Nieuws Horeca

Overheid steunt strandpaviljoens: akkoord voor overwintering

Strandpaviljoenhouders mogen komende winter hun hoofdgebouwen op het strand laten staan. Dat betekent dat ze na het seizoen geen (hoge) kosten hoeven te maken om de paviljoens af te breken. Koninklijke Horeca Nederland heeft hiervoor met succes gelobbyd bij de overheid. De strandtenten zijn in de winter echter niet geopend.

Redactie De Ondernemer | Foto: ANP 13 juli 2020

Overheid steunt strandpaviljoens akkoord overwintering

Lege strandpaviljoens: een veelvoorkomend beeld tijdens het begin van de coronacrisis.

De mogelijkheid om strandpaviljoens in het winterseizoen 2020-2021 te laten staan, heeft voornamelijk betrekking op de paviljoens langs de Hollandse kust. Langs de Zuidwestelijke Deltakust en Waddenkust staan de meeste paviljoens (onder voorwaarden) al jaarrond. KHN zag de afgelopen periode de economische gevolgen van de coronacrisis voor de strandpaviljoens in hoog tempo toenemen.

Op- en afbreekkosten soms 150.000 euro per strandpaviljoen

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: ,,Paviljoenhouders zijn in de afgelopen periode in acute liquiditeitsproblemen gekomen omdat de vaste lasten doorliepen, maar inkomsten uitbleven. Veel paviljoenhouders hebben bovendien te maken met extra kosten omdat zij de strandpaviljoens moeten afbreken voor het winterseizoen. De op- en afbreekkosten van een paviljoen lopen in sommige gevallen op tot 150.000 euro per paviljoen. Deze kosten worden door de coronacrisis niet terugverdiend. Als paviljoens in de winter kunnen blijven staan, dan biedt dit horecaondernemers enige financiële ruimte.”

Lees ook: Stop Ondergang Strandtenten: exploitanten luiden noodklok

,,Hier wordt niet alleen het bedrijf geholpen", vervolgt Willemsen. ,,Dit geeft ook een impuls aan de lokale economie en gemeenschap. De paviljoenhouders kunnen er zo namelijk voor zorgen dat zij ook volgend jaar weer klaarstaan om de gasten en de inwoners te ontvangen. Dit helpt de economie van de kustregio om weer sneller te herstellen na de coronacrisis.”

Brief met voorwaarden voor houder van strandpaviljoen

Alle strandpaviljoenhouders hebben een brief ontvangen met daarin de voorwaarden waaraan zij moeten voldoen om straks te mogen overwinteren. Zo mogen bijvoorbeeld alleen hoofdgebouwen blijven staan en moet voorkomen worden dat losse onderdelen van het paviljoen wegwaaien bij een harde storm. De plannen gaan uit van het laten staan van het paviljoen zonder exploitatie. Ook worden lokaal mogelijk extra afspraken gemaakt over het beschermen van de natuurwaarden.

De wijze waarop de strandpaviljoenhouder toestemming kan vragen voor het eenmalig laten staan van de strandbebouwing wordt op dit moment nog besproken.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.