Nieuws Horeca

Horeca-ondernemer Wim (53) moet zijn café vanwege ernstige artrose verkopen

Over een paar jaar, als de tijd rijp zou zijn, had Wim Arends (53) zijn grand café in Druten over willen dragen aan zijn dochter. Zover komt het niet. Vergevorderde artrose leidt tot een gedwongen afscheid van D’n Optie in Druten.

Jip Trommelen (de Gelderlander) 6 juni 2023

Wim Arends reuma horeca gedwongen stoppen

Wim Arends, chef-kok en eigenaar van Grand Café D' n Optie. Foto: Eveline van Elk

Waarom zijn grand café in hartje Druten plots te koop staat aangeboden? Wim Arends wil het best even uitleggen. Een gemakkelijk besluit was het namelijk niet. ,,Ik was het liefst nog heel lang doorgegaan”, vertelt de eigenaar én chef-kok van grand café D’n Optie aan het AD.

D’n Optie bestaat deze maand twintig jaar. Het voormalige aandelencafé opende in 2003 en werd in de beginjaren door verschillende uitbaters bestierd. Wim Arends zette in 2009 voor het eerst voet over de drempel als uitbater, na jarenlang als kok in het hele land te hebben gewerkt. Drie jaar later kocht hij het pand samen met zijn vrouw van de Stichting Explobar.

Sindsdien is Arends elf jaar aaneen druk druk druk. Als eigenaar én chef-kok van D’n optie houdt hij de pannen op het vuur.

''Door de artrose moet ik het rustiger aan gaan doen. Koken wordt steeds lastiger en ik draag tegenwoordig ook een brace''

Wim Arends

Verbouwing naar bed and breakfast kondigt onheil aan

Toch is er nog tijd over om naar verbeteringen te zoeken. Zo verbouwt hij in 2021 de zaal boven het café om tot bed and breakfast. ,,Een ander vloertje erin, schilderwerk. Ik heb het zelf gedaan, samen met een bevriende schilder.”

Nadat die klus is afgerond, krijgt Arends steeds meer pijntjes. ,,Na een werkdag werden mijn handen steeds dikker. Nu had ik altijd wel pijntjes, maar je staat daar als ondernemer niet bij stil. Want dan staat de zaak ook stil.

Daarom wacht hij ook lang met een bezoekje aan de huisarts. Pas in mei 2022 durft hij het aan. De huisarts stuurt hem direct door naar het ziekenhuis voor foto’s. Die laten zien waar al voor gevreesd werd: artrose in beide handen. Vergevorderd.

Lees ook: Personeelsgebrek is zoveelste tegenslag voor horeca-ondernemers: ‘Nou en of we hierdoor failliet kunnen gaan’

Plannen van ondernemer in de war geschopt

Het schopt de plannen van Arends flink door de war, zowel op de lange als de korte termijn. ,,Door de artrose moet ik het rustiger aan gaan doen. Koken wordt steeds lastiger en ik draag tegenwoordig ook een brace.”

De visie voor de lange termijn komt misschien wel het hardst aan. ,,Het plan was om D’n Optie over te dragen aan mijn oudste dochter, Sara. Zij draait al mee in de zaak, samen met mijn andere dochter. Doordat ik eerder dan gehoopt een stap terug moet doen, komt die overname eigenlijk te vroeg. Twintig jaar is nog wel érg jong.”

Daarom staat de nu zaak te koop. ,,Daar heb ik best even over na moeten denken. D’n Optie is mijn vijfde kindje.”

''Het bedrijf is goed gezond, we hoeven niet gedwongen te sluiten en als er niet snel een koper komt, gaan we gewoon door''

Wim Arends

Geen gedwongen sluiting

Arends hoopt op een nieuwe eigenaar met liefde voor het pand en de horeca, maar heeft geen wensen- of eisenlijstje klaarliggen. ,,Ik heb daar wel even over nagedacht, maar bedacht mij toen dat ik dat als ondernemer ook niet prettig zou vinden. Als iemand het helemaal anders wil doen, ook de B&B, is dat ook goed.

Zelf kijkt Arends nog niet te ver vooruit. ,,Het bedrijf is goed gezond, we hoeven niet gedwongen te sluiten en als er niet snel een koper komt, gaan we gewoon door.”

Dochter Sara zal dan geleidelijk aan de kokstaken van Wim overnemen. ,,Niet door mijn artrose, hoor. Zij is zelf een gepassioneerde kok en doet over drie weken eindexamen voor zelfstandig werkend kok.”

Lees ook: Veel horecazaken stoppen, maar Rokus en Sam kiezen voor hun droom en openen restaurant: 'Kansen pakken’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws