Nieuws Horeca
Horeca ziet Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) als grootste bedreiging
Uit de KHN Monitor van Koninklijke Horeca Nederland blijkt dat 64 procent van de horecaondernemers vertrouwen heeft in het nieuwe jaar. Wel nemen de resultaten en verwachtingen af. De komst en verplichtingen van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) en het tekort aan personeel vormen de grootste bedreigingen voor de branche.

Een belangrijke bedreigingen voor 2020 in de horeca is een tekort aan personeel. (Foto: Bart Maat/ANP)
In 2019 groeide de omzetwaarde in de horeca met 3,5 procent van ruim 22,7 miljard naar 23,5 miljard euro. Waar de omzetgroei in de cafésector met 1,1 procent het laagst was, realiseerden hotels en fastservice 4,2 procent en restaurants 2,5 procent meer groei. Daarmee kent 2019 een fors lagere groei dan in 2018, toen de groei 6,8 procent was.
Daling omzet cafésector
Het omzetvolume (het aantal maaltijden, drankjes en overnachtingen dat is verkocht) stijgt over het hele jaar 2019 bescheiden met 1,4 procent, maar neemt wel af. In de hotelsector is de stijging van het volume met 3,3 procent het hoogst. Fastservice steeg met bijna 2 procent, restaurants met bijna 1 procent. In de cafésector is er zelfs sprake van een daling van het omzetvolume van 1,8 procent.
Tegenover de bescheiden omzetgroei in 2019 staat een stijging van het aantal horecabedrijven van 41.800 naar 42.770. De groei van het aantal hotels met 7 procent steekt daar met kop en schouders bovenuit. Bij cafés zien we een daling van 1,7 procent.
''In 2018 had 72 procent van de ondernemers nog (heel) veel vertrouwen in de toekomst. Dit is in 2019 gedaald naar 64 procent''
Toekomstverwachtingenonderzoek
In de beleidsmonitor Toekomstverwachtingen 2020 is leden van KHN gevraagd hoe zij naar de toekomst van de horeca kijken en naar de toekomst van hun eigen bedrijf in het bijzonder. De ruim 2.100 respondenten beoordelen het zakelijk succes in 2019 met een 7,45. Hoewel horecaondernemers nog steeds positief zijn over de economische ontwikkeling, lijkt het effect in termen van bedrijfsresultaten iets af te zwakken. 32 procent van de ondernemers ervoer in 2019 positieve effecten van de economische groei. In 2018 was dit nog 37 procent.
WAB
In 2018 had 72 procent van de ondernemers nog (heel) veel vertrouwen in de toekomst. Dit is in 2019 gedaald naar 64 procent. KHN ziet dat er nog steeds vertrouwen is, maar dat de onzekerheid toeneemt. Uit het onderzoek blijkt dat horecaondernemers voor 2020 een aantal uitdagingen zien. De drie belangrijkste bedreigingen voor 2020 zijn: de komst en verplichtingen van de WAB, een tekort aan personeel en het te grote aanbod van horeca in hun stad of dorp.
Lees ook: Dieptepunt bereikt? Personeelstekort horeca naar recordhoogte
Voor 2020 ziet 54 procent van de horecaondernemers meer kansen dan bedreigingen. Voor 2019 was dit nog 61 procent. Veel horecaondernemers hebben concrete plannen of voornemens om in 2020 nieuwe activiteiten op te pakken of bestaande uit te breiden. Hierbij ligt de focus vooral op investeren in goede werkomstandigheden, investeren in training personeel en meer online activiteiten.
Lees ook: Hoe dit recruitmentbureau met eigen opleiding schaarste in horecakeuken aanpakt