Nieuws Horeca

Opleiding Algemene Bierkennis moet kennis biersoorten vergroten

In café Desafinado in Middelburg start de opleiding Algemene Bierkennis. In zes avonden maken deelnemers kennis met de wereld van bier, zo schrijft het PZC.

JEFFREY KUTTERINK 13 november 2017

Marco de Vrieze van World of Drinks

,,Veel mensen drinken bier, maar weinig mensen proeven het echt.'' En juist dat steekt Henri Reuchlin van StiBON Bier-opleidingen. ,,Want Nederlandse brouwers maken waanzinnig creatieve bieren.''

Verschil bier en pils

Vraag een bierkenner naar zijn favoriete biersoort en je krijgt een antwoord als 'dat hangt heel erg af van het moment'. ,,Dat is ook zo'', zegt Reuchlin. ,,Want er zijn heel veel soorten bier. Maar veel mensen zijn dat een beetje vergeten.''

Je hoort dan ook nogal eens: 'doe mij maar een pilsje'. ,,Het verschil tussen bier en pils is het verschil tussen een hond en een dier. Iedere hond is een dier, maar niet ieder dier is een hond. Hetzelfde is het met bier en pils, ook al zijn we de termen door elkaar gaan gebruiken. Ieder pils is een bier, maar niet ieder bier is een pils. Want je hebt ook wit bier, tripple en India Pale Ale (IPA).''

Officieel erkend biersommelier

Dat verschil wordt de vijftien cursisten (wie wil kan zich nog inschrijven) ingepeperd, voor zover dat nodig is. Want de meeste werken in de horeca, groothandel of brouwen bier als hobby. Voorkennis of niet, les 1 gaat over het herkennen van biersoorten. ,,We leren deelnemers eerst proeven en hoe smaken onder woorden te brengen. Dan vertellen we ze welke grondstoffen effect hebben op de smaak, hoe je het best kunt schenken en bij welke temperatuur en over welke hapjes je bij verschillende bieren kunt serveren.''

Zes maandagavonden zijn cursisten er zoet mee. Halen ze aan het eind het examen, dan krijgen ze een diploma, anders een certificaat. ,,We leiden mensen op tot bierkenner. Dat doen we op drie verschillende niveaus. Als je ze alle drie hebt doorlopen, ben je officieel erkend biersommelier. In Middelburg doen we nu voor het eerst de niveau 1 opleiding.''

Er zijn inmiddels achthonderd bierkenners opgeleid. Reuchlin: ,,Dat we een opleiding voor het eerst in Zeeland organiseren, bewijst dat de biercultuur in de provincie springlevend is. Het aantal Zeeuwse brouwerijen groeit gestaag en ook de aandacht voor bijzondere bieren in de horeca neemt toe.''

Nederland telt meer brouwerijen dan België

Nederland telt inmiddels meer brouwerijen dan België, zegt Reuchlin. ,,België maakt nog steeds hele mooie bieren. Maar ze hebben een bepaalde traditie. Dat is op zich wel goed, maar je ziet ook dat het innovatie afremt. In België zie je nieuwe bieren zoals IPA minder snel, omdat ze niet gewend zijn die te maken. Nederlandse brouwers ontwikkelen juist nieuwe bieren. Daardoor ontstaan mooie, originele en waanzinnig creatieve bieren.''

Kees Bubberman van Brouwerij Kees in Middelburg geeft de praktijkles. ,,We leggen uit hoe we bieren brouwen en wat voor mout en hop we gebruiken. Iedereen kan bier brouwen. Maar het is de kunst om een gebalanceerd bier te maken; één die altijd dezelfde kwaliteit heeft.'' Aandacht voor grondstoffen is cruciaal. ,,Oude hop stinkt een beetje naar zweetsokken. Als je een heel mooi fris bier maakt dat naar oude sokken ruikt, is het al een beetje mislukt. Het draait dus om de kwaliteit van grondstoffen.''

Hoe kun je je als brouwer onderscheiden? ,,Door hopsoorten of grondstoffen te mixen. Ik heb nu een Guinness waar caramel en chocola in zit; écht een vloeibaar dessert. Je moet creatief zijn.''

Verschillende biertjes lokaal gebrouwen

Als je advies geeft, moet je weten waarover je praat

Marco de Vrieze (41) uit Goes werkt als accountmanager bij de groothandel van World of Drinks in Middelburg. Ook al heeft hij voorkennis, gaat hij toch de cursus doen.

,,Ik bezoek zo'n 250 Zeeuwse horecabedrijven verschillende keren per jaar. Ik geef onder meer advies aan restaurants, hotels en strandpaviljoens. En als je advies geeft, moet je weten waar je over praat.

Passend bierassortiment voor horeca-ondernemers

Natuurlijk weet ik al het een en ander, maar ik heb me dat allemaal zelf aangeleerd. Ik heb me verdiept in de bierwereld, de bierstijlen en heb brouwerijen bezocht in Duitsland, België en Nederland. Met de opleiding probeer ik te kijken waar ik sta en ik hoop dat ik mijn kennis kan vergroten.

Mijn rol is om horeca-ondernemers een passend bierassortiment aan te bieden. Inderdaad, je moet dus weten wat voor typen bieren er zijn. Met de ondernemers praat ik bijvoorbeeld over welke type gasten hij ontvangt en wat voor bierassortiment daarbij past. Want je kunt niet bij ieder bedrijf een kopie van een eerder advies neerleggen. Ieder bedrijf is anders. In een strandpaviljoen waar veel Duitsers komen, worden andere soorten bier gedronken dan in een wat luxer restaurant. Belgen hebben weer andere eetgewoontes dan de Nederlanders en de Duitsers en daar horen allemaal andere bieradviezen bij.

Kennis up-to-date houden

Achter wijn gaat minstens net zo'n wereld schuil. Ik heb dan ook een wijnopleiding gedaan. Eigenlijk zijn speciaal bier en wijn mijn specialismen. Dus ik train mezelf continu om mijn kennis up-to-date te houden.

Welk bier mijn favoriet is? Dat hangt heel erg af van het moment. Ik ben zelf een behoorlijke liefhebber van de bierstijl IPA (India Pale Ale). Dat is bier met meer hop en dus met een vollere smaak. Het is een 'geniet-bier'. Niet één waarvan je er een paar achter elkaar moet drinken. Het is meer genieten, alsof je een mooie Bordeaux drinkt.''

Nederlandse brouwers maken waanzinnig creatieve bieren

Henri Reuchlin, StiBON