Nieuws Horeca

Représentable: zo ziet tafelstyling eruit tijdens het Instagramtijdperk

Cleo Vehmeyer startte een jaar geleden met Représentable. Haar bedrijf verkoopt en verhuurt alles voor de gedekte tafel, zowel voor particulieren als professionals. Een diner met familie en vrienden smaakt nog beter op een mooi bord. Juist in dit Instagramtijdperk en tijdens deze moeilijke coronaperiode.

Eduard Voorn | Foto: Marco Bakker 27 oktober 2020

Cleo vehmeyer corona instagram representable

Cleo Vehmeyer: ,,Ik houd serviesgoed in roulatie. In deze tijd van verduurzaming vind ik dat belangrijk."

Hele kreeft van de barbecue met witte peperboter, prei en dragon en een salade van krieltjes 'in het groen' als bijgerecht van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot. Wat wil een mens nog meer? Juist, bijpassende borden! Als de twee gerechten opgediend worden op mooie borden smaakt het nóg beter en het oog wil ook wat. De twee chefs van het Amsterdamse sterrenrestaurant 212 zijn gedurende deze coronatijd open. Hun klanten kunnen een diner bestelen met bijpassende borden. Want ook thuis moet eten een feestje zijn.

Restaurantje in eigen huis spelen

Juist in deze complexe tijd moet je niet als een verlamd konijn in de koplampen van een aanstormende auto kijken, zegt Vehmeyer. ,,Als ondernemer moet je in deze coronaperiode kansen zoeken. Beweeg! Ik ben gaan samenwerken met restaurant 212. Steeds meer consumenten gaan thuis restaurantje spelen. Ze kunnen nergens heen, maar willen wel goed eten. 212 doet de basis en thuis kan de klant het verder afmaken. Ze bieden mijn serviesservice aan. Ik heb drie stijlen klaarliggen waar de klant dan uit kan kiezen.”

"De presentatie van de gerechten en de aankleding van de tafel is door Instagram alleen maar nog belangrijker geworden"

Cleo Vehmeyer, oprichter Représentable

In de voetsporen van moeder: de kersttafel moet stralen

Als iemand weet hoe eten getoond moet worden, is het Vehmeyer wel. Haar passie werd haar beroep en haar ergernis de motor om een eigen servieswinkel te beginnen voor zakelijke en particuliere klanten in hartje Amsterdam. Haar inmiddels overleden moeder maakte van de kersttafel een juweeltje. ,,Zij was mijn voorbeeld en begon al in oktober met die tafel. Het resultaat was indrukwekkend. Hiervoor had zij stad en land afgezocht naar de juiste items, passend bij het thema van dat jaar.”

Met zo’n ‘opvoeding’ en omgeving lonkte de horeca. Na de hogere hotelschool in Den Haag werkte Vehmeyer als directeur bij horecagroep IQ Creative – bekend van Supperclub en Envy – en als directeur externe horeca voor TivoliVredenburg in Utrecht. ,,Door deze wereld heb ik eigenlijk alleen maar culinaire vrienden. Het is heerlijk om samen te koken en te eten. Het is een belevenis en daar hoort het juiste servies en bestek bij. Borden moeten mooi en heel zijn en beslist niet enorm duur. Een déjà vu is een chip in het bord of schaaltje. Het randje is dan kapot en zoiets komt bij mij thuis niet op tafel. In restaurants ook niet.”

Vehmeyer is van mening dat in het Instagramtijdperk waarin we nu leven het bord een belangrijk onderdeel van de presentatie is. ,,De presentatie van de gerechten en de aankleding van de tafel is door Instagram alleen maar nog belangrijker geworden. De behoefte bij restaurants om van servies te wisselen is enorm toegenomen.”

Lees ook: Ambitie sterker dan crisis: Van der Weijden lanceert kledinglijn in onzekere retailwereld

Ergernis als aanzet tot oprichten Représentable

Ergernis heeft er voor gezorgd dat Vehmeyer vorig jaar oktober met haar bedrijf Représentable begon. Die ergernis zat in het feit dat vertegenwoordigers te vaak niet begrepen wat ze nu echt zocht. Juist door Instagram vinden er met regelmaat wissels plaats. ,,Je krijgt dan iemand aan telefoon die het net niet heeft. Ik kom uit de horeca, dus ik weet waar de chef het over heeft als die een bepaald bord zoekt. Het was altijd een struggle waar we, vaak de chef en ik, doorheen moesten. Het was te duur of de kwaliteit niet goed genoeg of de kleur viel tegen. Daarnaast zijn showrooms vaak merkgebonden en niet echt in de buurt gelegen. De horeca heeft nooit tijd en het uitzoeken van serviezen is een tijdrovende klus. Om die reden ben ik in Amsterdam gaan zitten. Tussen lunch en diner kan de chef even langsfietsen.”

Het plan broedde drie jaar: ,,In mijn werk, ik was al een halve ondernemer, had ik alle uitdagingen wel gehad. Ik wil graag controle hebben over het eindproduct, maar daarvoor ben je afhankelijk van veel mensen en schakels. Nu met Représentable is dat heel fijn, er zit geen ruis op de kabel. Daarnaast wilde ik de stap vóór mijn vijftigste maken. Hoe oud ik ben? 50. Na drie jaar had ik niet alleen het plan uitgewerkt, maar ook het lef om het te gaan doen. Ondernemerschap is lef tonen.”

Jarenlange ervaring zorgt voor flexibiliteit in onderneming

Ze bracht vanuit haar jarenlange ervaring flexibiliteit in. Zo kunnen zakelijke klanten een abonnement afsluiten en particulieren een gestylde tafel huren. Vehmeyer: ,,Voor een feest kijk ik samen met de particuliere klant naar het menu en welke stijl daarbij past. Sommige willen all the way, dus met linnen, glaswerk, kandelaars en tafeldecoratie erbij. Vervolgens krijgen ze foto’s van hoe ze het servies neer kunnen zetten en hoe ze de tafel verder kunnen aankleden. Het staat dan in een kratje klaar of ik laat het bezorgen.”

Door het nemen van een abonnement krijgt een horecaondernemer meer flexibiliteit en vooral nu is dat belangrijk. ,,De kracht van het abonnement is dat je op elk gewenst moment servies kunt omruilen, retourneren of aanvullen. Représentable kan dus altijd het juiste bord bij het juiste gerecht en/of seizoen aanbieden in de juiste aantallen. Mochten er restanten overblijven, dan neem ik die terug. Ik houd serviesgoed in roulatie. In deze tijd van verduurzaming vind ik dat belangrijk. Daarom koop ik ook overtollige serviezen op. Zo blijft een mooi bord betaalbaar.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.