Nieuws Horeca

Heeren van Borculo weten aandacht te trekken met bijzondere opening

Bier als de nieuwe toeristische trekpleister van Borculo. Gecombineerd met andere historie, zoals varen met de Berkelzomp. Plannen genoeg bij de ‘Heeren’ schrijft De Gelderlander.

Peter Zandee | Foto: Jan Houwers 20 december 2017

De eerste oplage ‘Heeren van Borculo’ is op weg naar de kelen van bierliefhebbers in de regio. Zaterdagmorgen haalden kopers hun bier – pilsner en IPA (Indian Pale Ale) – op een feestelijke én historische locatie op: de kelders van het vroegere kasteel van de Heerlijkheid Borculo.

Ruim 100 kratjes zijn via de webshop van de ‘Heeren’ verkocht. Bierliefhebbers zijn razend enthousiast over de nieuwe bieren. De een na de ander komt zijn of haar via internet bestelde én afgerekende kratje afhalen. Op die manier is formeel ook geen sprake van detailhandel, maar is de kelder onder de villa slechts afhaalpunt.

Lees ook: Deze Nijkerkse ondernemers produceren 'het speciaalbiertje van het zuivelschap'

Historie

‘Kasteelheer’ Erik Kapers heeft voor de afhaaldag zijn historische kelders opengezet. Een geweldig idee, want wat is er nou authentieker dan het bier ‘Heeren van Borculo’ te halen uit de kelder van het kasteel van de voormalige heren van Borculo?

Kapers komt met een koker aanzetten met daarin een historische tekening, waarop staat aangeduid waar ooit, zo’n 100 meter van het voormalige kasteel, in Borculo het eerste bier werd gebrouwen. „Links had je de stoeterij”, wijst Kapers naar het gebied rond de Hofstraat, tegenover de Hoflaan. „Meer rechts de brouwerij binnen het complex dat op de kaart staat getekend.” De tekening is een kopie uit een Parijs’ archief, deel uitmakend van de digitale collectie van de vroegere Stichting Stad en Heerlijkheid Borculo.

Initiatiefnemers

Het initiatief van de bierliefhebbers Frank Hurkens, Menno van Bree en Kees Vedder past in de trend om zelf ambachtelijk aan het brouwen te slaan. Ze brouwen in het Brouwhoes van Erve Kots in Lievelde, bij Ben Weeink.

Je zou het brouwsel van de ‘Heeren van Borculo’ best Brolsch kunnen noemen, want Grolsch-grondlegger Willem van Neerfeldt stamde uit Borculo. Hij brouwde al voordat hij naar Groenlo verhuisde en in 1615 in ‘Grol’ het eerste bier brouwde.

Promoten

Hobbybrouwer Frank Hurkens hanteert in de vroegere kasteelkelder twee brandijzers, waarmee zowel het logo van de ‘Heeren van Borculo, est. 2017’ als dat van kistenfabrikant Meilink op de blanke, multiplex kratjes wordt afgedrukt. Bier en bierbrouwen is in combinatie met andere lokale historie – zoals het varen met de berkelzomp – uitstekend verder te promoten.

Het kan prima worden vermarkt voor bezoekers aan het stadje. Menno van Bree: „Er valt meer omheen te doen, samen met Borculose partijen. Niet voor niets zijn de kratjes gemaakt bij Meilink hier in Borculo. We zijn in gesprek op VSO Klein Borculo om te kijken of leerlingen meer kratjes in elkaar willen zetten. Dan praat je over 10 à 12 kratjes per week ofzo.”

Het collectief droomt ervan om in het Spuythuys een brouwerij annex proeflokaal in te richten. Van Bree: „Wat zou leuker zijn dan per berkelzomp over de Berkel te varen en dan aan wal te gaan voor een kijkje in de brouwerij en een biertje te proeven in het proeflokaal?’’

Stel je voor: per zomp naar de brouwerij en een biertje proeven

Menno van Bree, brouwer Heeren van Borculo