Nieuws Horeca

Kroegen voelen ongemak met WK in Qatar: ‘We gaan het sober doen. Minder oranje, minder vlaggetjes’

Kroegen voelen ongemak bij het WK voetbal in Qatar, waar bij de bouw van de stadions zoveel doden vielen. ,,We gaan het sober doen, minder oranje, minder vlaggetjes. Maar op speeldagen van Oranje gaan we wel eerder open en zetten de tv aan”, zegt de Apeldoornse kroegbaas Mike van Brakel. ,,Schijnheilig”, vindt marketingdeskundige Paul Moers.

Lex van Kooten (AD) 7 november 2022

Kroeg cafe wk qatar paul moers cor molenaar

Jacco Talen van Horeca Nederland afdeling Apeldoorn en uitbater van De Babbel in Apeldoorn. Foto: Kevin Hagens.

Cafés krijgen een lastig wereldkampioenschap voor de kiezen, schrijft de Stentor. De wedstrijden van Oranje tijdens het WK in Qatar beginnen allemaal om 16.00 of 17.00 uur (voorzitter Jacco Talen van Horeca Nederland afdeling Apeldoorn: ,,Wat doet u om 16.00 uur?”). En dan ook nog eens in de herfst als samen buiten naar een groot scherm kijken er ook al niet zo vanzelfsprekend in zit. Dat scheelt Oranje-kroegen en voetbalcafés toch al omzet. De finale overweging ‘om niet te gaan kijken’ komt daar nog eens overheen: de misstanden en doden rond de bouw van de voetbalstadions.

Horeca Nederland op de website van de brancheorganisatie: ‘Het WK voetbal komt eraan. Het vertonen van voetbalwedstrijden heeft toegevoegde waarde voor jouw horecabedrijf: het biedt ontspanning, amusement en gezelligheid.’ Maar zo eenvoudig is dat dus niet.

,,Het begint te leven. Alleen de tijdstippen en de periode van het jaar zijn niet heel gunstig”, zegt Jacco Talen. Dat Qatar de mensenrechten zo aan z’n laars lapt en bouwvakkers van de voetbalstadions bij bosjes de dood in heeft gejaagd, hoeft wat hem betreft niet te botsen met cafés die alle ruimte bieden aan voetbalfans. ,,Wij willen als horeca maar een ding en dat is gasten blij maken. Als die fijn het WK willen zien, bieden wij dat. Wij zij niet de aangewezen partij om dat de boycotten.”

Lees ook: KHN: 'Verbieden schermen WK-voetbal is symboolpolitiek'

Wie wil komt en kijkt, wie dat niet wil doet dat niet. Of komt wel maar kijkt niet. ,,Ik ga niet bepalen hoe en wat cafés doen.”

Weinig principiële sluitingen

Wat betreft zijn eigen eetcafé De Babbel in Apeldoorn: ,,We hebben al reserveringen van groepen die komen eten en kijken. Hele voetbalteams.” Hij kent geen collega’s die de kroeg principieel op slot houden. En Horeca Nederland kent die ook niet. Maar die zijn er toch echt, zegt marketingdeskundige Paul Moers. ,,Ik weet dat van tenminste eentje in Groningen.” En dan heb je cafés die een middenweg zoeken. Zoals Mike van Brakel van het Apeldoornse café Humphrey’s, die kiest voor ‘sober, maar open’.

Wat heet sober. Hij sponsort de rotonde in de Apeldoornse wijk De Maten - traditioneel een feestlocatie om successen van Oranje te vieren - met anderhalf kilometer vlaggetjes. En hangt er een banner met reclame voor zijn kroeg bij. Het café zelf ziet er wat ‘minder uitbundig’ uit dan anders: ,,Iets minder vlaggetjes, iets minder oranje.” Normaal gaat hij pas om 19.00 uur open, maar op speeldagen is dat eerder: een half uur voor wedstrijdbegin. Wie wil kan blijven eten; dat bezorgt buurman en restaurant Le Baffon.

"Als Oranje successen boekt, gaan we dat toch echt met z’n allen vieren. Zeker weten"

Kroegbaas Mike van Brakel (en dat voorspelt ook marketingdeskundige Cor Molenaar)

Lees ook: WK voetbal in Qatar: zo verdienden Nederlandse bedrijven aan het discutabele toernooi

Hij zal waarschijnlijk niet de enige kroeg zijn die ‘een beetje de middenweg’ kiest, schat hij uit gesprekken met collega’s.

Maatschappelijke gevoeligheden WK Qatar

,,We hebben het er met elkaar, met andere cafés, over gehad. Het is niet dat we daar een afspraak over hebben gemaakt. Maar ik kan me voorstellen dat er meer zijn die het wat rustiger doen dan anders.” Over zijn eigen overwegingen: ,,We willen rekening houden met de maatschappelijke gevoeligheden en sentimenten rond Qatar. Er zullen zeker gasten zijn die het WK overslaan, maar er zijn er ook veel die wel willen kijken.” Hij wil allebei respecteren.

,,Schijnheilig”, oordeelt marketingdeskundige Paul Moers. ,,Je kunt niet een beetje voor en een beetje tegen zijn. Ik denk dat de reputatieschade voor kroegen die er helemaal voor gaan wel mee zal vallen. Maar wees dan tenminste duidelijk. Je doet mee of je doet niet mee. Je maakt er een commerciële toestand van of niet. Er tussenin gaan zitten, is van twee walletjes eten.”

Lees ook: Hoofdsponsor ING niet met Oranje naar Qatar: ‘Morele kompas boven commerciële belangen’

Daar is zijn collega-marketingdeskundige Cor Molenaar het helemaal niet mee eens. Kroegen die ‘vol op het orgel’ gaan, of dat desnoods met een beetje de rem erop doen, snapt hij heel goed. Daar is niets schijnheiligs aan, vindt hij. ,,De horeca heeft twee loodzware coronajaren achter de rug. En er komt door de inflatie en hoge energiekosten een nieuwe zware periode aan. Mogen ze dan nu gewoon even geld verdienen om zelf te overleven?”

Als klanten naar de kroeg willen om samen wedstrijden te kijken, ‘zou je een slechte ondernemer als je dat niet faciliteert’, zegt hij. En dat die klant wil komen, begrijpt hij ook. ,,Iedereen kan in deze tijd wel een positieve oppepper gebruiken.”

Sportevenementen

,,Waarom zou dat niet kunnen? Er is wel vaker een sportevenement in een land waar wat mee aan de hand is. Dat Max Verstappen de Formule 1 rijdt in Saudi Arabië bijvoorbeeld. Daar kun je dan ook wat van vinden. We gaan massaal op vakantie naar Turkije en Hongarije, ook geen fijne regimes. Dat mag dan wel?” Veel sportliefhebbers vinden dat je politiek en sport uit elkaar moet houden, ziet Molenaar. ,,Die juichen voor Oranje, echt niet voor Qatar.”

Het zou eerder schijnheilig zijn ‘om alles te blokkeren’ dan als ondernemer gewoon die consument welkom te heten, vindt hij.

Kroegbaas Mike van Brakel ziet tegelijk wel dat het WK minder leeft dan bij voorgaande edities. ,,Dat zie je in alles, in de uitingen op straat, in de gesprekken die je hebt.” Hij verwacht dat dat snel verandert zodra Oranje successen boekt. Dan gaan alle remmen los, denken hij en Molenaar. ,,Ja, dan gaan we dat toch echt met z’n allen vieren en rijden we rondjes op die rotonde. Zeker weten.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws