Nieuws Horeca

Bij dit restaurant eten klanten alleen kip als ze 'm eerst zelf slachten

Gasten van het nieuwe restaurant Upstick in Schaarsbergen moeten eerst meehelpen bij de slacht van een kip voor ze aan tafel kunnen genieten van de kip zelf. Chef-kok Wander Alblas wil met zijn restaurantbeleving gasten na laten denken over vleesconsumptie. ,,Het meest spannende moment is als de kip na de slacht nog een minuut na kan spartelen.”

Van onze redactie 21 april 2023

Restaurant upstick schaarsbergen kip zelf slachten wander alblas

Slachten van een kip gebeurt met een soort trechter. Inzetje: kok Wander Alblas. Foto: Eveline van Elk/eigen foto

Geen anoniem dier ligt er vanaf 5 mei op het bord in restaurant Upstick in Schaarsbergen. Voordat er een hele kip wordt opgediend, hebben gasten zelf een levend dier vastgehouden, geholpen bij de slacht en de veren van het dier geplukt.

,,Het mooie van dat plukken is dat je op een gegeven moment de kip gaat ontdekken zoals die in de supermarkt ligt”, zegt kok Wander Alblas in de Gelderlander. ,,Je hebt een levend dier vastgehouden en opeens is het een stuk vlees.”

Lees ook: Dit vleesrestaurant gaat na vijf jaar over op volledig vegetarisch: 'Vlees kan eigenlijk niet meer'

Insecten bleken niet de oplossing, bewustwording wel?

Het extreme stukje restaurantbeleving is voor Alblas een middel om de discussie over het vleesgebruik in Nederland te stimuleren. ,,Er worden elk jaar 500 miljoen kippen geslacht in Nederland. Dat is zo ongelooflijk veel. Het is niet meer houdbaar.”

Alblas deed in Wageningen de hotelschool en kwam daar in aanraking met het eten van insecten. Dat zou dé oplossing worden waardoor mensen minder vlees gingen eten. Dat gebeurde echter niet. ,,Mensen vinden het toch niet lekker. Het nieuwe restaurant is een nieuwe stap in zijn zoektocht mensen bewust te maken van hun vleestraditie.

"Ik zou bijvoorbeeld al blij zijn als mensen er na zo’n beleving voor kiezen om alleen biologisch vlees te gaan eten"

Wander Alblas

Voorgerecht van kippenvoer

Wie in het restaurant komt eten, moet meteen wennen. Het voorgerecht is gemaakt met ingrediënten die een kip ook graag eet, zoals insecten. Alles wat overblijft, gaat ook meteen naar de levende kippen die zich bij het restaurant bevinden.

Daarna volgt de slacht. Mensen hoeven zelf het hoofd van de kip er niet af te snijden, dat mag immers niet van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Voor de slacht buiten het slachthuis zijn strenge regels. Volgens een woordvoerder van de toezichthouder lijkt het plan van Alblas hieraan te voldoen.

Links de kip voor de slacht. Rechts wat er in Schaarsbergen op het bord belandt. Afbeelding: Eigen foto

Lees ook: Al 24 jaar zonder personeel: zo runt Hanneke (64) in haar eentje een restaurant

Gasten zijn wel bij elk proces betrokken. Zo wordt bezoekers gevraagd de kip vast te houden als Alblas het dier verdooft en daarna slacht. ,,We beginnen met een uitgebreide instructie om het dier zo rustig mogelijk te laten houden.”

Na de slacht komt het moment dat Alblas zelf het spannendst vindt. ,,Een kip zonder kop kan nog even doorspartelen, soms tot wel een minuut.”

Als de kip vervolgens geplukt is, kunnen de gasten weer aan tafel. ,,Dan krijgen ze een licht tussengerecht. Kippensoep. Om weer een beetje zin te krijgen in het eten.” De gasten eten elke dag de kippen die een dag eerder door anderen in het restaurant zijn geslacht. Meteen opeten kan immers niet.

"Ik zou bijvoorbeeld al blij zijn als mensen er na zo’n beleving voor kiezen om alleen biologisch vlees te gaan eten"

Tevreden als klant na bezoek kiest voor biologisch vlees

Alblas denkt dat er best veel mensen benieuwd zijn naar het proces van een kip slachten. Tegelijkertijd hoort hij nu al van vrienden en bekenden dat ze het écht niet zien zitten. ,,Ik doe dit ook niet om er veel geld aan te verdienen. Het gaat om dat gesprek. En met veel mensen die zeggen het niet te willen, raak ik wel in gesprek over de de eigen vleesconsumptie.”

En dat is precies het gesprek waar Alblas op hoopt. ,,Ik zou bijvoorbeeld al blij zijn als mensen er na zo’n beleving voor kiezen om alleen biologisch vlees te gaan eten.”

Het restaurant in Schaarsbergen is slechts kort geopend: van 5 mei tot 30 juni. Maximaal dertig gasten kunnen voor 38,50 euro meedoen met de slacht én genieten van het eten. Want dat is ook de bedoeling, zegt Alblas. ,,Het moet uiteindelijk óók lekker zijn.”

Lees ook: Vlees zonder slachten: Brabantse Leon wil eerste kweekvleesboer van Nederland worden

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws