Nieuws Horeca
Michelingids 2017: Drie sterren 'blijft lekker'
De enige twee driesterrenrestaurants van Nederland zitten ook dit jaar in het oosten: De Librije in Zwolle en De Leest in Vaassen. Geen ander restaurant sleepte gisteren die begeerde derde ster in de wacht, meldt het AD.

Oké, ze hebben van restaurantgids Michelin geen nieuwe ster gekregen, maar de regio is er ook geen kwijtgeraakt. De culinaire top in Oost-Nederland is 'still going strong'. Hoe dat voelt? ,,Nog steeds lekker", zegt Jonnie Boer met een grote grijns.
Kindje
De chef-kok van De Librije in Zwolle houdt net als collega Jacob Jan Boerma van De Leest in Vaassen zijn drie sterren. Voor Boerma is het dubbel, want hoewel hij dolblij is met zijn drie sterren, krijgt zijn 'kindje' The White Room in hotel Krasnapolsky in Amsterdam er geen. Terwijl dat restaurant door iedereen werd genoemd. ,,We zijn er gewoon nog niet klaar voor", zeggen Boerma en chef-kok Alturo Dalhuisen na de bekendmaking.
Lees ook: In deze betaalbare sterrenrestaurants sluit je zo een zakendeal
Bolenius
Als in het De La Mar Theater in Amsterdam het sterren uitdelen begint in aanwezigheid van zo'n beetje de hele horecatop van Nederland, is chef-kok Luc Kusters van Bolenius uit Amsterdam in geen velden of wegen te bekennen. Vanuit de zaal wordt driftig gebeld. Hij kan niet geloven dat hij er één gewonnen heeft.
Eigenlijk wil hij niet aan de telefoon komen; hij draait lunch.
Tribeca
Slechts vijf restaurants krijgen een ster. Eén restaurant gaat direct van nul naar twee sterren: Tribeca uit Heeze.
Lees ook: Lijst Michelinsterren 2018: dit zijn de beste restaurants van Nederland
Inter Scaldes
Opnieuw wordt er geen nieuwe derde ster uitgereikt. Hoewel iedereen verwacht dat Inter Scaldes uit Kruiningen nu wel bekroond zou worden. "Dat zouden ze echt verdiend hebben", aldus Sidney Schutte van Librije's Zusje in Amsterdam.
De Swarte Ruijter
Voor Erik de Mönnink van De Swarte Ruijter uit Holten was het zeker niet vanzelfsprekend dat hij zijn ster zou houden. ,,Ik heb hem pas een jaar", zegt hij. ,,Hoewel ik eigenlijk niet verwachtte dat ik die kwijt zou raken, blijft het toch spannend. Het voelde simpelweg als een examen."
Kriebels
Boer lijkt vooraf totaal geen zenuwen te hebben, maar als hij eindelijk het podium op mag heeft hij toch kriebels. Bij het dichtknopen van de traditionele nieuwe koksbuis begint hij verkeerd, waardoor hij scheef eindigt. Tot hilariteit van de zaal, tot de nok gevuld met chef-koks, restauranteigenaren en media die bij het culinaire hoogtepunt van het jaar willen zijn.
Joop
Ze staan uiteraard stil bij het overlijden van Joop Braakhekke, vorige week. Thérèse Boer roemt de man, vraagt om een moment stilte, waarna wordt afgesloten met de woorden van Braakhekke - 'the show must go on' - en een daverend applaus.
't Nonnetje
Michel van der Kroft, 't Nonnetje, Harderwijk
1. Aan wie heb je dit te danken? "Mijn vrouw en dochter: twee mensen die mij steunen en begrijpen, en de gastheer/eigenaar van 't Nonnetje, Robert-Jan Nijland. Maar natuurlijk ook aan mijn collega's en mijn leermeesters."
2. Waar gruwel je van als je zelf uit eten gaat?
"Liefdeloos klaargemaakt eten. Het moet uit het hart komen. Het eten moet smaak en kwaliteit hebben. Het mag het meest simpele ingrediënt zijn, als het maar met liefde is gemaakt."
3. Welke rare gewoonte heb je in de keuken?
"Ik heb heel veel autistische trekjes. Doekjes moeten altijd op dezelfde plek liggen en op precies dezelfde manier gevouwen zijn."
4. Voor welk gerecht schaam je je?
"Lastige vraag. Dan moet ik echt even diep over nadenken. Nee. Ik moet blanco antwoorden op deze vraag."
5. Wat draag je onder je buis? "Niks. Geen T-shirt."
De Librije
Jonnie en Thérèse Boer, De Librije, Zwolle
1. Aan wie heb je dit te danken? "Aan elkaar, ons team, onze kinderen en onze gasten natuurlijk. Al de dierbaren die ons steunen."
2. Waar gruwel je van als je zelf uit eten gaat?
"Mensen die overdreven aardig doen omdat wij het zijn. We willen graag normaal behandeld worden."
3. Welke rare gewoonte heb je in de keuken?
"We werken graag met bepaalde producten, die niet vaak voorkomen. Dingen waar anderen niet mee werken."
4. Voor welk gerecht schaam je je? "Dat is een gerecht van Thérèse. Ze maakte kip voor mij. Ik haalde de deksel van de pan en dacht: dat ga ik echt niet eten. Sindsdien heeft ze nooit meer voor me gekookt."
5. Wat heb je onder je buis aan? "Niks. Een T-shirt vind ik zo plakkerig.
De Leest
Jacob Jan Boerma, De Leest, Vaassen
1. Aan wie heb je dit te danken? "Mijn partner Kim, omdat ze me met volle overgave en energie blijft volgen."
2. Waar gruwel je van als je zelf uit eten gaat?
"Van veel dingen. De basis is altijd dat je veel verse producten in je eten hebt en dat je bereidingen gebruikt die anderen niet gebruiken."
3. Welke rare gewoonte heb je in de keuken?
"Als ik gestrest ben, kauw ik altijd op een papiertje."
4. Voor welk gerecht dat je ooit hebt gemaakt, schaam je je?
,,Een gehaktbal die ik maakte voor vrienden. Hij smaakte prima, maar ze hadden wat beters verwacht."
5. Wat heb je onder je buis aan? "Niks, maar mijn buis is helemaal van katoen, dus hij ventileert goed."
De Lindenhof
Martin Kruithof, De Lindenhof, Giethoorn
1. Aan wie heb je dit te danken? "De kwaliteiten aan de leerschool die we hebben gehad, maar ook aan ons eigen talent en doorzettingsvermogen. Daarnaast ons team, de gasten en de leveranciers."
2. Waar gruwel je van als je uit eten gaat?
"Ik ben een boerenzoon, dus ik gruwel niet zo snel ergens van. Als de producten maar goed bereid zijn."
3. Welke rare gewoonte heb je in de keuken?
"Hard werken, als dat er één is. Ik begin om 08.00 uur 's morgens en ga door tot 01.30 uur 's nachts."
4. Voor welk gerecht schaam je je? "Ik schaam me nergens voor, sta altijd achter de dingen die ik maak."
5. Wat heb je onder je buis aan? "Alleen een T-shirt, dat vangt het eerste zweet op."
Librije's Zusje
Sidney Schutte, Librije's Zusje, Amsterdam
1. Aan wie heb je dit te danken? "Jonnie en Thérèse Boer. Op 21-jarige leeftijd was ik al souschef in de Librije. Maar ook aan mijn vrouw. Zij staat dag en nacht voor mij klaar."
2. Waar gruwel je van als je zelf uit eten gaat?
"Ik heb veel moeite met slechte bediening. Vooral onvriendelijk en ongemanierd, daar erger ik mij mateloos aan."
3. Welke rare gewoonte heb je in de keuken?
"Ik ben erg zwart-wit. Als een gerecht niet goed is, moet het opnieuw."
4. Voor welk gerecht schaam je je? "Oh jeetje. Dat vind ik heel moeilijk. Dan zou ik echt mijn iPhone door voor de foto's."
5. Wat draag je onder je buis? "Een zwart T-shirt, omdat ik dat mooi vind."