Nieuws Horeca

Geen uitspraak kort geding horeca tegen staat: partijen weer rond de tafel

Er komt voorlopig geen uitspraak in het kort geding dat Koninklijke Horeca Nederland had aangespannen tegen de staat. De rechter heeft beide partijen gevraagd eerst weer met elkaar om de tafel te gaan. Uiterlijk 7 augustus wordt aan de rechter duidelijk gemaakt of er nog behoefte is aan een uitspraak.

Van onze redactie 23 juli 2020

Kort geding KHN Beljaarts Willemse

Algemeen directeur Dirk Beljaarts (links) en voorzitter Rober Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland, donderdagmorgen in de rechtbank in Den Haag. (ANP)

KHN eiste in kort geding dat coronamaatregelen verder zouden worden versoepeld: negen mensen bij elkaar en geen verplichte afstand meer op terrassen. Er werd volgens KHN met twee maten gemeten. Begin juli was KHN al uit het overleg met het kabinet gestapt. KHN wil nu weer verder praten, zo lang het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ook deelneemt. De laatste tijd was met name Justitie en Veiligheid de gesprekspartner.

'We krijgen zelfs mensen aan de telefoon die zich van het leven willen beroven'

Tijdens de zitting gaf de advocaat van KHN aan dat horeca expliciet wordt achtergesteld ten opzichte van andere branches. Er is geen sprake van een extra steunpakket, zoals bij de cultuursector. Met verdere versoepelingen zullen veel faillisementen in de horeca kunnen worden voorkomen. KHN-voorzitter Rober Willemsen gaf nog eens aan hoe hoog de nood bij sommigen is: ‘We krijgen zelfs mensen aan de telefoon die zichzelf van het leven willen beroven.’

Maatregelen blijven nodig om toename besmettingen te voorkomen

De landsadvocaat wees op het stijgende aantal besmettingen van de afgelopen tijd. Daarbij noemde hij ook de corona-uitbraak in het café in Hillegom. Hij noemde de anderhalve meter maatregel noodzakelijk en zeker niet willekeurig. Het is zowel binnen als buiten de norm en dat geldt zeker niet alleen voor de horeca. De maatregelen zijn nodig om toename van aantal besmettingen te voorkomen. Juist op plekken waar grote groepen langere tijd samenkomen, die elkaar niet kennen. Lawaai en alcoholgebruik hebben daarbij ook een verkeerde uitwerking.

Nadat de rechter oordeelde dat beide partijen gemakkelijker tot resultaten komen als zij weer met elkaar om de tafel gaan, werd de zaak aangehouden.

Lees ook: Erik-Jan Ginjaar (Postillion Hotels): 'In deze tijd juist samenwerken met overheid'

KHN zoekt geen grenzen op

In een reactie noemt KHN het belangrijk om te benadrukken dat de branchevereniging voor binnen geen extra verruimingen wil, maar dat de versoepelingen voor de horeca worden rechtgetrokken met wat er in andere branches ook mag. 'De volksgezondheid staat op nummer 1. KHN zoekt absoluut geen grenzen op en streeft zeker geen voorkeursbehandeling na. KHN wil dat de maatregelen over de hele linie gelijk worden getrokken en dat dezelfde regels gelden voor iedereen.'

De rechter heeft beide partijen nog wel twee gesprekssuggesties gedaan, laat KHN weten. 'Volgens de rechter is een roadmap die perspectief moet bieden voor ondernemers belangrijk en moet er worden gekeken naar ventilatie, wat mogelijk ook kan bijdragen aan een oplossing. KHN gaat er constructief maar strijdbaar in.'

KHN positief tegenover mondkapjes

KHN heeft ondertussen aangegeven positief te staan tegenover een mondkapjesplicht in de horeca. Dat zegt Dirk Beljaarts tegen Hart van Nederland naar aanleiding van het nieuws dat mondkapjes vanaf zaterdag in België verplicht worden in onder andere de horeca. In landen waarin deze verplichting al geldt, betekent dit voor gasten dat zij bij het binnenkomen, vertrek en tussentijdse verplaatsing in de horecagelegenheid een mondkapje dragen. Alleen als gasten zitten, mag het kapje af.