Nieuws Horeca

Dit restaurant blijft dicht met kerst om prijsstijgingen: ‘Ik moet bedragen vragen waar ik niet blij van word’

Als vanouds uit eten met kerst? Nou nee, want het ene restaurant is open, het andere dicht. Ook zijn er zaken die alleen bezorgen of afhalen. Of kiezen voor een glitterparty op kerstavond en daarna dichtgaan. Koninklijke Horeca Nederland ziet alles voorbijkomen. Kerst gaat alle kanten op dit jaar.

Morvenna Goudkade (AD) 16 december 2022

Horeca kerst restaurant alphen dicht

Restaurant Maggie Blue is dicht met kerst, maar op kerstavond houdt eigenaresse Selina Kalkhoven (r) een X-mas party met bubbels en dj. Foto: Frank de Roo

Bij restaurant Maggie Blue in het stadshart van Alphen aan den Rijn is het een en al kerst, maar met de kerstdagen zelf zijn ze gesloten. ,,Een bewuste keuze”, zegt eigenaresse Selina Kalkhoven (35) in het AD. Samen met echtgenoot Martin heeft ze drie zaken: beachclub Wet’n Wild, culinair restaurant ’s Molenaarsbrug en het hippe stadse Maggie Blue. Alle drie met kerst dicht, waarom?

,,Onze medewerkers zijn het hele jaar keihard aan het werk geweest”, zegt Kalkhoven. ,,We willen ze met kerst vrijgeven, zodat ze het kunnen vieren met familie en vrienden. We hopen dat dit ook goed is voor de binding met ons bedrijf, dat ons team het waardeert en bij ons wil blijven.”

"We houden op kerstavond een extravagante XXL X-mas party, met cocktails, bubbels, dj, alles erop en eraan. En daarna gaan we dus dicht"

Selina Kalkhoven, eigenaresse Maggie Blue

Kerstmenu loopt in de papieren door duurdere ingrediënten

Ander punt zijn de hoge prijzen die ze had moeten rekenen, want alles is schrikbarend duur. ,,Als ik een beetje wil verdienen, of quitte wil spelen, moet ik bedragen vragen waar ik niet blij van word. Bij Maggie Blue geldt dat we altijd uitpakken, we zijn een beetje over de top, onze gasten vinden dat leuk. Maar een speciaal kerstmenu gaat wel heel erg in de papieren lopen. De ingrediënten zijn veel duurder dan normaal; als ik dat moet doorberekenen is dat niet leuk.”

Voor het eerst zijn ze nu gesloten met kerst, met alle drie de zaken. ,,Bij ’s Molenaarsbrug bieden we een vijfgangenmenu voor thuis, te bezorgen of af te halen op 24 december. En bij Maggie Blue houden we op kerstavond een extravagante XXL X-mas party, met cocktails, bubbels, dj, alles erop en eraan. En daarna gaan we dus dicht.”

Lees ook: Snackbarhouder Tonnie plakt flink gestegen energierekening op vitrine: hierom is frietje duurder

Puzzelen met personele bezetting

Bij Van Rossum in Woerden blijven ze wel open. Ze zijn beide kerstdagen vol. Gasten komen voor kerstontbijt, kerstbrunch of kerstdiner in drie varianten. ,,We kregen in augustus en september al boekingen voor de kerst. Mensen zijn heel blij dat het weer kan. Het is bij ons ouderwets kerstvieren. Nee, bezorgen of afhalen doen we niet, alleen eten in ons restaurant.”

In Gouda blijft De Zalm ook open, net als vijf andere restaurants van De Zalm Horeca Groep waaronder ’t Vaantje in Reeuwijk, Koeien en Kaas en La Bodega. ,,We horen heel wisselende verhalen, maar wij mogen niet klagen wat betreft reserveringen”, zegt medewerkster Marjolijn. Met de personele bezetting was het wel even een gepuzzel, maar het is gelukt. Thuismenu’s doen ze niet.

Lees ook: Dit restaurant zit meestal vol, maar sluit toch de deuren door energiecrisis en personeelstekort

Wisselend beeld horeca, wel volop gereserveerd

Chefkok Gabri Hoogendoorn, van restaurant ’t Haasje in Hazerswoude-Rijndijk, biedt wel kerstmenu’s voor thuis. En is op beide kerstdagen geopend. ,,Eerste kerstdag zit zo goed als vol. Op tweede kerstdag heb ik nog plek. Met de thuismenu’s loopt het nog niet storm.”

Bij horecafamilie Dufais in Boskoop is dat anders. Er zijn al 500 thuismenu’s besteld, vertelt Edwin Dufais. Die worden op 24 december afgehaald. Restaurant Roos in het Floragebouw, ook van Dufais, is dit jaar alleen op eerste kerstdag geopend. ,,Het rondbreien van de roosters is lastig, we hebben besloten onze medewerkers tweede kerstdag vrij te geven.”

Lees ook: 1 euro energietoeslag om crisis het hoofd te bieden: ‘De meeste klanten reageren begripvol’

Het wisselende beeld in de horeca met kerst wordt herkend bij Koninklijke Horeca Nederland. Een woordvoerder meldt dat er volop gereserveerd wordt, maar dat er ook restaurants zijn die alleen afhaaldiners aanbieden of geheel of gedeeltelijk gesloten zijn. Dit mede vanwege het personeelstekort en de hoge energieprijzen, aldus KHN. ,,Er is geen eenduidig beeld te schetsen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws