Nieuws Horeca

Chefkok Henry Rabe (KreeftThings) durft: hij opent juist nu een horecazaak

Een horecazaak openen in tijden van dichte restaurantdeuren lijkt een enorm risico. Toch durfde de Arnhemse chefkok Henry Rabe het aan. Hij runt sinds vorige week KreeftThings. ,,Aan thuisblijven en niets doen zit meer risico dan nu investeren in iets dat straks hopelijk rendabel is.”

Linda Pol 28 januari 2021

Kreeftthings

Een gedeelte van zijn inkomen verdient Henry Rabe met twee dagen werken bij een wokrestaurant. Daarnaast stort hij zich volledig op KreeftThings. Foto: Gerard Burgers/AD.

KreeftThings is gevestigd in het pand waar Frank Blokker eerder het Italiaanse restaurant Gavius runde. Blokker herstelt momenteel van een operatie en heeft er dit jaar nog één op de planning staan. Of hij daarna de draad weer oppakt als horecaondernemer, weet hij nog niet. ,,Ik bekijk de situatie opnieuw als alles achter de rug is”, vertelt de eigenaar. ,,Dan beslis ik pas of ik Gavius nieuw leven wil inblazen of toch wil verkopen.”

Tot die tijd pacht Rabe het pand van Blokker. Voor de crisis werkte de kok als zzp’er in de keukens van onder andere de Visbroertjes en Vieux Paris. Daarnaast verzorgde hij met zijn bedrijf Cooked luxe diners op locatie. Beiden staan door de crisis op een laag pitje. Maar financiële verplichtingen zoals een hypotheek lopen natuurlijk gewoon door, vertelt de ondernemer aan het AD.

''Het is ondernemen 2.0 in deze tijd: je moet meer werk doen voor minder om goed te kunnen boeren''

Chefkok Henry Rabe, KreeftThings

Kreeft Thermidor in een nieuw jasje

Een gedeelte van zijn inkomen verdient hij nu twee dagen per week bij een wokrestaurant. Daarnaast stort hij zich volledig op KreeftThings. Op het menu staan onder andere kreeft en garnalen.

Rabe: ,,Drie jaar geleden was ik in Japan en toen heb ik veel lobster rolls en andere gerechten met schaaldieren gegeten. Een horecaconcept daarop gericht leek me wel wat, maar in Nederland was daar toen nog niet echt animo voor.” Totdat hij tijdens zijn werk bij de Visbroertjes merkte dat de populariteit hiervan groeide.

Het meest bijzondere op de menukaart van KreeftThings is de kreeft met mac and cheese. Het is misschien niet de eerste combinatie waar je aan denkt, maar volgens Rabe wel een hele goede. ,,Het zoete van de cheddarkaas smaakt heerlijk in combinatie met het zoete van de kreeft. Daarnaast wilde ik het klassieke Franse gerecht ‘Kreeft Thermidor’ (kreeft met kaassaus) in een nieuw jasje stoppen.”

Lees ook: Dit is de mogelijke lockdown-route van het kabinet

Naamsbekendheid opbouwen

Toen de deuren vorige week dinsdag opengingen, kwamen er direct negen bestellingen geplaatst. De dag erna was dat er één. ,,Maar dat begrijp ik wel”, zegt Rabe. ,,Ik moet nog naamsbekendheid opbouwen.”

Voorlopig werkt de ondernemer hard om zijn zaak ‘honderd procent succesvol te maken’. ,,Het is ondernemen 2.0 in deze tijd: je moet meer werk doen voor minder om goed te kunnen boeren. Maar ik heb de hoop dat het slaagt en ik een gat in de markt heb ontdekt.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.