Nieuws Horeca

Uitspraak Haagse rechter over huurverlaging steun in rug horeca

Twee horecaondernemers uit Den Haag hoeven nog maar de helft van hun huur te betalen. Het is een gevolg van een uitspraak in bodemprocedure door de Haagse rechtbank waar het FD vandaag over bericht. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor niet alleen ondernemers in de horeca, maar ook winkeliers.

Redactie De Ondernemer / FD 29 januari 2021

Horeca corona

Horeca is door lockdowns en avondklok al maanden gesloten. Ze kunnen hierdoor nauwelijks nog hun huur betalen.

De twee eigenaren van het Haagse café Aimée waren door de verhuurder, een particuliere belegger, gedaagd vanwege achterstallige huurbetalingen. De belegger eiste vertrek. De Haagse rechter stelde echter dat de coronacrisis én de overheidsmaatregelen ‘hebben geleid tot een fundamentele verstoring van het evenwicht in de huurovereenkomst’.

De rechter besloot de pijn van de crisis te verdelen: 50 procent korting gedurende de gedwongen sluitingen (lockdowns), en 25 procent korting tijdens de weken afgelopen herfst waarin het restaurant om 22.00 uur dicht moest.

Lees ook: Waarom rechtbank ondernemers steeds vaker huurverlaging toekent

'Dit zal ondernemers sterker maken in het voortraject'

De twee ondernemers werden tijdens deze bodemprocedure bijgestaan door een advocaat van Horeca Maatwerk, een dochteronderneming van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). In een eerste reactie laat KHN-directeur Dirk Beljaarts weten ‘het een heel belangrijk signaal van de rechters te vinden’. Hij roept zijn leden echter op nu niet gelijk minder huur te gaan betalen. ,,Op die manier ontlok je alleen maar ruzie. Alleen dit zal ondernemers wel sterker maken in het voortraject.”

Overigens pleit Beljaars ervoor om het onlangs gelanceerde hulppakket van 7,6 miljard euro verder uit te breiden. Hij wil dat het demissionaire kabinet met een collectieve huurregeling komt voor de horecasector. Overigens dienden GroenLinks en VVD tijdens het debat afgelopen donderdag over dit extra steunpakket een motie in waarin huurder, verhuurders, banken en kabinet moeten gaan praten over een akkoord over huurverlaging.

"Tegen de tijd dat we dit juridisch geregeld hebben, zijn we allemaal gevaccineerd"

Bas van 't Woud, minister van Economische Zaken en Klimaat

Minister Van 't Woud: 'Stap naar de rechter'

De nieuwe minister van Economische Zaken en Klimaat, Bas van 't Wout (VVD), staat achter die wens, maar zei tijdens het coronadebat als overheid niks af te kunnen dwingen. ,,Tegen de tijd dat we dit juridisch geregeld hebben, zijn we allemaal gevaccineerd." Wel moedigde hij huurders aan om naar de rechter te stappen als een verhuurder de volle mep vraagt. ,,Uit de jurisprudentie blijkt dat dit tot huurverlaging moet leiden."

Uitspraak ook goed voor winkeliers

Twee advocaten laten weten dat de uitspraak positie van horecaondernemers versterkt in onderhandelingen met hun huurder. Door de coronacrisis is de horeca al maanden dicht en dat leidt met regelmaat tot spanningen tussen huurders en verhuurders. Vastgoedadvocaat Boris Cammelbeeck van Stibbe gaat nog een stap verder: ,,Uiteraard is dit goed voor horecaondernemers, maar ook winkeliers geeft dit extra munitie. Zeker voor de weken waarin ze gedwongen dicht zijn."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.