Nieuws Horeca

Wie mag zich de beste Zeeuwse bakker van 2017 noemen?

De witte bolletjes werden gewogen, de bolussen doorgesneden en bekeken, de volkorenbroden besnuffeld. En alles werd door de jury geproefd om te kunnen bepalen wie zich de beste bakker van Zeeland zou mogen noemen, schrijft het PZC.

THEO GIELE 15 maart 2017

Bolus

Aan deze competitie, georganiseerd door de Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemingsvereniging, deden 25 ambachtelijke bakkers mee. De 'oscars' voor de Zeeuwse bakkers werden gistermiddag uitgereikt in de Scalda-locatie Podium in Middelburg.

De Zeelandtrofee

De 'overall' Zeelandtrofee ging naar bakkerij Filius in Yerseke. Hun geheim is naar eigen zeggen eerlijke ingrediënten gebruiken en elk brood met de hand maken. Twee van de drie categorieën (volkoren brood en bollen) werden door deze bakkerij gewonnen. Vooral in de categorie volkoren stak Filius er volgens de jury met kop en schouders boven de andere deelnemers uit.

Beste bolus

Alleen in de categorie beste Zeeuwse bolus moesten de Yersekenaren twee Zeeuw-Vlaamse bakkers voor zich dulden. Bakker Dees uit Zaamslag werd beloond met een tweede prijs. Met een miniem verschil van een tiende punt won, voor het vierde achtereenvolgende jaar, bakker Joop van Meijel uit Clinge het goud. ,,Hoe doet hij dat toch?", was de vraag bij de prijsuitreiking. ,,Niks bijzonders, ik heb het recept gewoon van de website van Zeelandia geplukt'', grapte hij.

Het brood en de bolussen werden 'blind' gekeurd. De afgelopen vier weken waren ze door een anonieme koper opgehaald in de winkels van de deelnemende bakkers. Gisterochtend werd een tweede serie bolussen bij de bakkers afgehaald en naar de keurmeesters gebracht. De jury lette op veel aspecten bij de beoordeling van de baksels. Niet alleen smaak, maar ook uiterlijk, kleur, korst, geur, structuur en gelijkheid waren elementen die de bakkers punten opleverden.

Omzet omhoog

Toekenning van de Zeeuwse bakkersprijzen is een serieuze zaak. Bekroonde bakkers merken het aan hun omzet. ,,Nadat ik de eerste keer had gewonnen, verkochten we ineens tien keer zoveel bolussen'', aldus Van Meijel, die weer bijzonder blij was met de uitverkiezing. ,,Vier keer, dat is echt vet!''

Jeugdprijs

Voor de leerlingen van het Scalda College voor Brood en Banket was er een speciale jeugdprijs in de categorie beste bolusbakker. Tien studenten waren doorgedrongen tot de eindstrijd. Gisterochtend draaiden en bakten zij hun bolussen. Ook bij de jonge bolusbakkers waren de verschillen in beoordeling minimaal. Dustin van Kleunen uit Goes mocht uiteindelijk de grootste beker mee naar huis nemen. ,,Gewoon doen'', zo verklaarde het jonge aanstormende bakkerstalent zijn succes.