Nieuws Horeca

Culinaire hotspot langs de snelweg

Chef-kok Willem Dankers en marketeer Leonie Kamp verwachtten niks toen ze met hun tankstation AVIA Lonnekermeer in de Top 100 Food Influencers stonden. Maar tijdens de uitreiking bleken Sergio Herman en Ron Blaauw in de zaal te zitten. ,,Daar sta je dan tussen al die gerenommeerde restaurants en foodjournalisten."

KARIN VELDWACHTER 4 april 2017

Avia lonnekermeer

Twee jaar geleden reed een vrachtwagen het tankstation aan de A1 bij afslag Hengelo-Noord binnen. Gelukkig geen gewonden, maar van het gebouw was niets meer over. Samen met commercieel directeur Niek Weghorst brainstormde Kamp over een nieuwe start. ,,We vroegen aan onszelf: wat zouden wij graag zien bij een tankstation? Daarna keken we naar verschillende doelgroepen. Bijna al onze ideeën hadden met eten te maken. Daarom namen we contact op met chef-kok Willem Dankers."

Foodplaza

De eigenaar van het met een Bib Gourmand bekroonde restaurant Dorset in Borne was enthousiast over de foodplaza. Eerst had hij een adviserende rol, maar nu heeft hij samen met Kamp de leiding over het tankstation. ,,Ter voorbereiding zijn we naar het beste wegrestaurant van Nederland geweest", vertelt Dankers. ,,Ik kan met recht zeggen dat wij het op dit moment drie keer beter doen. Dit komt onder meer door ons verse assortiment en mijn uitgebreide restaurantkennis. We willen dat het geheel klopt. Daarom trainen we bijvoorbeeld alle medewerkers met rollenspellen."

Nieuwe klanten

Vorig jaar december opende AVIA Lonnekermeer opnieuw haar deuren met een uitgebreid snackaanbod, verse broodjes, cadeautjes en vers bereide gerechten. Voor chauffeurs zijn er nog steeds de gehaktballetjes, douches en oplaadpunten voor telefoons, maar het tankstation leent zich nu ook prima voor zakelijke lunchafspraken. En dat valt in de smaak.

Financieel

Ook financieel werpt de nieuwe constructie vruchten af. ,,We verdienen nu niet meer in de foodplaza dan met brandstof, maar het gaat aardig gelijk op. Mensen die al kwamen tanken, kopen nu ook een broodje of wat lekkers. En klanten die vooral de foodplaza interessant vonden, komen vaker tanken. Daardoor groeien we flink."

Allround

Om het horecagedeelte draaiende te houden zijn vijf medewerkers aangenomen. ,,We leiden ze ook op voor de shop. En alle medewerkers die er al werkten, konden blijven. Zij worden nu getraind om in de foodplaza te werken. We proberen van elke medewerker een allrounder te maken."

Concurrentie

Inmiddels snuffelt de concurrentie ook al aan het bijzondere concept, vertelt Dankers. ,,Eigenlijk is dat een groot compliment. De inrichting kunnen ze kopiëren, maar het assortiment nabootsen is een behoorlijke uitdaging."

Mensen die al kwamen tanken, kopen nu ook een broodje

Willem Dankers, chef-kok