Nieuws Horeca

Help, storm Eunice komt eraan: ‘We bouwen een muur om onze strandtent’

Strandtenteigenaren en ondernemers in Scheveningen en Kijkduin zijn met man en macht bezig zich te beschermen tegen de stormen en springtij die op ons afkomen. Terwijl de schade van storm Corrie van eind januari nog niet is hersteld.

Maaike Kraaijeveld en Thomas de Waard (AD) 18 februari 2022

De Staat Storm Eunice

Moussa, Midas, Kayleigh en Patricia zijn keihard bezig om de muur op te bouwen die strandpaviljoen De Staat moet beschermen tegen de nieuwe storm die komt aanrazen. Foto: Frank Jansen

,,Maar goed dat nog niet alles overeind staat, want dan kan het niet weer wegwaaien”, zegt Janneau Meijer van strandtent ‘Pier 32’ in het AD. Zijn zaak aan het zuiderstrand stortte niet in tijdens storm Corrie van twee weken geleden, maar werd in één klap volledig weggevaagd door een windhoos, een week later. ,,Het is nu een kwestie van alle losse delen in een container opslaan en de komende stormen en springtij over laten razen.”

Hoewel de schade aan de kust door Corrie nog niet is hersteld, wordt er opnieuw met man en macht gewerkt om nog meer ellende te voorkomen in Scheveningen en Kijkduin, nu er nieuwe stormen en springtij op ons afkomen.

Op het strand houden ze rekening met windkracht 9 met uitschieters naar 12. ,,Die uitschieters zijn het gevaarlijkste’’, zegt Peter Ludovici, eigenaar van verschillende strandpaviljoens op Scheveningen. ,,Bij ons staat het allemaal wel stevig. Maar wat je niet in de hand hebt is het hoge water. Als de stormen uit het noordwesten komen, wordt het een lastig verhaal. Bij ‘Werelds’ hebben we de zandzakken klaar liggen.”

Strandtent Pier 32 op het Zuiderstrand is door de storm in elkaar gewaaid. Den Haag. Foto: Regio15

Dudley en Eunice: uitzonderlijk dat er twee stormen achter elkaar komen aanrazen

Weersite Weeronline noemt het uitzonderlijk dat er twee stormen achter elkaar komen aanrazen, Dudley op woensdag en donderdag en Eunice op vrijdag. Er wordt wel degelijk gesproken over het noordwesten waaruit de wind op vrijdag komt. Met op vrijdag ook springtij. Meteoroloog Roosmarijn Knol van Weeronline: ,,Er is dan extra hoog water tijdens vloed. In combinatie met de stormen uit het westen tot noordwesten wordt het water extra opgestuwd. Kades en havens lopen risico onder water te komen staan door de stormvloed.”

Bij de restaurants van Allie Simonis aan de Scheveningse haven weten ze alles van de gevolgen van springtij. ,,Het water vindt altijd een weg naar binnen. Na Corrie hebben we de kelders moeten leegpompen.” Hij houdt met meer waterschade rekening. ,,Zo erg als op 6 december 2013 was het tot nu toe in ieder geval niet. Toen dobberden de tafels en stoelen door het restaurant.”

Lees ook: Limburgse café-eigenaar: 'Liever nog een jaar corona dan deze overstroming'

Op het strand links van de Scheveningse haven dobberen bij strandpaviljoen ‘De Staat’ geen tafels en stoelen in het water, maar zitten ze nog steeds muurvast in het metershoge opgewaaide zand door Corrie. ,,We herstellen nu eerst de muur die we rond ‘De Staat’ hadden gezet, als buffer tegen Corrie”, zegt Patricia. ,,Dat heeft toen goed gewerkt. Alleen is er ongelooflijk veel zand óver de muur gewaaid. We zijn ons paviljoen nog steeds aan het uitgraven.”

Invloed van klimaatverandering op door ondernemers te verzekeren objecten

Zoveel natuurgeweld kort achter elkaar is de keerzijde van een op zich mooi initiatief: de strandpaviljoens voor het tweede jaar op rij laten overwinteren om de uitbaters hoge af- en opbouwkosten te besparen in deze financieel lastige coronatijd.

De risicovolle overwintering is verzekerd bij OOM Verzekeringen, die ook in het zomerseizoen de verzekeraar is van de meeste strandtenten in Nederland. ,,We hebben dit gedaan tegen de bestaande dekking vanwege de bijzondere corona-omstandigheden voor de ondernemers", zegt Chantal Deen van OOM. Volgens haar gaat een en ander in goed overleg met de ondernemers en de gemeente Den Haag.

,,Op basis van wat er nu gebeurt, zal de premie niet meteen omhooggaan. Wij vallen niet zo snel om. Maar achter de schermen wordt natuurlijk wel gekeken naar de invloed van klimaatverandering op te verzekeren objecten.”

Lees ook: Watersnood Limburg: kabinet trekt portemonnee, maar niet voor ‘volledige’ schade

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws