Nieuws Horeca

Einde coronalockdown zorgt voor flinke omzetgroei horeca

De Nederlandse horeca heeft in het eerste kwartaal flink meer omgezet gedraaid dankzij de laatste versoepelingen van de coronamaatregelen. De omzet kwam dik 92 procent hoger uit dan in hetzelfde kwartaal van 2021, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet komt daardoor wat hoger uit dan begin 2020.

Van onze redactie 31 mei 2022

Horeca omzet groei coronacrisis lockdown cbs

Foto: Shutterstock

Dat de omzet bijna is verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder komt doordat in het eerste kwartaal van vorig jaar alles nog dicht was vanwege de toen geldende coronalockdown. Ook dit jaar begon het eerste kwartaal met een lockdown, maar in de loop van het kwartaal werden er wel steeds meer versoepelingen doorgevoerd.

Lees ook: Horeca Herstelt helpt horecaondernemers met coronaschulden

Volgens het CBS kwamen vooral de opbrengsten van eet- en drinkgelegenheden en hotels hoger uit dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. Bij de cafés en restaurants nam de omzet vergeleken met het voorgaande kwartaal respectievelijk dik 20 en 15 procent toe.

Hotels hebben op hun beurt een kleine 6 procent meer omgezet. Ook vakantieparken deden het goed met een plus op kwartaalbasis van 9,5 procent. Ze profiteerden ook van het zachte weer, waardoor mensen er meer op uit trokken. Kantines en catering waren volgens het CBS de enige groep binnen de horeca waarvan de omzet daalde. Zij hebben volgens het CBS ruim 2 procent minder omgezet dan een kwartaal eerder.

Lees ook: Overzicht Michelinsterren 2022: dit zijn de beste Nederlandse restaurants

Het statistiekbureau merkt dat het vertrouwen van horecaondernemers de laatste tijd flink in de lift zit. Het sentiment verbeterde bij de laatste meting fors na de dip van een kwartaal eerder. Horecaondernemers verwachten over het algemeen ook dat hun omzet in het tweede kwartaal verder zal toenemen. Nu is het niet meer corona maar personeelstekort dat de meeste zorgen oplevert. Bijna 43 procent van de horecaondernemers noemde dit de belangrijkste belemmering voor de bedrijfsvoering.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws