Nieuws Horeca

Bierbrouwers Gulpener en Brand liggen stil door noodweer in Limburg

Bierbrouwerij Gulpener is donderdag deels stilgelegd vanwege de wateroverlast in Zuid-Limburg. Omdat het elektriciteitsnet instabiel is, kan de brouwer uit Gulpen voorlopig geen fusten en flessen vullen, laat directeur Jean-Paul Rutten weten. Leveringen gaan nog wel door. Ook collega-brouwer Brand had dezelfde problemen in het nabijgelegen Wijlre.

REDACTIE/ANP 15 juli 2021

Laatste update: 15 juli 2021 16:01

Water overlast limburg hema

Ook een enorme wateroverlast in de winkelstraten van Valkenburg. Foto: ANP

Andere delen van het brouwproces kunnen in principe nog wel doorgaan, zo geeft Rutten aan. Maar het afvullen is een van de intensiefste processen in de brouwerij. Doordat de stroom soms uitvalt, kan Gulpener hiermee voorlopig niet verder.

Medewerkers halen het magazijn leeg waar Gulpener alle brouwbenodigdheden opslaat. Tegen het ANP zegt een medewerker: ,,Ik sta met tien man het magazijn leeg te trekken. Dat is onder water komen te staan. De Gulp loopt aan de andere kant van de straat."

"Ik sprak een collega die al 45 jaar op de brouwerij werkt die zei: dit heb ik nog nooit meegemaakt"

Woordvoerder van bierbrouwer Brand

Levering van Gulpener aan horeca, supermarkten en andere winkels komt niet in gevaar

De financiële schade voor Gulpener is nog niet vast te stellen. Rutten: ,,Als het hierbij blijft, is het redelijk onder controle gebleven. Maar dat is anders voor andere ondernemers hier, zoals horecazaken. Zij moesten al die tijd dicht en moeten nu weer twee maanden sluiten om de boel te herstellen."

De levering van Gulpener aan horeca, supermarkten en andere winkels komt niet in gevaar. Die voorraden staan in Noord-Brabant.

Lees ook: Bruine Nederlandse bierflesje wint Europese recyclingprijs

Ook Brand moet bierproductie stilleggen

Ook bierbrouwer Brand in Wijlre, enkele kilometers verderop, moest de productie bijna een dag lang stilleggen wegens de instabiele stroomvoorziening. ,,Ik sprak een collega die al 45 jaar bij Brand werkt die zei: dit heb ik nog nooit meegemaakt", vertelt een woordvoerder van moederbedrijf Heineken. In de loop van de middag is het brouwproces weer opgestart.

Door de brouwerij met zakken zand, mout en plastic te barricaderen hield Brand het rivierwater buiten de deur. Wel zijn enkele lege fusten en kratten weggespoeld van het emballageterrein. De bierbrouwer, met in totaal zo'n zestig medewerkers, stuurde woensdag personeel naar huis toen duidelijk werd dat veel wegen onbegaanbaar zouden worden.

Ook Brand heeft voldoende voorraden bij distributiecentra om de levering van bier op peil te houden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws