De Ondernemer Vandaag: meld je ook aan!
Als eerste op de hoogte zijn (en blijven) van ontwikkelingen in de winkelstraat, consumentenprijzen en de effecten van inflatie? Meld je aan voor De Ondernemer Vandaag, de nieuwsbrief die op doordeweekse dagen rond lunchtijd op je digitale deurmat ploft. Aanmelden kan hier, via deze link: nieuwsbrief.
KHN-voorzitter Robèr Willemsen ziet de al eerder voorbereide gerechten als een goede oplossing, die niet ten koste hoeft te gaan van de tevredenheid vanuit klanten. ,,De kwaliteit van kant-en-klaarmaaltijden is de afgelopen jaren toegenomen. Je ziet dat ondernemers nu investeren in betere ovens om de maaltijden te verwarmen en meer aandacht in de voorbereiding steken om met het personeelstekort om te gaan", zei Willemsen op vakbeurs Horecava.
Vooral de behoefte aan koks is groot volgens de branchevereniging. ,,Van de ongeveer 60.000 structurele vacatures zijn er 40.000 in de keuken", aldus Willemsen. Op een schaal van 1 tot 10 is de krapte onder koks het grootst, met een score van 8. Onder bedieningspersoneel ligt die krapte op het horecagemiddelde van 4, maar ook dat betekent al "zeer krap".
Geschoold personeel cruciaal voor kwaliteit
KHN verwacht dat het personeelstekort dit jaar iets minder wordt, maar nog altijd groot blijft. Het "binden, boeien en opleiden" van werknemers is de grootste van alle uitdagingen voor ondernemers in de horeca. Personeel wil perspectief hebben, bijvoorbeeld op het gebied van doorgroeien, leren en het verkrijgen van aandelen in de onderneming. ,,En de huidige jonge generatie wil graag meedenken in wat in het bedrijf beter kan", meent Willemsen.
Ook aan het aantrekkelijker maken van horeca-opleidingen moet de sector aandacht blijven besteden, vindt de voorzitter. Het aantal opgeleide krachten neemt in de horeca al jaren af. ,,Maar dat komt ook door de lage belangstelling voor het mbo, wat een landelijk probleem is. Dat kost jaren om te verbeteren." En dat terwijl geschoold personeel volgens Willemsen cruciaal is voor het leveren van de gewenste kwaliteit in de horeca.
'Horeca moet prijzen verder verhogen'
Ook de prijzen moeten omhoog, aldus Willemsen. De prijzen voor voeding en andere vormen van levensonderhoud zijn het afgelopen jaar fors gestegen, maar de consument blijft volgens Willemsen naar de horeca komen voor een biertje en biefstukje. ,,We hebben het afgelopen jaar gezien dat we tijdens corona zijn gemist. Dat is het beeld dat afgelopen jaar heeft overheerst, ondanks de gestegen kosten en lagere marges", zei de KHN-voorzitter op vakbeurs Horecava in de Amsterdamse RAI.
De omzet lag in bijna de gehele horeca weer hoger dan voor corona, maar door de veel hogere kosten zagen ondernemers hun winsten verdampen. ,,De marges staan flink onder druk. Een marge van zo'n 15 procent blijft nodig om te investeren en jezelf als ondernemer een eerlijke beloning te geven, maar die halen werkgevers nu niet. De prijs is vaak niet eerlijk", aldus Willemsen.
Ook op uitgaan wordt vooralsnog niet bespaard volgens Willemsen. ,,De nachthoreca heeft tijdens corona hele harde klappen gehad, maar heeft het afgelopen jaar goed gedraaid. Ik verwacht ook dat dat zal doorzetten." Als jongeren moeten kiezen waar zij hun geld aan uitgeven, staan sociale activiteiten zoals uitgaan volgens Willemsen hoog op de lijst. ,,Ze worden alleen wat kritischer en gaan meer naar de clubs waar een goede vibe is." Het leveren van kwaliteit is volgens hem in de hele sector essentieel.
Lees ook: Deuren horecazaken vaker dicht door personeelstekort: ‘Na een dag meelopen stoppen ze al'