Nieuws Horeca

Foodhallen kopieert succesformule naar gigantisch pakhuis Rotterdam

Rotterdam krijgt er een culinaire attractie bij. Onder in het monumentale Pakhuismeesteren op de Wilhelminapier komen de Foodhallen. Zulke hallen zijn in Amsterdam een doorslaand succes.

Nadia Berkelder | Foto: Sanne Donders 22 januari 2018

1foodhallen1790

Voor Chong Chu, de Rotterdamse mede-eigenaar van de Amsterdamse Foodhallen, was het logisch om naar zijn eigen stad uit te breiden, vertelt hij. ,,Het begon bij ons na 3,5 jaar te kriebelen. Het loopt heel erg goed in Amsterdam en we willen meer." De Rotterdamse Foodhallen gaan deze zomer open. Chu is op zoek naar vijftien horeca-ondernemers die een stand willen huren.

Geen kopie

De Rotterdamse foodhallen worden geen kopie van de Amsterdamse, zegt Chu. ,,Ze moeten een afspiegeling worden van Rotterdam. De karakteristieken van de stad moet je terug zien bij de ondernemers en het aanbod. De foodhallen moeten een afspiegeling zijn van wat Rotterdam te bieden heeft. We zoeken daarom naar Rotterdammers die willen ondernemen, bestaande horeca-ondernemers, maar ook starters."

Lees ook: Deze ondernemers bouwen oud casino in Breda om tot foodhall

In de Foodhallen moet straks van alles te krijgen zijn: van makkelijk aanbod tot aan het hogere segment, een zo breed mogelijk aanbod voor een zo breed mogelijke doelgroep. We zijn nog niet in gesprek, maar we hebben wel een wensenlijst. Wie daar op staan?" Hij glimlacht even. ,, Zeg ik niet."

Horecahype

In Amsterdam zijn de Foodhallen erg succesvol. Het Parool noemde ze in 2015 zelfs dé grootste horecahype van het jaar. De hippe eetmarkt in een oude tramremise in Amsterdam West staat in alle lijstjes voor toeristen die de stad bezoeken.

Sociaal concept

Gasten kiezen een gerecht uit bij één van de tentjes en schuiven aan om te eten. Een drankje halen ze bij de centrale bar. ,,Het is een heel sociaal concept. Mensen eten samen, maar kunnen allemaal kiezen bij welk standje ze willen eten. Het voordeel is dat óók als je met een groot gezelschap bent, iedereen kan kiezen wat hij wil eten. Eten delen is belangrijk bij ons. Je ziet dat mensen met elkaar in gesprek raken doordat ze bij elkaar aanschuiven."

Room Mate

Het monumentale Pakhuismeesteren wordt op dit moment verbouwd tot hotel. De Spaanse hotelketen Room Mate opent binnenkort. De Foodhallen komen op de begane grond. ,,Wij zijn benaderd door de projectontwikkelaar die het pakhuis verbouwt. Het is een karaktervol, stoer gebouw", zegt Chu.

Maar is het ook een goede locatie voor een foodhal? ,,Zeker. Het is een iconische plek. Er zitten veel kantoren in de buurt, maar ook woningen. We zitten dicht bij de metro, er is voldoende parkeerruimte, we hebben twee theaters om de hoek en de cruiseterminal is aan de overkant. Er komen Rotterdammers, dagjesmensen, werkers en toeristen op de Wilhelminapier."

Houten huisjes

Het voormalige pakhuis voor koloniale producten dateert uit 1890 en is in 1938 afgebrand. In 1941 is het weer opgebouwd. De afgelopen jaren heeft het complex lang in de steigers gestaan voor een grondige verbouwing: er is nu een parkeerkelder onder en op het dak staan opvallende houten huisjes, een soort blokhutten. Daar komen kamers in voor hotelgasten. De architect noemde ze vorig jaar 'iets frivools in een robuuste omgeving'.

Lees ook: Modern en oosters restaurant moet zorgen voor nieuw publiek in Rotterdamse Markthal

Concurrentie

Rotterdam hééft natuurlijk al de Markthal én de Fenix Food Factory op de Kaap. Is er nog wel plaats voor nóg een eethal?

,,Ja", zegt Chu. ,,Ze kunnen heel goed naast elkaar bestaan, omdat we een ander segment bedienen. De Fenix Food Factory is rauw en puur. Wij mikken op een andere manier van eten. De Markthal is véél meer gericht op winkelen. Bij ons staat consumptie ter plaatse centraal. Je komt naar de Foodhallen om te eten. Ik denk eerder dat ze elkaar versterken dan elkaar beconcurreren."

De Foodhallen moeten ergens deze zomer open. Het pand is nu nog leeg: de stands moeten worden gebouwd, de interieurbouwers moeten nog aan de slag en er zijn nog geen ondernemers. Chu is optimistisch. ,,Het gaat lukken. Dat weet ik zeker omdat we het eerder hebben gedaan. In Amsterdam was het een stuk moeilijker. Toen waren we een paar jonge gasten zonder trackrecord. Nu, 3,5 jaar verder, kennen mensen ons. We hebben onszelf bewezen."

In Amsterdam was het een stuk moeilijker. Toen waren we een paar jonge gasten zonder trackrecord

Chong Chu, initiatiefnemer