Nieuws Horeca
Jonge ondernemer bouwt reuzenbarbecue's op wielen
Het heeft even geduurd voordat hij de perfecte kachel voor zijn smokers ontwikkeld had. ,,Ik heb gigantisch veel platen staal verknald. Ik begon met staal van 6 millimeter dik, nu zit ik op ruim 10. Ik ben nu zover dat ik aan een kruiwagen hout genoeg heb om de kachel twaalf uur te laten branden.'' Dat schrijft het AD.
Dirk Wopereis (24) uit Zieuwent maakt foodtrucks voor grootschalige barbecues. Inmiddels heeft hij er een stuk of dertien verkocht aan slagers en horecaondernemers. De grootste staat buiten en wacht nog op een koper. Liefst 2.350 kilogram zwaar, goed voor 600 kilogram vlees, geschikt voor een feestje met pakweg 1.000 hongerige magen. Met een speciaal compartiment voor het roken van zalm of ham.
Concurrentie
In Amerika zag hij enkele jaren een foodtruck en dacht: zoiets wil ik ook maken. Hij fabriceert ook kleinere trailers, ijskarretjes: wat de klant maar wil. Maar smokers voor reuzenbarbecues zijn inmiddels een heuse specialiteit. ,,Zo'n trailer moet perfect zijn, anders gaat hij de deur niet uit. In mijn kachels wordt het 1.250 graden, hou je de warmte heel lang vast en kun je de gewenste rooksmaak zelf instellen. Geen enkele concurrent kan dat leveren.''
Wopereis bouwt op bestelling. ,,Ik wil precies weten van de klant wat hij verwacht. Dan ga ik me daarin verdiepen en ik rust niet voor ik het voor elkaar heb. Of ik dan tien of zestien uur per dag moet werken, interesseert me niet.''
Techniek
Wopereis volgde een mbo-opleiding mechatronica aan het Graafschap College in Doetinchem. In 2014 begon hij zijn eigen bedrijf, DW Smoke. ,,Ik denk wel dat je kan zeggen dat ik gouden handjes heb. Nee, ik heb niet overwogen om door te leren. Ik kon niet zo goed opschieten met mijn leraren. Ik weet heel goed wat ik wil, vind vaak dat het beter kan. Misschien kun je dat inderdaad eigenwijs noemen.''