Nieuws Horeca

Michelin restaurant Den Bosch 2022: Het overzicht van de sterrenzaken

De Michelinsterren zijn in 2022 weer uitgereikt. Benieuwd welk restaurants in Den Bosch in de prijzen zijn gevallen en zich tot de absolute top van Nederland mogen rekenen? In dit artikel lees je welke chef's één Michelinster, twee Michelinsterren of zelfs drie Michelinsterren hebben gekregen.

Van onze redactie 6 juli 2022

Michelin restaurant noble den bosch sense edwin kats

Tom Schoonus en Edwin Kats van restaurant Noble Kitchen tijdens de presentatie van de Michelin Gids 2020 in het DeLaMar Theater. Bron: ANP Foto

De Michelinsterren 2022 zijn uitgereikt op 30 mei van dit jaar. Daarbij zijn in totaal 117 restaurants onderscheiden met een, twee of drie Michelinsterren. Van die zaken zijn er slechts twee die de hoogste eer, drie Michelinsterren, hebben ontvangen. 21 restaurants in Nederland hebben twee Michelinsterren en er zijn 94 restaurants met één Michelinster in Nederland.

Hoe krijg je een Michelinster?

De Michelinsterren waren oorspronkelijk bedoeld voor mensen op doorreis, met de Michelingids in de hand konden zij vanaf 1926 zien welk restaurant een uitstekende keuken had (1 Michelinster), het omrijden waard was (twee sterren), of welk restaurant een tripje waard was (drie Michelinsterren).

Om de restaurants te beoordelen heeft MIchelin een team van inspecteurs in dienst. Die zijn anoniem en gaan bij potentiële Michelinrestaurants eten. Hoe dat hele proces werkt lees je hier.

Michelin restaurants Den Bosch 2022:

In 2022 hebben twee restaurants in Den Bosch een Michelinster gekregen. Dat zijn:

Michelinster Noble

De eerste Michelinster ontving Noble Patron Cuisinier Edwin Kats in 2016.

,,Natuurlijk ben ik heel blij met het behoud van de Michelinster", zo reageerde Noble patron cuisinier Edwin Kats na de uitreiking van de sterren . ,,Ik wist dat de mensen van Michelin zijn geweest. De formule van kleine gerechten voor een schappelijke prijs werkt. Dit jaar was het een paar procenten beter dan een jaar eerder. Maar we blijven gas geven.'' Kats werd door de inspecteurs geprezen om de mogelijkheden om in ieder gerecht het 'smaakrelief wat extra te geven'. Het is voor de ervaren kok niet de enige Michelinster. Zijn 'tweede' restaurant Noble Kitchen in Croimvort kreeg in 2020 voor het eerst een Michelinster, en heeft die ook in 2022 weer behouden. Noble was al veel langer vaste prik voor de Michelin-inspecteurs, sinds 2016 heeft de zaak één ster.

Uniek aan Noble is, behalve de uitstraling en keuken, dat het aparte openingstijden hanteert voor een restaurant. Op zaterdag en zondag gaan de deuren namelijk niet open. Ingegeven door het personeelstekort werd deze bijzondere beslissing genomen begin 2021, en tot de dag van vandaag gevolgd. Enkele medewerkers van Noble werken wel één weekend per maand mee in Noble Kitchen.

Michelinster Sense

De Michelinster bij restaurant Sense van patron-cuisinier Dennis Middeldorp is ondertussen een bekend adres. Het Bossche restaurant heeft de ster in 2012 voor het eerst gekregen, en niet meer losgelaten. Ook bij de verhuizing en uitbreiding vijf jaar geleden bleef het restaurant behoren tot de absolute top van Nederland. Hoewel Middeldorp erna wel toegaf dat hij zou 'liegen als ik zou zeggen dat ik er met een ontspannen gevoel heb gezeten'.

Overzicht Michelinsterren 2022

In dit artikel vind je het complete overzicht met alle restaurants die in 2022 een, twee of drie Michelinsterren hebben gekregen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws