Nieuws Horeca

Ondernemer Erwin Hiemstra presenteert wegrestaurant met Boxtels promotiefestival

Ondernemer Erwin Hiemstra zit boordevol plannen, maar houdt vast aan een doordachte strategie om ze uit te voeren, zo schrijft het Brabants Dagblad Meijerij.

Johan van Grinsven | Foto: Jan Zandee 3 augustus 2017

Erwin Hiemstra012

De spreekwoordelijke bloed, zweet en tranen kost het Erwin Hiemstra uit Boxtel al een jaar om van het eens vermaarde, maar weggekwijnde wegrestaurant De Liempdse Barrier weer een bloeiende horecazaak te maken. Barhier heet zijn zaak aan het Peerkesbos in Liempde. Eigenhandig bouwt hij uit de vervallen boedel - na een faillissement stond de Barrier vier jaar leeg - het restaurant naast de A2 weer op. Hij is bouwvakker en uitbater tegelijk, put slechts uit bescheiden eigen middelen.

Zijn ambitie is er echter niet minder om. De 46-jarige Hiemstra wil van Barhier het meest funky wegrestaurant van Nederland maken. De stijl van de inrichting is wat tegenwoordig vintage of retro heet, gecombineerd met opvallende decoraties en kunst. In de zaak gaan een glanzende, Italiaanse designkoffiemachine uit de jaren 60 en lieflijke koekschaaltjes uit grootmoeders tijd goed samen.

Lees ook: Bij dit restaurant moet je vooraf aangeven wat je wil eten

Het interieur zou zo uit een modieuze Amsterdamse horecazaak of een etablissement in het Eindhovense Strijp-S kunnen komen. Niet verwonderlijk: Hiemstra heeft jarenlang in de Amsterdamse horecawereld gewerkt en tal van hippe horecazaken, zoals restaurant Radio Royaal in Eindhoven, mee opgezet.

Bescheiden

Inmiddels is de verbouwing van het pand voor 80 procent klaar, vertelt Hiemstra. Aan de keuken, de verwarming en de grote zaal moet nog wat gebeuren. Hij is er maar druk mee. In de loop van de afgelopen maanden opende hij eerst het terras, daarna volgde de bistro. Dat gebeurde zonder toeters en bellen.

Met een bescheiden menukaart en een klein team wil hij het geld verdienen om het grote pand verder te verbouwen en verfraaien. "Ouderwets en toch eigentijds, goede kwaliteit tegen een schappelijke prijs, gezelligheid en persoonlijke service, dat wil ik bieden met Barhier", zegt de Boxtelaar

Erwin Hiemstra is geboren in Delft, groeide op in Berlicum, werkte onder meer in Frankrijk (al op zijn veertiende), Den Bosch en Amsterdam in de horeca. Ook exploiteerde hij jarenlang een cocktailbar tijdens het rondreizende festival de Parade. Al die ervaringen verwerkt hij in zijn nieuwe zaak, net als tal van indrukken die hij opdeed tijdens reizen in Azië.

De reden dat de gescheiden Hiemstra in Boxtel neerstreek is simpel: zijn dochter studeert aan SintLucas en hij wilde dicht bij haar zijn. Dus zocht hij in de buurt naar een interessant horecaproject.

Tolhuis

Hiemstra zag ondanks de leegstand en het verval kansen voor De Liempdse Barrier, waarvan de naam verwijst naar een tolhuis dat hier in 1742 werd geopend. "Het is een grote zaak, midden in het groen op een terrein van anderhalve hectare. Dat biedt veel perspectief."

De uitbater zit vol plannen en ideeën. "Ik wil de menukaart steeds wat verder uitbreiden. Buiten komt meer speelgelegenheid voor kinderen. En ik wil in de grote zaal, naast het restaurant, veel vermaak programmeren, bijvoorbeeld variété, theater voor jong en oud, muziekoptredens, dj's, zelfs opera. Er kunnen feesten plaatshebben, maar bijvoorbeeld ook lezingen of repetities. De zaal mag een sociale en maatschappelijke functie krijgen; ik sta absoluut open voor suggesties uit het dorp. Maar alles gaat wel via de weg van de geleidelijkheid."

Het is een grote zaak, midden in het groen op een terrein van anderhalve hectare. Dat biedt veel perspectief.

Erwin Hiemstra, wegrestaurant De Liempdse Barrier