Nieuws Horeca
Atilay Uslu (Corendon) bouwt aan grootste hotel van Nederland
Corendoneigenaar Atilay Uslu bouwt in Badhoevedorp aan het grootste hotel van Nederland. Een polderresort aan de A4. 'Geen bad. Dat is alleen maar gedonder.'

Daar, wijst Atilay Uslu naar beneden. Pal naast waar ook het 26 meter lange binnen-/buitenzwembad moet komen, zijn de bouwvakkers al bezig met de fundering voor de jumbojet. Uslu, van origine elektrotechnicus, die nog bij Fokker cockpits monteerde, weet het zeker: er komt gewoon een vliegtuig bij zijn nieuwste avontuur. Het liefst een Boeing 747 van KLM, die de komende jaren toch afscheid neemt van die luchtreus. "Maar wel overgeschilderd in Corendonkleuren. Ik wil er niks commercieels in. Het liefst een museum. Ik wil ook iets achterlaten dat jaren kan meegaan."
Een hotel, dat gevoel had hij altijd al als hij langs de grijze reus, ooit gebouwd als Europees hoofdkantoor van Sony, langs de A4 reed. Neem de panoramalift, die al stijgend een steeds weidser uitzicht over Schiphol biedt. Of het kraaiennest bovenin, waar Sony ooit zijn nieuwste producten presenteerde.
Lees ook: Op deze manier maakte Atilay Uslu van Corendon een miljoenenbedrijf
Snelwegenknoop
Een kantoor wordt niet zomaar een hotel. Dat nu in knalrood 'Corendon' op de toren staat, is ongeveer het eindpunt van jaren hoofdbrekens. "Het is lastiger om zo'n bestaand gebouw te verbouwen, dan om nieuwbouw neer te zetten."
Hij wijst op een serie gaten, zo rond als een colablikje, die met regelmaat in de betonvloer zijn geboord. "Er is helemaal geen ruimte voor kabels en leidingen, dat hoeft ook niet in een kantoor." Maar als je van kantoortuinen 209 hotelkamers maakt, dan ontkom je niet aan waterleidingen, riolering en elektra.
Wat in 2014 begon met de aankoop van de Sonytoren voor 15 miljoen, is nu een project van 80 miljoen euro. Pal naast de toren is een nieuwbouwhotel verschenen, met 298 shortstayappartementen voor zakenlui en families, die voor één tot zes maanden worden verhuurd.
Daarachter staat het derde hotel, ook in een voormalig kantoorgebouw, waar ooit Air Holland uitvloog. Het is een groepshotel met 175 kamers, voor busladingen toeristen. De komende drie jaar is het al volgeboekt, door reisbedrijven die Amerikaanse, Braziliaanse en Chinese reisgroepen langs de Nederlandse highlights jagen. "De Keukenhof wordt ons hoogseizoen."
Het is dat de omgeving in Nederlandse decembermist is gehuld, maar Corendon Village zou zo aan een Turkse costa kunnen staan. Zo'n resort met meerdere hotels in een weelderige tuin, met restaurants - sommige à la carte, andere met een all-inclusivebuffet - maar ook bars, een skylounge, zwembad en spa. Alleen zijn het strand en de zee hier een snelwegenknoop en landingsbanen.
En dan heeft Sony nog een extraatje achtergelaten. In de kelder zit de voormalige audiovisuele presentatieruimte van de amusementsgigant. "Waarom zouden we daar niet de eerste Netflixbioscoop ter wereld van maken?" heeft Uslu al bedacht.
En zo loopt hij over van de ideeën en ideetjes. Natuurlijk komt in dat kraaiennest bovenin een dakbar met terras, met weergaloos uitzicht over alle landingsbanen van Schiphol, de Bollenstreek en Amsterdam. "Hij gaat alvast open, maar ik denk dat we pas in 2019 echt weten wat voor soort skybar het moet worden."
Zelf doen, zegt de selfmade reismiljonair die ooit in Haarlem shoarma bakte en nog altijd de knoflooksaus maakt voor de hamburgers die in zijn Amsterdamse Vitality Hotel worden geserveerd. Zelf doen, en je nooit laten verrassen.
Proefslapen
En dus is in geen van de 682 kamers een bad te vinden. "Dat is alleen maar gedonder. Mensen glijden uit, alles wordt nat, het kost extra schoonmaak. Een goeie douche is veel beter."
Hij wijst op het vliegtuigmotief in het tapijt. Het is eigen Corendontapijt, net als de stoelen eigen Corendonstoelen zijn, ontworpen en gemaakt voor de straks elf hotels van de multinationale reisgigant. "Het is veel gemakkelijker om het zelf te maken voor alle hotels dan alles van een ander te kopen."
Ook de bedden zijn eigen merk. "Ik doe in vliegtuigen, in reizen, hotels en in matrassen," gekscheert hij. "Serieus, we hebben dit jaar online al duizend bedden verkocht aan mensen die er eentje thuis wilden." En inderdaad: ze staan voor 900 euro in de webshop van het bedrijf.
De drie hotels gaan stapsgewijs in maart, april en mei open. Uslu heeft al Sonymedewerkers uitgenodigd voor een proefovernachting. Die moeten dan wel slikken dat de tv's in de kamer van aartsrivaal Philips zijn. "Ik heb het echt met Sony geprobeerd. Maar mensen kijken geen tv meer, maar Netflix of hun eigen video's. En dat had Philips beter voor elkaar."
Nee, Corendon Village is wat Atilay Uslu betreft niet het antwoord op de oproep van Amsterdam om hotels buiten de stadsgrenzen te bouwen. "Ik richt mij ook niet op het toerisme in Amsterdam, daar trek ik mij niet zo veel van aan. Dit is een zakenhotel, het grootste van Nederland."
"Ik twijfel er geen moment aan of dit gaat lukken. Toen we een paar jaar geleden bezig waren met een hotel in Slotermeer zei iedereen vooraf ook dat het nooit een succes zou worden: te ver van de stad. Dat Corendon Vitality Hotel zit nu dag in, dag uit vol."
Hij is ervan overtuigd dat mensen uit de omgeving ook komen. "We hebben straks een enorm all-inclusiverestaurant. Dat wordt een trekker op zich. Ken je die restaurants in Turkse resorts, met live cooking? Nou, dát is wat we gaan bieden. Daar een hapje eten, en dan naar de skybar of naar de bioscoop. En als je niet meer naar huis wilt, is er vast nog een kamer vrij om bij ons te overnachten."
Ik richt mij niet op het toerisme in Amsterdam, daar trek ik mij niet zo veel van aan. Dit is een zakenhotel, het grootste van Nederland