Nieuws Horeca

Twan Hakvoort is tweede Meesterhorecaondernemer van Nederland: ‘Horeca heeft een boost nodig’

Als je het hebt over een horecaondernemer van het hoogste niveau, dan kun je niet langer om Twan Hakvoort (35) heen. De eigenaar van ’t Voorhuys in Emmeloord rondde de Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer succesvol af en is daarmee pas de tweede Nederlander met deze titel op zak. Hoogste tijd voor een hoe en waarom.

Robbert Daalder 23 juni 2023

Twan Hakvoort Hotel Restaurant Grandcafe t Voorhuys

Twan Hakvoort: ,,Het spreekt voor zich dat je passie voor het vak en kennis van zaken moet hebben.''

De meestertitel waarmee de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca wordt geborgd. Het is de tekst uit het persbericht dat na de geslaagde proef van Twan Hakvoort direct de deur uit ging. Natuurlijk is de specialist in kwestie er trots op, al is het voor zijn gevoel wel wat pretentieus geschreven.

,,Kijk, als ik nou olympisch goud op de 400 meter had gewonnen, dan was het een ander verhaal geweest”, verklaart hij. ,,Dan ben je echt de beste in een hard skill. Wij zijn dat niet. Ons vak heeft zoveel verschillende aspecten, dat het simpelweg onmogelijk is om op alle vlakken de beste te zijn. Hier brandt heus nog weleens een biefstuk aan of hebben we met een ontevreden gast te maken.”

''Als ik wil dat de horeca een gezonde toekomst heeft, dan moet ik daar tijd en energie insteken. En dus heb ik mezelf aangemeld voor de Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer''

Twan Hakvoort, Meesterhorecaondernemer

Actie ondernemen om horeca te boosten

Wanneer de Meesterhorecaondernemer wordt gevraagd wat er sinds zijn geslaagde proef is veranderd, geeft hij aan dat vooral anderen er veel waarde aan hechten. Als een keurmerk waaraan men kan zien dat de zaken onder deze horecaondernemer goed voor elkaar zijn. ,,Er komen van alle kanten felicitaties en dat bewijst dat men ’t Voorhuys hier in de omgeving toch wel in de gaten houdt. En dat is belangrijk. Mensen moeten zien dat dit ook een goede plek is om je kinderen voor een eerste baantje naartoe te sturen.”

,,Daarnaast is dit gewoon goede reclame voor de branche. Een aantal oudere ondernemers confronteerde mij met m’n eigen uitspraak dat de horeca een boost nodig had. De sector staat er helaas lang niet overal even goed op. Dat vind ik dood- en doodzonde. Als ik wil dat de horeca een gezonde toekomst heeft, dan moet ik daar tijd en energie insteken. En dus heb ik mezelf aangemeld voor de Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer.”

Lees ook: Vier dagen werken bij sterrenrestaurant: zo tackelde chef Jurgen (Vinkeles, 2 Michelinsterren) zijn personeelscrisis

Twan Hakvoort en ’t Voorhuys volledig doorgelicht

,,Eenmaal onderweg zijn er weleens momenten geweest waarop ik mezelf afvroeg waar ik in vredesnaam aan was begonnen”, lacht Twan wanneer hij terugblikt op zijn proef. ,,Zo werd ik in een interview volledig doorgezaagd over marketing om de volgende dag weer uitgebreid in gesprek te gaan over financiën, organisatie, planning, wetgeving en mijn ondernemersvisie.”

,,Ik moest een ondernemersplan overleggen, referenties aanleveren en mijn visie op zowel het bedrijf als mezelf verklaren. Ondertussen werd onze medewerkers gevraagd of zij zich hier veilig voelen, de kans krijgen om door te groeien, hun ei kwijt kunnen en een net salaris verdienen. Om er zeker van te zijn dat alles wat wij vertelden over onze service niet gelogen was, volgden er over meerdere maanden vijf mystery visits en kwam de jury hier eten, slapen, vergaderen en lunchen.”

Restaurant ’t Voorhuys in Emmeloord.

Een intensief en toch ook wel spannend proces. Eentje waarvan zijn collega’s echter lang niet alles meekregen omdat een hoop zaken in het geheim werden getoetst. ,,Omdat de chef-kok, de restaurantmanager en het hoofd van de receptie ook werden geïnterviewd, waren zij de enigen die hiervan wisten. Voor de rest hebben we niets of niemand voorbereid.”

,,Een heel bewuste keuze. We hebben oprechte antwoorden gegeven. En als dat de jury niet zou bevallen, dan was dat maar zo. Ik wilde de proef graag halen, maar niet ten koste van alles. Wij doen onszelf hier niet anders voor dan dat we zijn.”

''Toen we de zaak in 2013 overnamen, werkten hier 29 mensen. Inmiddels zijn dat er 80, is de omzet ruim verdubbeld en de winst navenant nog iets meer''

Twan Hakvoort, Meesterhorecaondernemer

De meest waardevolle lessen

De horeca als de universiteit van het leven. Dat is hoe Twan naar zijn branche kijkt. En wie hem erover hoort praten, voelt direct dat het ‘m menens is. ,,Dat is wat ik net bedoelde een goede werkplek voor jonge mensen. Stel je voor: je bent zestien jaar en komt nieuw op de arbeidsmarkt. Je gaat vakkenvullen bij een supermarkt en het enige dat telt, is dat je op tijd je werk klaar hebt. Zo niet, dan blijf je langer. Ruimte om jezelf op deze nieuwe plek te ontwikkelen is er dan nauwelijks.”

,,Hoe anders is dat in de horeca. Daar waar het juist draait om het teamgevoel. Waar je nieuwe contacten maakt, nieuwe dingen leert en vooral ook over jezelf. Het zijn lessen waar je voor de rest van je leven profijt van hebt en de horeca daarmee een toekomst. Er werkt hier iemand die slechte ervaringen heeft opgedaan tijdens haar vorige baan. Dat heeft ervoor gezorgd dat ze mij als nieuwe werkgever maar moeilijk kon vertrouwen. Ongelooflijk toch? Zo leg je gewoon geen goede basis.”

Lees ook: Van eerste vrouwelijke meesterkok naar Michelinsterren: de culinaire reis van Margo Reuten

Energie en cultuur als toverwoorden

De vraag die resteert aan de nieuwbakken Meesterhorecaondernemer is degene die de sleutel tot succes aan het licht moet brengen. Het blijkt ‘m te zitten in de woorden energie en cultuur. ,,Het spreekt voor zich dat je passie voor het vak en kennis van zaken moet hebben. Dit brengt mij de energie die ik zoveel als mogelijk op het bedrijf wil uitstralen. We hebben als mens vaak de neiging om te klagen en ‘ja maar’ te zeggen. Dat werkt niet. Wat mij ver heeft gebracht, is luisteren naar anderen.”

,,Een sterke cultuur bouwen en deze ook bewaken vind ik net zo belangrijk. Toen we de zaak in 2013 overnamen, werkten hier negenentwintig mensen. Inmiddels zijn dat er tachtig, is de omzet ruim verdubbeld en de winst navenant nog iets meer. Dat ontstaat omdat iedereen de vrijheid voelt om mee te denken over wat beter kan. Wij zijn daar ontvankelijk voor, het is namelijk de lange termijn die telt. Daar besteed ik veel tijd en aandacht aan. En niet alleen omdat de juryleden van de Meesterproef dat ook graag zien.”

Lees ook: 8 Tips van horeca-expert Gijsbregt Brouwer: zo creëer je het beste zomerterras

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws