Nieuws Horeca

Van bijbaantje naar directeur van McDonald’s: ‘Ik wil helemaal niet dat mensen elke dag bij ons eten'

Als grootste fastfoodketen van Nederland kan McDonald’s vaak rekenen op kritiek, over duurzaamheid, gezondheid en zwerfafval. Annemarie Swijtink staat sinds een jaar aan het hoofd van de Nederlandse organisatie. ,,Mijn doel is om vegetarisch te laten groeien.”

Jurriaan Nolles (AD) 13 september 2023

Mcdonalds annemarie swijting

Annemarie Swijtink, directeur van McDonald's Nederland. Foto: AD/Koen Verheijden.

Het begon met een bijbaantje, nu is Annemarie Swijtink de baas van McDonald’s in Nederland. ,,Ik heb ketchup door mijn aderen lopen”, zegt ze op AD.nl zelf over haar loopbaan.

"Ik vind het een mooie uitdaging om vooroorde­len over McDonald’s weg te nemen"

Hoe vaak mogen uw kinderen bij McDonald’s eten?

,,Dat zouden ze best twee keer in de maand mogen.’'

Is dat wat u ongeveer gezond vindt?

,,Ik kan dat voor niemand bepalen, maar kan wel zeggen dat er negentig eetmomenten in de maand zijn, en dat twee keer McDonald’s dan prima is. Maar niet als je daarnaast twee keer pizza eet en vaak naar de Chinees en snackbar gaat.”

Lees ook: Maurits (23) heeft oplossing voor verbod wegwerpbekers: een wasstraat

Probeert McDonald’s niet gewoon zo veel en zo vaak mogelijk calorieën te verkopen?

,,Ik wil helemaal niet dat mensen iedere dag bij ons eten. Want dan gaat het niet goed met je, maar hetzelfde gebeurt als je bijvoorbeeld iedere dag heel veel zoetigheid eet. Dan zorg je ook niet goed voor jezelf.”

Wat wilt u dan eigenlijk wel?

,,Als gasten komen, wil ik dat ze het leuk hebben gehad. Ik kom bijvoorbeeld graag met mijn dochters bij de McDonald’s, ik vind het een uitje. Het is onze verantwoordelijkheid om het iedere dag een stukje beter te maken. Je kunt hier trouwens ook koffie kopen of een volkoren chickenwrap met Nutri- score A, bijvoorbeeld als je vaak onderweg bent.”

Lees ook: Gemeente bemoeit zich met menu fastfoodrestaurants: eten tijdelijk groener, gezonder en duurzamer

Hoe ongezond mag het dan zijn? Als jullie een nieuwe hamburger introduceren, hoeveel calorieën mogen daar dan in zitten?

,,Voor mij gaat het erom een gevarieerd menu aan te bieden. Dan kan de gast zelf een keuze maken, maar het is wel aan ons om stappen te zetten. Kijk bijvoorbeeld naar onze McKroket, daar zit nu 33 procent minder zout in. De frappé (een ijsdrank, red.) bevat 25 procent minder vet. Maar wel met behoud van smaak, dat staat altijd op nummer 1. Dus nee, we stellen geen limiet aan het aantal calorieën bij een nieuw product, maar doen wel ons best om hem gezonder aan te bieden.”

Vindt u het irritant als het gaat over hoe ongezond McDonald’s zou zijn?

,,Heb je het gevoel dat ik het irritant vind?”

Ik zou het me kunnen voorstellen.

,,Ik vind het een mooie uitdaging om vooroordelen over McDonald’s weg te nemen.”

Swijtink heeft voor dit interview afgesproken op een voor haar bijzondere plek: het filiaal van McDonald’s in Deventer waar ze op 15-jarige leeftijd begon te werken, als bijbaantje. Eerst ontving ze de gasten in het restaurant, maar later verhuisde ze naar ‘raam 2' van de McDrive, waar klanten hun bestelling meenemen. Daar vond ze het leuk om ‘veel met mensen om te gaan’.

"Mijn doel is om vegetarisch te laten groeien"

Swijtink ging studeren in Rotterdam en Utrecht, waarna ze via een traineeship op het hoofdkantoor van McDonald’s in Nederland terechtkwam. Tot vorig jaar was ze directeur marketing en communicatie, tegenwoordig staat ze aan het hoofd van de organisatie.

Soms verdedigt ze zich fel tegen kritiek op het imago van haar restaurant als ongezond of niet-duurzaam. ,,Weet je dat we hier negen afvalstromen in de keuken hebben’', zegt ze dan. Of: ,,Bij ons mag je al een jaar lang niet meer roken op het terras.’'

Wereldwijd wil McDonald’s zijn klimaatvoetafdruk in 2050 tot nul hebben gereduceerd. Maar voorlopig is er regelmatig kritiek. In alle filialen wereldwijd worden per seconde 75 hamburgers verkocht, van de totale rundvleesproductie komt 1 tot 2 procent op conto van McDonald’s, een flinke bijdrage aan klimaatverandering.

Heeft u een doel gesteld als het gaat om vegetarische producten? Bijvoorbeeld dat over vijf jaar de helft van het menu vegetarisch is?

,,Mijn doel is om vegetarisch te laten groeien. Hoe dat er over vijf jaar precies uitziet, vind ik lastig om te zeggen. We leren mensen dat meatless ook lekker is. De veggie McPlant staat sinds vorig jaar vast op het menu. In september introduceren we veggie kipnuggets, ook in het Happy Meal. En we laten Nederland nog kennismaken met de vegetarische McKroket. Onze mediabudgetten om daarvoor reclame te maken zijn gigantisch vergeleken met vroeger. Dat betekent ook dat we minder reclame maken voor rundvlees.’'

Annemarie Swijting in het filiaal in Deventer waar ze op 15-jarige leeftijd aan haar loopbaan begon. Foto: AD/Koen Verheijden.

Heeft u liever dat een klant een vegetarische hamburger of hamburger van vlees koopt?

,,Dat maakt mij niet uit. Ik wil de gast de keuze geven en ze stimuleren om te variëren - ook bij McDonald’s. Daar zorgen wij voor.’'

Andere kritiek die Swijtink vaak krijgt, gaat over zwerfafval. Mensen die hun zak McDonald’s na het eten uit het raam kieperen. Nu zamelt McDonald’s 92 procent van de verpakkingen in, maar de overige 8 procent niet. Dat wordt op een andere plek weggegooid, of misschien gedumpt in de natuur. Vanaf 1 juli moeten afhaalzaken geld vragen voor een eenmalige verpakking of statiegeld vragen voor een herbruikbare beker, de meest duurzame optie. McDonald’s had wel als eerste en enige grote keten al ver voor de datum een statiegeldbeker ontwikkeld.

Ziet u de zakken met afval van van McDonald’s ook vaak in de berm liggen?

,,Of dat bij ons vaker gebeurt dan bij anderen weet ik niet, maar ze zijn me een doorn in het oog. We hebben per filiaal een medewerker die bezig is om de omgeving op te ruimen, ook tot ver buiten ons terrein. We zijn er volop mee bezig. Laat mensen alsjeblieft het vuil bij ons terugbrengen, dan kunnen wij het recyclen.’’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws