Nieuws Horeca

Rookvrij terras? Zo neemt de horeca zelf de regie in handen

Op meer dan 100 terrassen in ons land mag niet meer worden gerookt. Het aantal (deels) rookvrije terrassen is daarmee in een jaar verdubbeld.

Vincent Krijtenburg | Foto: Pixabay 30 juli 2019

Rookverbod terras horeca

Dat blijkt uit cijfers van Clean Air Nederland. Volgens de anti-rookorganisatie vragen steeds meer horecabezoekers om een rookvrij terras. In het overzicht op de website van Clean Air Nederland is te zien dat vooral terrassen waar jonge gezinnen met kinderen komen de neiging hebben om rookvrij te worden. Uitgaansgelegenheden voor jongeren blijven volgens hen achter.

Rookverbod een trend

Ook Koninklijke Horeca Nederland ziet dat roken in de horeca steeds meer aan banden wordt gelegd. “Maar de open lucht, en dus ook terrassen, zijn uitgezonderd van het rookverbod. Gasten mogen dus gewoon roken op het terras. Ondernemers zijn uiteraard vrij om op hun terras een rookvrije zone aan te brengen of het gehele terras rookvrij te maken”, aldus de organisatie die pleit voor een gastvrije horeca, maar tegen een wettelijk rookverbod op terrassen is. “Een ondernemer moet zelf zijn rookbeleid op het terras kunnen blijven bepalen. Dat kan zijn op het hele terras laten roken, een deel rookvrij maken op zelfs helemaal rookvrij. We zien in de praktijk alle smaken voorbij komen en dat is goed.”

Lees ook: Papendrechtse kroeg vecht tegen hoge rookboete

Wetgeving roken op terras

Op dit moment schrijft de Nederlandse wet alleen voor dat roken op een buitenterras niet mag leiden tot rookoverlast binnen. Een buitenterras moet minstens aan één zijde volledig open zijn. Roken op een terras in een overdekt winkelcentrum mag niet. In het winkelcentrum geldt een rookverbod waardoor ook niet op terrassen in dat winkelcentrum mag worden gerookt.

Roken festivals

Evenementtenten waarin horecawerkzaamheden plaatsvinden en/of waar activiteiten van het evenement plaatsvinden zoals muziekoptredens, zijn niet aan te merken als terras. In overdekte tenten mag niet gerookt worden. Steeds vaker zijn geluiden te horen over festivalorganisatoren die grote moeite hebben met festivalgangers die stiekem in een tent roken. Een overtreding van het rookverbod in festivaltenten levert niet de bezoeker, maar het festival een dikke boete op.

Lees ook: Wat je kunt doen aan overlast van rokende medewerkers

Zeeuws rookverbod

Op het terras van restaurant Rosaura, onderdeel van het Hampshire Hotel-Churchill in Terneuzen, is roken voortaan taboe, schreef PZC onlangs. Volgens het bedrijf is Rosaura daarmee één van de eerste restaurants in Zeeland met een rookvrije buitenruimte. Net buiten het terras is een rookpilaar geplaatst, vlakbij de entree.

Rookvrije werkplek in Brabant

In Brabant zijn er tien gedeeltelijk rookvrije terrassen, waaronder dat van café Anvers in Tilburg. Een geheel rookvrij terras zit er niet in, zegt uitbater Rob Michielsen tegen BD ,,Er zijn heel veel aardige rokers onder mijn gasten, die wil ik niet wegjagen. Maar ik vind dat mijn personeel recht heeft op een rookvrije omgeving. Ook op het terras. En dat gasten hier niet in de rook zitten te eten.”

Een ondernemer moet zelf zijn rookbeleid op het terras kunnen blijven bepalen

Koninklijke Horeca Nederland