Nieuws Horeca

Succesvolle Enschedese huurbrouwer wil eigen brouwerij

Drie jaar geleden heeft Enschedeër Rocco Chin van bier zijn leven gemaakt. Hij brouwt en verkoopt het en organiseert er festivals voor, gewapend met humor en een heel eigen smaak. Dat schrijft Tubantia.

Pim Lindeman | Foto: Annina Romita 8 mei 2017

Rocco Chin Stanislaus Brewskovitsch

Een bierpionier in pilsland, die de consument ervan wil overtuigen dat er zoveel meer lekkers is dan een 'pijpje Grolsch'. Dat is Enschedeër Rocco Chin (46), bierbrouwer, ondernemer en organisator.

Avontuur

Drie jaar geleden gooide hij het roer rigoureus om. Hij zegde zijn baan als logistiek manager op en begon Stanislaus Brewskovitch, een eigen brouwerij en bierwinkel in Enschede. "Ik wilde iets anders gaan doen, het avontuur trok echt aan me. Om dat mogelijk te maken moest ik veel vastigheid opgeven. En mijn vriendin ging meer uren werken. Maar tot nu toe valt alles op zijn plaats."

Craft Beer Festival

Chin vertelt over zijn leven vanaf een bankje voor poppodium Atak. Terwijl hij deze zaterdagmiddag lekker in de zon zit, genieten binnen honderden bierfanaten van 'zijn' Craft Beer Festival. "Daarmee is het allemaal begonnen. Ik wilde een festival organiseren dat draait om bier en muziek. Voor echte beergeeks, mensen die alles van bier weten en veel geproefd hebben, maar ook voor leken die graag nieuwe smaken willen ontdekken. En dat lukt goed, want de Twentenaar wordt steeds nieuwsgieriger als het om bier gaat."

Enorme kick

Dat zijn eigen brouwerij Stanislaus Brewskovitch zelf ook een kraam heeft op het festival, zegt alles over de ontwikkeling die de dromen van Chin de afgelopen jaren doormaakten. Hij kocht een setje om thuis wat bier te kunnen brouwen, las veel boeken over het brouwproces en de liefde voor brouwen was geboren. "In het begin brouw je een normaal biertje, en krijg je een enorme kick als het lukt. Maar al snel begon ik thuis recepten te ontwikkelen. Zat ik te wachten bij een vat met twintig liter bier, waarvan ik niet wist hoe het zou smaken."

Succes

Op één zuur - en dus mislukt - brouwsel na bleken de experimenten van de Enschedeër een succes. Zo groot zelfs, dat zijn bieren inmiddels in bierwinkels in heel Nederland te koop zijn. "Mijn bieren hebben echt een eigen stijl, die bij mij past. Uitgesproken smaken, bijzondere namen, een beetje rock-'n-roll. Neem bijvoorbeeld onze 'Sambal bij', een blond biertje met een beetje honing en.... chilipeper. Of de 'All black', een pikzwarte stout. Die mengen we vandaag op het festival met cold brew koffie, voor een extra intense smaak. Gaaf toch?" Voor deze zomer heeft Chin de 'Barry Weizen', inderdaad verwijzend naar soulzanger Barry White. "Een lekker fris weizenbier met tonen van fruit."

Werelddominantie

Inmiddels staat de teller op zeven eigen bieren, eigen winkels in Enschede en Zwolle, een webshop, en een succesvol festival. Maar Rocco Chin wil meer. "Ik ben nu nog huurbrouwer. Ik huur ketels bij Othmar in Ootmarsum, waar ik dan mijn bier kan brouwen. Maar ik wil over een paar jaar een eigen brouwerij in Enschede." Met een knipoog: "En daarna gaan we voor werelddominantie."