Nieuws Horeca

Horeca blijft ondanks storm open: 'Iedereen moet zelf maar afweging maken'

Het overgrote deel van de restaurants, cafés en andere horecazaken laat zich niet uit de wind slaan door de storm Eunice. Ondernemers laten tijdens een rondgang van NU.nl weten dat er veel reserveringen zijn nu de horeca weer tot 1.00 uur 's nachts open mag.

Ertan Basekin (NU.nl) 18 februari 2022

Volle kroeg cafe

Veel horeca-ondernemers gaan ervan uit dat hun zaak vrijdagavond gewoon vol zit. Foto: ANP

Lees ook: Help, storm Eunice komt eraan: ‘We bouwen een muur om onze strandtent’

Storm leeft niet bij horeca-ondernemers

,,Wij hebben niet het idee dat de storm leeft bij de ondernemers en er is dan ook geen sprake van een landelijk advies om de tent te sluiten", zegt algemeen directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). ,,Iedereen moet zelf maar een afweging maken."

Eigenaar Kees Lankhaar van bistro Tante Pietje in het centrum van Den Bosch is al geopend. ,,We hebben alleen de reserveringen voor ons terras moeten annuleren. Het gaat om vijftig tot zestig plaatsen, dus dat is wel een domper, maar veiligheid staat voorop. Maar voor de rest zitten we helemaal vol. Ook andere horecazaken hier in de stad gaan gewoon open."

Won Yip verwacht minder euforisch weekend dan gepland

Won Yip vertelt in gesprek met Misset Horeca dat hij de foodhall in Scheveningen net heeft dicht gegooid. Dit uit voorzorg. ,,Bij mijn zaken op De Dam in Amsterdam heb ik de terrassen naar binnen gehaald, maar daar gaan we wel gewoon open tot 01.00 uur. Het is wel een minder euforisch weekend waarschijnlijk, dan gepland, maar dit hoort bij het ondernemerschap, zo vervolgt hij. ,,Aan het weer kunnen we niets doen."

Yip is met zijn locaties in het centrum van Amsterdam voornamelijk afhankelijk van het toerisme. ,,Schiphol heeft nu ook de vliegtuigen aan de grond staan, dus even een weekendje Amsterdam zit er dan toch minder snel in. En ik denk dat veel mensen die in de buurt wonen van De Dam er vanavond voor kiezen om thuis te blijven."

Won Yip, horecaondernemer.

'Alleen sommige strandpaviljoens gaan dicht'

Rob Baltus, eigenaar van restaurant De Nadorst in het Noord-Hollandse Blokker, zegt dat er genoeg gasten komen. ,,Onze hut komt wel vol. Ik heb bijna geen enkele collega gesproken die van plan is de deuren te sluiten. Alleen sommige strandpaviljoens gaan dicht."

Bistrobar FortVier in Arnhem ontvangt 150 tot 200 gasten. ,,We hebben een ondernemersavond en die laten zich niet zomaar uit de wind slaan", aldus eigenaar Sander Wind.

Lees ook: Heropening voelt voor horeca als échte heropening, maar 'het wordt een spannend jaar'

Thuisbezorgd stopt om 14.00 uur

Maaltijdbezorger Thuisbezorgd laat weten na 14.00 uur niet meer de weg op te gaan. Tot 13.00 uur worden nog bestellingen aangenomen. Voor Limburg maakt de maaltijdbezorger nog een uitzondering, omdat daar nog code geel geldt. Mocht de storm ook daar oprukken, dan stoppen de bezorgers ook in die provincie met hun werk. Ook (online) supermarkten Picnic, Albert Heijn en postbedrijven PostNL en DHL verwachten problemen door de storm.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws