Nieuws Horeca

Menistenkerk Enschede wordt omgebouwd tot een stadsbrouwerij

De vroegere Menistenkerk wordt omgebouwd tot een stadsbrouwerij van Stanislaus Brewskovitch. Verbouwing van het witte voormalige kerkje begint in januari, schrijft de Tubantia.

HANS ASSINK | Foto STANISLAUS BREWKOVICH 22 december 2017

Brouwers Enschede

Een pub, een brouwerij, een winkel, een proeflokaal en een muziek- en kunstpodium: dat wordt komend voorjaar de invulling van de Menistenkerk. De binnentuin wordt een Biergarten. "We willen er eigenlijk een creatieve hotspot van maken", zegt Rocco Chin van Stanislaus Brewskovitch.

Project

De nieuwe brewpub in de Menistenkerk gaat Stanislaus Brewskovitch heten, net als de bierwinkel die Rocco Chin (46) al runt aan De Heurne. Hij doet het project Menistenkerk samen met vier mannen uit zijn vriendenkring: Marck Harmes, Waldo Yntema, Mike ter Braak en Tim Jähnig. "Er is al drie keer een poging gewaagd om er een stadsbrouwerij te beginnen, maar dat is telkens niet doorgegaan", vertelt Chin.

Lees ook: Heeren van Borculo weten aandacht te trekken met bijzondere opening

Locatie

"Axel Veltboom, de eigenaar, heeft ons benaderd of we interesse hadden. We waren al bezig met andere locaties om een brewpub te beginnen. Maar dit is natuurlijk een fantastisch pand." De Menistenkerk gaat een 'industriële uitstraling' krijgen, zegt Chin. "Een beetje ruw aan de binnenkant. We maken de oude stenen en balken weer zichtbaar. We doen maandelijks livemuziek: de Church Sessions, een podium voor jonge talenten. Op de eerste etage maken we ruimte voor exposities. Er zijn veel muren waar je mooie dingen aan kunt ophangen."

500 liter

Verder draait het om bier. Chin gaat in de kerk zijn eigen bier brouwen. "500 liter per keer, steeds een ander biertje." In de pub komen 25 tot 30 tapjes. "Met onze eigen bieren, bieren van regionale brouwers en andere topbieren." De winkel is bedoeld voor de eigen bieren van Stanislaus Brewskovitch en exclusieve limited-editionbieren.

Dromen

Met de brouwerijcafé gaat Chin zijn eigen dromen achterna. "Als student zat ik altijd in Café De Pijp en droomde ik van een eigen kroeg. In 1997 zag ik in San Francisco een brewpub en dat was fantastisch. Zoiets beginnen zat toen al in mijn hoofd. Ik was altijd al een liefhebber van speciale bieren. Maar ja, je gaat studeren, werken, kinderen - je bent druk met van alles."

Tot augustus 2015. "Ik zat bij De Beiaard met een mooi biertje en toen kwam het idee om een bierfestival met muziek te organiseren. Dat is het Dutch Craft Beer Festival geworden, in Atak. Dat hebben we drie keer gedaan en de vierde editie gaat straks in twee sessies, om meer mensen te kunnen laten genieten. Het is al uitverkocht. Tijdens het eerste festival kwam het idee om een bierwinkel te gaan beginnen. Ik was al bier aan het brouwen en dan ligt de stap naar een brewpub voor de hand. Uiteindelijk moet het een grote brouwerij worden - Grolsch is gewaarschuwd. Nee hoor, ik heb niks tegen Grolsch. Ik wil wel met ze samenwerken."

Nieuw bier

Op 13 januari, bij het derde (uitverkochte) winterbierfestival Winter Wonders, presenteert Chin zijn nieuwste biertje: Cappu Dei Capi. "Een zwart bier met koffie en lactose." De opening van de brewpub in de Menistenkerk hoopt Chin te kunnen doen vóór het Dutch Craft Beer Festival van 12 mei. ,,Het zal krap worden, maar daar streven we naar. Vol passie gaan we ervoor.''