Nieuws Horeca
Deze ondernemers ontwikkelden een echt Achterhoeks biertje
Een fris, troebel, ongefilterd bier, gebrouwen in een voormalige koeienstal op Achterhoekse grond. Dat is de Nathals. Gebrouwen door gewone jongens uit de Achterhoek, die de flesjes in zelf getimmerde houten kratjes stoppen, zo schrijft De Gelderlander.

Rebels, eigenwijs, een beetje country, niet te moeilijk, trots op de omgeving. Echt bier um op te zoepen'', zegt Tijn Spekkink uit Toldijk. Samen met brouwer Geerart van Doorn uit Vorden heeft hij dit nieuwe bier ontwikkeld. De naam: Nathals.
Géén pils
Van Doorn is de ervaren brouwer, die jaarlijks 1.500 flessen van 75 cl Hackfort Bier brouwt. Hij ontwikkelde Nathals tot het frisse, doordrinkbare bier (nee, geen pils) dat het is geworden. Spekkink is het creatieve brein in het geheel, hij bedacht het concept, doet de marketing, ontwierp het logo en timmert zelf de houten kratten met ingebrand Nathals-logo. 50 stuks zijn klaar voor de lancering van het bier, morgen in een afgelegen bospaadje net buiten Toldijk. ,,Gemaakt van oude festivalvloeren. Kijk, hier kun je zien dat er een stuk kauwgum is afgekrabd'', zegt hij.
Geuzennaam
Het maakt het bier uniek, zoals eigenlijk alles aan Nathals dat is. Neem alleen de naam al: nathals is een Achterhoekse geuzennaam voor iemand die 'onmundig völle dörst hef'. ,,Iemand die er graag eentje lust'', verduidelijkt Spekkink.
Niet te zwaar
Maar is het bier dat Nathals heet, wel geschikt voor iemand die zich nathals noemt? ,,Zeker'', zegt brouwer Van Doorn. ,,We hebben het bier gemaakt met het idee dat je het de hele avond moet kunnen drinken. Dus niet te zwaar en geen rare ingrediënten. Water, hop en gerst en nog geen 5 procent alcohol, dat is het.''
Achterhoeks bier
Het resultaat, aldus Van Doorn, mag er zijn: een troebel, ongefilterd Achterhoeks bier, mooi goudblond van kleur. Maar dat laatste is niet te zien. ,,Want het is de bedoeling uit de fles te drinken. Opnieuw: niet te moeilijk'', zegt Spekkink.
Volgeboekt
De presentatie van de eerste 50 kratten bier is inmiddels helemaal volgeboekt. Maar wie een krat wil bestellen, is nog lang niet te laat: Van Doorn wil jaarlijks 100 hectoliter Nathals brouwen in zijn brouwerij in het buitengebied van Vierakker. Dat zijn zo'n 2.000 kratten per jaar.
Uniek
Hoe die uiteindelijke bij bierminnende nathalzen komen? Spekkink: ,,Die kom ik brengen in mijn oude Volvo 244, kriskras door de Achterhoek en als het moet door het hele land. Dat maakt de beleving extra uniek.'' De lege kratten komt Spekkink niet terug ophalen. ,,Die mogen in de kachel. Dan heb je er leeg ook nog wat aan.''