Nieuws Horeca
Thuisbezorgtrend niet langer te negeren voor fastfoodgigant
Altijd al een Big Mac-menu of Happy Meal aan huis bezorgd willen krijgen? Het kan vanaf deze zomer. Dan start McDonald's de eerste proef met thuisbezorging in Nederland, schrijft het AD.

Amsterdam krijgt volgende maand de primeur, vertellen betrokkenen aan het AD. Maar de bedoeling is dat bij succes meer grote steden volgen. Onduidelijk is of McDonald's in de hoofdstad met eigen bezorgers gaat werken of gebruikmaakt van een bezorgdienst. In de VS wordt samengewerkt met UberEats, een dienst die in Amsterdam ook beschikbaar is.
Het Nederlandse hoofdkantoor bevestigt dat er plannen liggen, maar weigert details te geven. ,,Thuisbezorgen is al beschikbaar in veel landen waar McDonald's is gevestigd", zegt woordvoerster Eunice Koekkoek. Ze stelt dat de ontwikkelingen om hier op grotere schaal mee te gaan testen onlangs door Amerika zijn gedeeld. ,,We kijken ernaar uit om onze gasten dit gemak en deze extra beleving te bieden. Zodra we hier in Nederland meer over kunnen vertellen, zullen we dit delen. Dat is op dit moment nog niet aan de orde."
Experts noemen de stap logisch. Consumenten laten steeds vaker eten thuisbezorgen door delivery services als Thuisbezorgd.nl, Deliveroo, Foodora, Just Eat en Uber-Eats. ABN Amro schatte de markt vorig jaar in een rapport op bijna 700 miljoen euro per jaar en 876 miljoen bezorgde porties.
Die grote getallen vallen voor McDonald's niet langer te negeren, reageert Guido Verschoor van Van Spronsen & Partners horeca-advies. ,,McDonald's heeft steeds meer last van concurrentie en moet aan productontwikkeling doen."
Hij wijst op het grote aantal fastfoodketens dat recent voet aan de grond poogt te krijgen in Nederland. Dunkin' Donuts, Taco Bell en Five Guys zijn onlangs gestart, Kentucky Fried Chicken breidt hard uit en ook TGI Fridays heeft ambities. ,,Bovendien zijn er steeds meer ketens die luxe, ambachtelijke hamburgers aanbieden en in prijs tussen fastfood en restaurants zitten."
Warm
Ook foodtrendwatcher Marjan Ippel van Talkin' Food zegt dat McDonald's mee moet. ,,Grote vraag is wel hoe burgers en frites warm blijven. Met name Franse frietjes worden snel lauw en slap. De consument zal niet van McDonald's accepteren als die niet loeiheet en knapperig arriveren", zegt ze. Verschoor denkt daar net zo over. ,,Er zijn tegenwoordig gewoon te veel alternatieven beschikbaar om lekker eten aan de deur te krijgen."
Beiden hebben er vertrouwen in dat de fastfoodgigant een manier heeft gevonden om die horde te nemen. Ippel wijst erop dat ook FEBO sinds kort succesvol friet bezorgt. ,,Amsterdam en de Randstad zijn bovendien zo dichtbevolkt, er is vrijwel altijd een McDonald's vlak in de buurt."
De hamburgerketen heeft het voordeel dat hij letterlijk overal zit. In de VS en West-Europa woont drie kwart van de bevolking binnen vijf kilometer van een McDonald's filiaal.
Mac-land
In Nederland is dat niet anders en zijn er bijna 250 vestigingen. Ons land is traditioneel één van de best presterende Mac-landen. Het concern zette hier vorig jaar 732 miljoen euro om, een stijging van ruim 8,5 procent ten opzichte van 2015.
Al met al zijn de tijden veranderd: In 2012 reageerde het concern nog afwerend toen enkele jonge ondernemers McDonald's-eten wilden gaan bezorgen in Barendrecht. ,,In Nederland zijn we na tests tot de conclusie gekomen dat we niet kunnen garanderen dat we het eten net zo krokant en warm bij de mensen thuis krijgen, als in onze restaurants", reageerde het concern toen in het AD. Toch komt het thuisbezorgen niet uit de lucht vallen. Buiten de VS en Europa doet McDonald's dat al langer. In Aziatische landen als China, Zuid-Korea en Singapore en in Egypte blijkt het succesvol en wordt er jaarlijks een miljard dollar mee omgezet.
Maar pas nu is de Westerse wereld er rijp voor, meent de Mac. Eind vorig jaar kondigde de keten aan in thuisland VS met bezorgen te gaan beginnen. Sinds januari kunnen inwoners van Miami, Orlando en Tampa er bij 200 restaurants gebruik van maken. Het bedrijf zei er toen meteen bij de dienst dit jaar in meerdere landen uit te zullen rollen. Komende maand gaat de service in Groot-Brittannië van start in een aantal restaurants. Ook in Australië, Duitsland, Frankrijk en Canada begint McDonald's binnenkort met thuisbezorgen. En nu dus ook Nederland.
Kansen
Volgens McDonald's hoofd strategie Lucy Brady liggen er in ieder geval tig kansen. ,,De markt voor thuisbezorging groeit explosief. Naar mijn mening is het de belangrijkste verstoring in de horeca van deze tijd", zei ze dit voorjaar.
De restaurantketen hoopt de omzet mede door het thuisbezorgen vanaf 2019 met 3 tot 5 procent op te voeren, meldde Bloomberg eerder. De bezorgservice moet dan in duizenden restaurants beschikbaar zijn. Mobiel bestellen en betalen via een speciale app kan dan in 20.000 van de circa 35.000 filialen.
McDonald's heeft steeds meer last van concurrentie