Nieuws Horeca

Hoge Raad hakt knoop door: rookruimtes per direct op zwarte lijst

Rookruimtes in cafés, restaurants en discotheken moeten per direct weg of er mag in elk geval niet meer worden gerookt. Dat is het gevolg van de uitspraak die de Hoge Raad vrijdagochtend heeft gedaan.

Victor Schildkamp (AD)/Foto: Robin van Lonkhuijsen (AD) 27 september 2019

Rookruimte verboden horeca roken gezondheid ondernemen

Met het einde van de rookruimtes is het volledig gedaan met het binnen roken in de horeca. Sinds het rookverbod in 2008 ingingen waren dit nog de uitzonderingen in cafés en restaurants waar rokers hun sigaretten legaal konden opsteken. De belangenvereniging van Nederlandse niet-rokers, de CAN (Clean Air Nederland), spande een proces aan tegen de Staat om ook die rookruimtes te verbieden, schrijft het AD.

Gezondheid van inwoners

Staatssecretaris Blokhuis (VWS) heeft al met de horeca afgesproken dat rookruimten vanaf 1 juli 2022 worden verboden. Maar dat duurde Clean Air Nederland te lang. De CAN vindt dat de rookruimte in strijd is met de ‘Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie’ voor de bestrijding van tabaksgebruik (het WHO-Kaderverdrag), een verdrag waarbij Nederland partij is. In dat verdrag staat dat Nederland zich moet inspannen voor de gezondheid van de inwoners.

Lees ook: Hoe je rokende medewerkers kunt helpen met stoppen

Het gerechtshof Den Haag stelde CAN op 13 februari al in het gelijk. De Staat ging tegen deze uitspraak in cassatie bij de Hoge Raad.

Investering

De uitspraak is een bittere pil voor veel horecaondernemers. Volgens de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zijn er nog tussen de 5.700 en 7.600 rookruimtes in de Nederlandse horeca.

Zestig procent van alle rookruimtes is in 2009 of later gebouwd en dat heeft wat mogen kosten. In totaal is er tussen de 69 en 92 miljoen euro geïnvesteerd in rookruimtes. De gemiddelde investering bedraagt 12.500 euro per rookruimte.