Nieuws Horeca

Dit is het modernste kaaspakhuis van Europa

Zes miljoen kilo kaas ligt er in het pakhuis van Van der Heiden Cheese Services op een Veenendaals industrieterrein: het modernste kaaspakhuis van Europa, schrijft het AD.

Bernie van Unen 13 april 2017

Van der heijden cheese

Het water loopt hem al de mond als De 44-jarige directeur Teunis van der Heiden beschrijft hoe hij zijn kaas het liefste eet: gesmolten oude kaas op een pistoletje of een blokje kaas bij een glaasje port.

,,Een oud stukje Beemster kaas vind ik erg lekker'', zegt Van der Heiden in zijn pand langs de snelweg A12 bij Veenendaal. Het is de enige keer dat Van der Heiden de naam van een kaasmerk laat vallen. Het noemen van producenten die bij hem hun kaas opslaan, mag hij niet. Daarvoor heeft de directeur een contract met een clausule over geheimhouding getekend. ,,Schrijf maar dat ik kaas in mijn pakhuis heb van de grootste Nederlandse kaasmakers. Hoewel ik de recepten van de kaas niet ken, mag ik er niets over zeggen. Onder andere in verband met marketing van mijn klanten.''

Volledig geautomatiseerd

Van der Heiden heeft het proces van rijpen, opslag en verpakken volledig geautomatiseerd en bezit daarmee het modernste pakhuis van Europa. Met gepaste trots laat hij zijn kaaspakhuis 3.0 zien. In het Veenendaalse pand liggen ongeveer 250.000 kazen te rijpen en te wachten op vervoer naar de winkel.

De ondernemer heeft net drie nieuwe productielijnen in bedrijf genomen waar geen mensenhand meer aan te pas komt. ,,Dit noem ik fase een, dat zijn we aan het afronden. We zijn bezig aan het finetunen van de machines. Als dat klaar is en we een jaar draaien, willen we eventueel uitbreiden naar fase twee met weer drie nieuwe productielijnen.''

Robotarmen

Het volledig vernieuwde proces komt uit het brein van de directeur zelf. De robotarmen, de zelfrijdende karretjes die kazen in en uit het pakhuis rijden, Van der Heiden bedacht het.

,,Ik ben er al enige tijd mee bezig en op een gegeven moment vallen de puzzelstukjes in elkaar. Voor de opslagruimte ben ik bij een brouwer in Portugal geweest. Zo is alles in elkaar geschoven. Ik heb bijna geen heftruckchauffeurs meer nodig. De hele dag op zo'n ding rijden is geestdodend werk en ik heb ook geen schade meer. Het klopt dat we minder mensen nodig hebben. Vijftien medewerkers, maar uitsluitend mensen van het uitzendbureau. Hoeveel dit heeft gekost? Dat zeg ik liever niet, vele miljoenen in ieder geval.''

Kaasfamilie

Van der Heiden komt uit een 'kaasfamilie', uit Bodegraven, het kaashart van Nederland. Zijn opa en oma maakten zelf nog kaas.

,,Mijn vader zat ook in de kaashandel, ik aanvankelijk ook. Ik voel me toch meer thuis in de dienstverlening. Twaalf jaar geleden heb ik in Veenendaal het pand van Uniekaas overgenomen. Dat was zeg maar pakhuis 2.0 Een pakhuis 1.0 was iets van vroeger, toen de boer nog met de hand de kazen op plank legde. Nu staat er een kaaspakhuis 3.0. Een pakhuis 4.0? Ik weet het niet, misschien. Ik dacht een paar jaar geleden ook niet dat we dit zouden kunnen realiseren.''

In mijn pakhuis heb ik kaas van de grootste Nederlandse kaasmakers

Teunis van der Heiden, directeur