Nieuws Horeca

Hengeloos cafe Het Uurwerk in nieuwe handen

Of hij Het Uurwerk wilde overnemen? Daar hoefde Pim Kosterink niet lang over na te denken. "Het is gewoon de mooiste kroeg van Hengelo." Dat schrijft De Stentor.

Jan Ankoné | Foto: Carlo ter Ellen 8 september 2017

Pim Kosterink Het Uurwerk Hengelo

De stamgasten kunnen gerust zijn. Het Uurwerk blijft Het Uurwerk. Pim Kosterink (26), de nieuwe uitbater van het bekende café tegenover het stadhuis, is niet van plan om de zaak compleet op de kop te zetten. Daar is volgens hem geen enkele reden toe. "Ik neem een goedlopend bedrijf over."

Nieuwe carrière

Het Uurwerk zonder Rob Berkhout: voor de vaste bezoekers zal het even wennen zijn. Bijna zeventien jaar stond hij er achter de tap. Waarom hij ermee stopt? "Ik speelde al langer met de gedachte. Ik zie me dit werk niet tot mijn 70ste doen. Ik ben 48, heb nu nog de leeftijd dat ik voor een andere carrière kan gaan. Over een jaar of vijf ben ik te oud om te wisselen."

Lees ook: Hengelo heeft meer ambachtelijke- en speciaalzaken nodig

Rijk

Berkhout stopt ook omwille van zijn kinderen. Hij heeft twee dochters (8 en 4 jaar) en een zoon (6). "Ik wil meer tijd voor mijn kinderen, om ze te zien opgroeien." Hij is gescheiden, ziet de kinderen elke dinsdag en woensdag. "Maar dan ben ik vaak moe van het weekeinde. Ik vind dat mijn kinderen meer verdienen."

Rondkomen

Het is niet zo dat hij kan gaan rentenieren. "Zeker niet. Ik heb hier altijd gewerkt voor mijn salaris, daar kon ik van rondkomen. Rijk ben ik er niet van geworden. Maar ik voel me heel rijk dat ik zeventien jaar zo'n mooi café heb mogen hebben."

Toekomst

Hoe zijn toekomst eruit ziet, kan hij nog niet zeggen. "Er lopen wel wat dingetjes. Ik ga in elk geval niet meer achter de bar staan. Ik neem bewust afscheid van dat deel van de horeca. Maar het kan best zijn dat ik in een ander deel van de horeca terechtkom. Er zijn al wat bierbrouwers die me gebeld hebben. Ik zie wel."

Hij zou de technische kant opgaan, maar brak zijn studie aan de Hofstede MTS af om de horecavakopleiding te gaan volgen. Werkte bij theatercafé de Kleine Kunst in de Pastoriestraat. "Bij Jan Tibben. Van hem heb ik veel geleerd."

Op z'n 31ste nam hij café De Stek aan de Langestraat over. Met een nieuwe naam (Het Uurwerk) en een compleet ander concept. "Ik heb er een soort huiskamer van proberen te maken en er het speciaalbierenconcept aan toegevoegd."

De zaak draait prima. Mede door de vele activiteiten die Berkhout organiseerde. Van bierproefavonden tot motortochten. "Je moet wel actief zijn, hè."

Opvolger

Berkhout heeft alle vertrouwen in zijn opvolger. Kosterink stond jaren achter de bar van Het Uurwerk. "Hij kent het bedrijf. Bij hem is de zaak in goede handen. Ik heb hier bijna zeventien jaar lang hart en ziel in gestoken. Voor mij is het belangrijk dat het concept wordt voortgezet. Stel je voor dat ik de zaak zou verkopen aan iemand die er een feestcafé van wil maken... Dat zou heel raar zijn voor de mensen die hier al jaren komen."

Geen twijfel

Kosterink hoefde niet lang na te denken toen Berkhout hem benaderde. "Ik heb altijd gezegd: 'Ooit wil ik mijn eigen kroeg. En dan het liefst Het Uurwerk'. Toen kreeg ik de kans. Hoelang ik erover nagedacht heb? Twee seconden? Ik heb geen moment getwijfeld."

Ik neem een goedlopend bedrijf over

Pim Kosterink, nieuwe uitbater Het Uurwerk