Nieuws Horeca
Van kapper tot snackbar: ondernemers profiteren van tijdelijke Tweede Kamer
De Tweede Kamerleden zijn deze week verhuisd naar hun tijdelijke optrekje aan de Bezuidenhoutseweg. De broodjes op het Plein en de schaar van kapper Ap om de hoek bij het Binnenhof zijn nu een stuk verder weg. De Haagse Theresiastraat daarentegen rolt de rode loper alvast uit voor de honderden ambtenaren. ,,Ik heb nu al drie ministers in mijn kappersstoel.”

Kapper Cornell Verwey verwelkomt graag zijn nieuwe buren: ,,Ik merk deze week al dat het drukker is." Het is onbekend of de tekst op zijn shirt een speciale verwelkoming voor minister Hugo de Jonge is. Foto: Frank Jansen
Rond een uurtje of twaalf stroomt de Theresiastraat in Den Haag vol met mensen die op zoek zijn naar lunch. Bij velen bungelt er aan de broek een rijkspas, die toegang geeft tot de overheidsgebouwen. BLT is de eerste broodjeszaak die je tegenkomt vanaf het tijdelijke Tweede Kamergebouw. Daar vormt rond dit tijdstip gestaag een rij. ,,Het is echt veel drukker dan normaal”, zegt een medewerker van de naastgelegen Rechtbank, die er dagelijks zijn lunch bestelt, tegen het AD.
Ondertussen zijn de graafmachines nog hard aan het werk rondom B67. Het oude ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Bezuidenhoutseweg is voor minstens vijf jaar de thuisbasis van de Tweede Kamer, terwijl hun geliefde Binnenhof een grootse verbouwing ondergaat. Afgelopen week namen de Kamerleden eindelijk plaats achter de nieuwe bureaus.
,,Ik heb nu al drie ministers in de kappersstoel gehad. Ik mag natuurlijk niet zeggen wie. Maar ik hoop dat dat er meer worden''
B67 zit niet ver van station Den Haag Centraal. Het is wel exact de andere kant op dan het Binnenhof. Dus moeten de Kamerleden op zoek naar een nieuwe lunchplek. Even de Utrechtsebaan oversteken en je loopt de Theresiastraat in. Daar kunnen de politici op zoek naar nieuwe hofleveranciers.
Kapper houdt rekening met komst Kamerleden: een kelder van 100 m2 erbij met nieuwe kappersstoelen
Kapper Cornell Verwey is te spreken over de reuring in zijn buurt. Voor zijn zaak verwacht hij een grote boost. ,,We hebben veel nieuwe klanten deze week, dat valt wel op.” Hij heeft al rekening gehouden met de komst van de Kamerleden: een kelder van 100 m2 erbij met een hoop nieuwe kappersstoelen. ,,Ik heb nu al drie ministers in de kappersstoel gehad. Ik mag natuurlijk niet zeggen wie. Maar ik hoop dat dat er meer worden.”
Vroeger zat de drukte meer bij de Laan van Nieuw Oost Indië, vertelt Verwey. Maar met de naastgelegen scholen, ministeries en kantoren heeft dit deel van de winkelstraat een metamorfose ondergaan. Ook zijn er net nieuwe woontorens gebouwd. Dat trekt horecaondernemers aan. ,,We hebben niks te klagen qua aantal klanten. De zaken gaan goed”, zegt eigenaar Ricky Singels van Home Food & Drinks, die er vier jaar zit. En nu komen dus ook de Kamerleden deze kant op.
Lees ook: Persconferentie coronamaatregelen: 1,5 meter vervalt, coronatoegangsbewijs tot minimaal 1 november
Binnenhofkapper Ap Israel heeft pech en merkt dat er minder mensen zijn rond het Plein
Een kilometer verderop zit binnenhofkapper Ap Israel. Daar lijken de ambtenaren helemaal verdwenen. Hij merkt zeker dat er minder mensen zijn rond het Plein, waar zijn zaak in een zijstraat zit. Normaal staat hij er met vijf à zes man. Nu met z'n tweeën. ,,Dat kwam al doordat al die ambtenaren nu thuis werken, dat scheelt zo 40 procent omzet.” Hij ziet ook dat de cafés op het Plein daar last van hebben.
Israel heeft er desondanks vertrouwen in dat zijn klanten blijven komen. ,,De Kamerleden hebben gezegd dat ze blijven terugkomen.” Maar hij mist vooral de reuring rondom het Plein. Hij heeft minder aanloop. ,,Mensen lopen niet meer dagelijks van de Tweede Kamer naar de ministeries. Dat scheelt gewoon.”
Een van die andere binnenhofrotten is ijscoman Moes, die altijd recht voor de Ridderzaal staat. Afgelopen dinsdag was hij nog bij de officiële opening van het tijdelijke Kamergebouw. Toen stond hij ineens midden in de nieuwe hal. Dat werd gewaardeerd: 300 ijsjes heeft hij geschept. Maar dat is niet zijn nieuwe spot.
De terrassen op het Plein liggen er 's middags verlaten bij. Waar zijn de ambtenaren? Foto: Frank Jansen
Haringkar op het Buitenhof kan gewoon blijven staan tijdens de verbouwing Tweede Kamer
Als het Binnenhof dicht gaat, moet Moes een andere plek zoeken. ,,Niet bij die nieuwe Tweede Kamer. Dat vind ik niks", zegt hij. Hij staat liever bij het Mauritshuis of de Hofvijver. Dan moet hij wel aankloppen bij de gemeente Den Haag voor een vergunning.
Nu heeft hij namelijk een afspraak met het Rijksvastgoedbedrijf, dat eigenaar is van de grond van het Binnenhof. ,,Op 1 oktober krijgt het Rijksvastgoedbedrijf de sleutel van het Binnenhof. Dan willen we graag met Moes op zoek naar een plek rondom de nieuwe Tweede Kamer. De ontheffing voor de tweetaktmotor van Moes blijft gelden", aldus een woordvoerster van de gemeente Den Haag.
Iets verderop bij de haringkar op het Buitenhof kunnen ze gewoon blijven staan tijdens de verbouwing. ,,Het zou wel leuk zijn als de gemeente kan zorgen dat we in het zicht blijven staan. Dat we niet straks achter de hekken verdwijnen", zegt bedrijfsleider Peter Pronk. Voor minder klanten vreest hij niet. Er zijn genoeg ambtenaren die graag een stukje omlopen voor zijn haring.
''Ik ga er 100 procent vanuit dat Mark Rutte en zijn collega's een kroketje bij me komen halen''
Snackbar staat nu nog in de steigers, maar eigenaar verheugt zich op de extra klanten
Bovendien hoopt Pronk op een nieuwe groep klanten. ,,Mensen denken dat ik afhankelijk ben van het Binnenhof. Maar het vangt elkaar mooi op. Straks lopen hier 650 bouwvakkers. En dat zijn hardwerkende jongens. Eén bouwvakker eet hetzelfde als vijf ambtenaren.”
Wie denkt dat de Haagse iconen enkel rond het Binnenhof zitten, heeft het mis. Met de verhuizing zitten de Kamerleden wel een stuk dichter bij snackbar De Vrijheid op de kop van de Utrechtsebaan. Die staat nu nog in de steigers, maar eigenaar Salih Arslan verheugt zich al op de extra klanten. ,,Ik ga er 100 procent vanuit dat Mark Rutte en zijn collega's een kroketje bij me komen halen.”
Lees ook: Strandpaviljoens mogen in de winter blijven staan, maar waterschap is tegen