Nieuws Horeca

Irish Pub Almelo al 20 jaar een succes door authentiek te blijven

The Shamrock aan het Amaliaplein bestaat twintig jaar. "Zo'n kroeg voor jong en oud, waar iedereen komt. Dat wilden wij ook." Zo schrijft Tubantia Almelo.

Ferry de Goeijen | Foto: Annina Romita 1 september 2017

Shamrock almelo

De pub is een kopie van de bar uit de Amerikaanse televisieserie Cheers. Aan de wanden hangen authentieke Ierse borden. Wat begon met een idee voor een gezellige Ierse pub, groeide uit tot een grote publiekstrekker in Almelo. Deze week bestaat The Shamrock exact twintig jaar.

Karin Oude Avenhuis en Ruud de Jong knikken. De tijd vliegt voorbij. De opening op 28 augustus 1997 voelt voor beiden nog als de dag van gisteren. Destijds waren ze al eigenaar van Café De Stam. Toen het pand enkele meters verderop werd aangeboden, realiseerden beide ondernemers hun droom.

Lees ook: Kattencafé in Twente heeft succesvol eerste jaar achter de rug

"We kwamen vroeger regelmatig in Ierse pubs. In Ierland, maar ook in Amsterdam, bij O'Reilly's. Dat gezellige; een kroeg voor jong en oud waar iedereen komt, dat wilden wij ook. Met een beetje eten erbij", zegt Oude Avenhuis.

Publiekstrekker

Een grote verbouwing volgde. Maar die insteek, die van een kroeg met een bescheiden eetfunctie, ging al snel overboord. The Shamrock werd een publiekstrekker. Al in de eerste week. De Jong lacht. "We hadden rekening gehouden met zo'n tien eters per dag. Maar er zaten er gelijk al 100. Aanvankelijk hadden we een Ierse kok in dienst genomen, maar die kon het niet aan; raakte overspannen. Toen hebben we chef-kok Joop Kordes aangetrokken. Hij heeft het allemaal in gang gezet, en werkt er nog. Net als Roberto Zanelli en Jeroen Goossens. Mede dankzij hen is The Shamrock een succes geworden."

Er zijn bovendien avonden dat Oude Avenhuis niet eens Nederlands spreekt. Naast dat The Shamrock voor veel Almeloërs als een warme huiskamer voelt, trekt het etablissement ook internationale gasten. En dat is ook niet zo gek.

Naast ribeye en de Angus beef, prijkt er ook Irish stew en Shepherd's pie op het menu. "Bedrijven en hotels sturen hun buitenlandse gasten daardoor hier naartoe", zegt Oude Avenhuis. En ook de 300 whiskey's en de tien soorten bier van de tap, waaronder Guinness, scoren al twee decennia goed. In combinatie met de typische Ierse entourage. "We horen regelmatig van Ierse gasten dat ze zich hier echt thuis voelen, dat het een echte Ierse pub is."

Inrichting

En dat is ook niet zo verwonderlijk. De Jong (49) en Oude Avenhuis (51) reisden ruim twintig jaar geleden samen met een aannemer naar Ierland om inspiratie op te doen en spullen te verzamelen. Het pand, waarin vroeger een meisjesvakschool in zat, was hen aangeboden. En het stel greep zijn kans. Geld om te kopen én te verbouwen hadden ze niet, dus werd het twee etage tellende gebouw gehuurd. En dat is, tot op de dag van vandaag, nog steeds zo.

Op de inrichting werd echter niet bezuinigd. Voor de karakteristieke bar, midden in de pub, nam het stel zelfs moeite. "Toen we in Amerika waren, hebben we de pub uit de serie Cheers bezocht. Ik was echt een enorme fan van die serie", zegt De Jong over legendarische Amerikaanse sitcom uit de jaren 80. Oude Avenhuis herinnert zich nog precies hoe dat ging, en lacht. "Stond ie met een rolmaat in de hand de maten van de bar op te meten", zegt ze.

Veranderd

Waar The Shamrock nog oogt als twintig jaar geleden en de droom van een Ierse pub meer dan geslaagd is, is er privé wel het een en ander veranderd. Getrouwd zijn De Jong en Oude Avenhuis niet meer. Jaren geleden volgde een scheiding. Zakelijk is het duo, ieder voor de helft eigenaar, echter nog altijd bij elkaar. En dat gaat prima. "Natuurlijk was dat aan het begin weleens slikken", zegt Oude Avenhuis. "Maar het gaat goed zo. En inmiddels zijn we de langstzittende kroegbazen van Almelo."

We horen van Ierse gasten dat ze zich hier echt thuis voelen.

Karin Oude Avenhuis. Shamrock