Video Horeca
Hotel Moloko heeft geen personeel en is wel open (en volgeboekt)
Een volledig digitaal hotel, zónder personeel. Urban hotel Moloko, in Enschede. Een sleep & shower. Welkom.
De inrichting van zijn twee nieuwe ondernemingen in Enschede kostte Harald Droste bijna tien jaar, maar eindelijk is het klaar: café Coberco opende in december al haar deuren en ook hotel Moloko (Russisch en Oekraïens voor melk) is inmiddels te boeken voor een nachtje weg. Samen goed voor zo’n 1000 vierkante meter, waarvan 800 vierkante meter aan hotel. Toch staan de twee ondernemingen verder compleet los van elkaar. Een (video-)kijkje in het nieuwe urban hotel van Enschede.
"Maar 26 kamers is te weinig om personeel te zoeken”
Urban hotel: grijze betonnen muren, ruw en onbewerkt
Eind 2013 werd de vleugel van de Melkhal in Enschede, op de plek van het nieuwe hotel Moloko, door een brand verwoest. Het gebouw is daarom compleet vanaf de grond opnieuw opgebouwd, weet het AD te melden. 26 kamers heeft het herbouwde urban - modern en stedelijke - hotel aan de rand van de Enschedese binnenstad. Bij binnenkomst wordt duidelijk wat hotel Moloko tot een urban hotel maakt.
De grijze betonnen muren, ruw en onbewerkt, geven het hotel een stoere en industriële uitstraling en sluiten naadloos aan op de algehele sfeer in de Melkhal zelf. In de hotelkamers maken de houten accenten, rosé kleurige lampen en witte tegeltjes in de badkamer de ruimte tot een modern geheel. Met een tweepersoonskamer met een kingsize bed vanaf 90 euro en een vierpersoonskamer met twee queensize bedden vanaf 144 euro.
Lees ook: Keepende ondernemer Jelle (32) runt zes hotels (en de zevende opent snel)
'Niet iedereen kan omgaan met digitalisering'
„Maar 26 kamers is te weinig om personeel te zoeken”, vindt Droste. Daarom een hotel zonder personeel én fysieke keycard. Tien jaar geleden was die technologie er nog helemaal niet. Inmiddels is Droste ingehaald door de tijd: er zijn systemen en digitale sleutels zat. „Toch is de mensheid er niet altijd klaar voor. Niet iedereen kan omgaan met de digitalisering”, aldus Droste.
Voor wie digitaal niet zo handig is, is een spoedcursus ‘swipen’ dus geen overbodige luxe. Zonder mobiele telefoon kom je namelijk het hotel niet in. „Leg maar eens uit aan iemand die digitaal niet zo handig is wat dat is. Ik moest dat laatst aan een Duits stel uitleggen: ‘Swipen, Wie Tinder!’”, zegt Droste lachend. „Dat begrijpt gelukkig bijna iedereen wel.”
"Vanaf dag één zit het vol, we hebben momenteel zelfs lakens te kort”
Hotel Moloko: gasten van over de hele wereld, nu al
De digitale toegang houdt bezoekers niet tegen, volgens Droste: „Vanaf dag één zit het vol, we hebben momenteel zelfs lakens te kort”, zegt hij. „We krijgen gasten van over de hele wereld: Amerika, Zweden, Tunesië en China. Ik heb me echt verbaasd over de hoeveelheid internationale gasten die Enschede aantrekt. In Tubbergen, bij Drostes Twente, hebben we dat echt niet. Enschede leeft echt veel meer in dat opzicht.”
Maar er zijn ook gasten die mopperend en klagend voor de deur staan als ze niet weten hoe de digitale toegang werkt. „Dan sta je direct 10 punten achter. Daarom zijn we nu bezig met een uitleg video om mensen uit te leggen hoe ze het hotel binnenkomen.”
Sleep & shower
„Als je naar een grote stad gaat, kom je voor de stad. Het hotel is er alleen voor het slapen”, stelt Droste. „Niet iedereen wil een hele show. Soms is gewoon een plek met een bed voldoende. Voor de persoonlijke aandacht moet je bij Drostes in Tubbergen zijn, Moloko is een sleep & shower: Zodra je je bed uit bent ga je lekker de stad in voor een ontbijtje en de binnenstad verkennen.”
Lees ook: Succesvol ondernemen en de rafelrandjes: Stephan Stokkermans van Grand Hotel Huis ter Duin
Of Droste het persoonlijke contact met de gast niet mist bij dit nieuwe concept? „De jongere generatie is veel meer van het chatten dan het bellen. En ook via de chat heb ik heel leuk contact met onze gasten, dat geeft me energie. Op die manier heb ik toch nog een beetje contact met de mensen die ons hotel bezoeken. Ik kan maar op een plek tegelijk zijn, zo kan ik het nog een beetje combineren.”