Nieuws Horeca

Sluiting dreigt voor 134 jaar oud café in Leur, ondernemers hopen op oplossing

Ondernemers Anneke en Wim Roelofs vrezen sluiting van het 134 jaar oude café zaal Roeloffs/Hof van Holland, er is een investering van tonnen nodig. De gemeente Etten-Leur werkt mee aan een mogelijke oplossing.

Hélène Schenk 12 juli 2023

Anneke wim roeloffs hof van holland leur cafe sluiting gemeente geluidsoverlast

Anneke en Wim Roeloffs voor hun café zaal Roeloffs/Hof van Holland in Etten-Leur. © Hélène Schenk

Aldus wethouder Ger de Weert maandagavond op vragen vanuit de raad. Bijna alle fracties maken zich grote zorgen over het voortbestaan van het café. De eigenaars, de familie Roeloffs, vrezen dat ze hun zaak na 134 jaar moeten sluiten, omdat er veel klachten zijn uit de buurt over aanhoudende geluidshinder vanuit de feestzaal, het café en het terras.

Samenkomst

Dat leeft enorm in Leur, schrijft het AD. Een petitie voor het café is inmiddels door ruim 1500 mensen ondertekend en deze woensdagavond staat een samenkomst van sympathisanten van het café gepland bij de Havenkom in Leur, aanvang 19.00 uur.

"Volgens De Weert zijn de klachten over geluidshin­der niet iets van de laatste twee jaar, maar wordt er ‘al sinds 2003’ geklaagd"

Anneke Roeloffs, schoondochter van Wim, die het café wil overnemen, neemt tot eind augustus de tijd om na te denken over een investering van vermoedelijk tonnen die nodig is om de feestzaal geschikt te maken voor partijen met live muziek.

Lees ook: Eigenaars cafetaria jaar na gedwongen sluiting radeloos: ‘Ik houd me groot, maar ga kapot’

Hoogte dwangsommen aanzienlijk

Volgens De Weert zijn de klachten over geluidshinder niet iets van de laatste twee jaar, maar wordt er ‘al sinds 2003’ geklaagd. Daar zijn dwangsommen voor opgelegd en het bedrag aan verbeurde dwangsommen is inmiddels ‘aanzienlijk’. Volgens De Weert is het niet de bedoeling van de gemeente, noch die van omwonenden, dat die bedragen ook daadwerkelijk geïnd worden. Roeloffs mag het geld in de verbouwing steken als dat de oplossing van het conflict is.

Verenigingen hebben hun thuis in café

De gemeente is zich zeer wel bewust van het feit dat er ongeveer dertig verenigingen zijn die hun thuis hebben in het café van Roeloffs. Mochten de eigenaars hun café daadwerkelijk sluiten, dan wordt voor die clubs een oplossing gezocht.

Leefbaar Etten-Leur vroeg het college onder meer kennis te nemen van een soortgelijke zaak die in Bosschenhoofd speelde en waar in overleg tussen betrokkenen aan een oplossing werd gewerkt. Ook dat was na bemiddeling van het gemeentebestuur.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws