Nieuws Horeca

De Nieuwe Winkel in Nijmegen uitgeroepen tot nummer 2 groenterestaurant van de wereld

Restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen is door We’re smart Green Guide uitgeroepen tot nummer 2 in de lijst van de beste groenterestaurants van de wereld.

Ellen Willems-ter Maat (AD) 23 september 2021

De Nieuwe Winkel in Nijmegen nummer 2 groentenrestaurant

Restaurant De Nieuwe Winkel van Emile van der Staak (l). Foto: Paul Rapp

We’re smart Green Guide beoordeelt al meer dan tien jaar elk jaar honderden restaurants. Dit leidt onder meer tot een lijst van de honderd beste ‘groentevriendelijke’ restaurants.

,,Het moet niet gekker worden”, reageert eigenaar en chef-kok Emile van de Staak met typerende nuchterheid in het AD. Hij noemt het een mooie aanmoediging die veel aandacht genereert. ,,Awards hebben zeker een positief effect. Voor mij persoonlijk is het anders, het is niet waarom ik dit werk doe.”

Nummer 1 is La Distellerie in Luxemburg, een bijna geheel veganistisch restaurant. Van der Staak noemt het leuk om tijdens de uitreiking in gesprek te komen met toonaangevende collega's als winnaar René Mathieu van La Distellerie.

Lees ook: BOON pakt bewuste consument in met burgers, ballen en bapao’s van bruine bonen

Aandacht voor groente en fruit

We’re Smart Green Guide werd opgericht door de hoog aangeschreven Belgische kok Frank Fol. Hij ontving eerder al een Michelin-ster, had een tv-programma in België en bracht meerdere boeken uit. Met We’re Smart Green Guide wil hij meer aandacht vragen voor groenten en fruit.

Dat is ook het idee achter de verkiezing voor beste groenterestaurant. Het team dat wereldwijd restaurants langsgaat beoordeelt restaurants ‘op basis van de hoeveelheid groente en fruit op de kaart, maar ook op culinaire creativiteit, ecologische voetafdruk en de sociale impact’.

Emile van der Staak haalt veel van producten uit een voedselbos in Groesbeek. Foto: Paul Rapp

Goed jaar voor De Nieuwe Winkel

De Nieuwe Winkel is volgens de jury een uniek restaurant. ‘Het eten is niet te vergelijken met wat je elders op je bord krijgt. Chef Emile van der Staak en Wouter van Eck (van Voedselbos Ketelbroek, red.) inspireren elkaar met het verzamelen en bereiden van unieke groenten.’

De jury noemt Ketelbroek het eerste voedselbos van Nederland ‘waar wortels, bloemen, bladeren, fruit en noten worden geoogst en samen met groenten, vis en vlees worden gemaakt tot eigenzinnige en kleurrijke bereidingen.’

Lees ook: Ongekende opmars vleesvervangers, marktleider Vivera draait volle bak

Het is niet de eerste keer dat restaurant De Nieuwe Winkel in de prijzen valt. Het beleeft een jaar met veel erkenning. Zo ontving chef-kok Van der Staak begin dit jaar al een toonaangevende Michelin-ster en een Groene ster.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws