Nieuws Horeca

Lenie gaat met haar fonkelnieuwe viskar een nieuwe fase in

Het leek alsof Elvis Presley was overleden, zegt Lenie Hoogenkamp. Zoveel bloemen lagen er na het overlijden van haar man Jelle. Het gaf haar de kracht om door te gaan.

YANG YANG CHIU | Foto: FREDDY SCHINKEL 21 juni 2017

Viskar urk FREDDY SCHINKEL2

Toen Lenie Hoogenkamp twee jaar geleden haar echtgenoot Jelle verloor, stond ze een week later alweer in de viskraam op de Zwolse Brink. Het waren de hartverwarmende reacties van de Zwollenaren die de visvrouw uit Urk de kracht gaven om door te gaan.

Toch was het de afgelopen twee jaar regelmatig vallen en opstaan. Met haar fonkelnieuwe viskar luidt ze nu een nieuwe fase in. Met Jelle die vanaf een foto over haar schouder meekijkt.

Verlies

Het eerste jaar dat ze er alleen voor stond was zwaar. Ze was niet alleen haar echtgenoot, beste vriend, soulmate, zeg maar gerust haar alles kwijtgeraakt, maar had ook nog de zorg over haar vier kinderen en dus de zaak. Terugblikkend geeft ze toe dat ze in dat eerste jaar voor de zaak teveel op anderen leunde. ,,Het ging helemaal mis. Klanten bleven weg en ik leed verlies."

Geen vetpot

Als alleenstaande moeder heeft ze misschien één seconde gedacht aan stoppen met de vis. Maar een weduwenpensioen is ook geen vetpot. "Ik wil af en toe iets voor mijn kinderen kunnen kopen. Leuke dingen met ze doen."

Lees ook: Viskraam wil 50.000 euro zien van marktmeester

Dus zette ze de knop om en besloot voor de volle honderd procent voor de viskraam te gaan. Het bleek een meesterzet. Hoewel? Al snel ging het zo goed dat het succes zich tegen haar leek te keren. ,,Mijn bakpannen konden de drukte niet aan. Ze waren te klein. Op sommige momenten begonnen klanten te mopperen dat ze lang moesten wachten. Ook zag ik weleens dat klanten doorreden bij het zien van de wachtrij."

Nieuwe kraam

Nadat de tweedehands kar die ze op de kop had getikt een kat in de zak bleek, liet ze met spoed een nieuwe viskraam bouwen. Een flinke uitgave, helemaal omdat de bank daar geen lening voor verstrekt, maar het moest gebeuren, zegt de Urker onderneemster, terwijl ze om de haverklap haar hand opsteekt naar passerende klanten en buren.

Met drie flinke pannen is de bakcapaciteit meer dan verdubbeld. En ze heeft nu een volledig gekoelde werkbank om bijvoorbeeld de haringen schoon te maken. Ze is minstens zo trots op de binnenkant van haar nieuwe kar als op de buitenkant. Daar komt een enorme afbeelding van de vuurtoren en het strand van Urk op te staan. Een rijdende reclamewagen voor Urk? ,,Vis van Urk is toch een soort keurmerk", is haar ervaring. ,,En de foto die we gebruiken is gewoon ontzettend mooi."

Kampen

Binnenkort verkoopt ze op de woensdag ook vis in Kampen, maar ze heeft haar hart verpand aan de stad Zwolle. ,,Ik heb meer met deze stad dan met Urk. Toen ik terugkwam op mijn plek in Zwolle na Jelles overlijden leek het wel of Elvis Presley was overleden. Zoveel bloemen en kaarten lagen hier. Het was zo hartverwarmend. Hier voel ik mij thuis.''

Zoveel bloemen en kaarten lagen hier. Het was zo hartverwarmend

Lenie Hoogenkamp