Nieuws Horeca

Wassenaars restaurant De Landbouw bestaat 150 jaar en zoekt eerste steen

Restaurant De Landbouw staat met zijn 150 jaar in de top 10 van oudste horeca-gelegenheden in de Haagse regio.

Hans Klippus | Nico Schouten 9 maart 2018

Restaurant De Landbouw 150 jaar Wassenaar

Robert Jan Canters, uitbater van restaurant De Landbouw, wil een oproep doen. Hij zoekt de eerste steen van het etablissement aan de Wassenaarse Zijdeweg, met de tekst 'T vd Velde 28 april 1868'. Die is verdwenen bij de sloop van de oorspronkelijke behuizing. ,,Ik zou het kicken vinden om die steen te hebben", zegt Canters. ,,Daar heb ik zeker wel een etentje voor over."

150 jaar

Heel 2018 wordt het 150-jarig bestaan van De Landbouw gevierd. Maar eigenlijk bestaat de behuizing 'slechts' 147 jaar. Tussen het afbreken en de heropbouw van het oude en nieuwe pand zaten ruim drie jaar. In 2003 moest De Landbouw plaatsmaken vanwege de aanleg van de Noordelijke Randweg, de 'Norah', de verbinding tussen Wassenaar en Leidschendam-Voorburg.

Lees ook: Vegetarische Slager maakt grote stappen en opent allereerste restaurant

Het huidige restaurant staat zestig meter achter de oude plek. Veel materiaal van het gesloopte pand werd in containers bewaard, maar bleek bij de nieuwbouw uiteindelijk niet meer bruikbaar.

Haagse cafés

Canters (48) is sinds 2011 de exploitant van De Landbouw. Hij was voorheen eigenaar van de vermaarde Haagse cafés Emile, Maliehuisje, Feest van Sinterklaas en Hathor. Canters wilde eigenlijk piloot worden, maar werd afgekeurd omdat hij niet stressbestendig zou zijn. Daar was niets van te merken in de woelige tijden die hij in de horeca meemaakte.

Kleedjes op tafel

Canters heeft altijd een zwak voor De Landbouw gehad. Zijn vader woonde in de buurt, in Marlot, en hij legde er al op zijn vijftiende met vrienden regelmatig een biljartje. ,,Ze hadden van die kleedjes op tafel."

Boerderij

Door de jaren heen had het gebouw uiteenlopende gezichten. Het was eerst lange tijd een boerderij, in 1868 aangelegd door Theodorus van der Velde, die het stuk grond twee jaar daarvoor voor 225 gulden had gekocht.

Lees ook: Hilton The Hague verbouwt restaurant en wil meer Hagenezen aan tafel

Populaire plek

Door de gunstige ligging werd de hoeve een populaire plek voor familie, vrienden en kennissen om even uit te rusten. In 1900 werd het volgens de inschrijving bij de Kamer van Koophandel officieel een uitspanning. ,,Het begon met de verkoop van glazen melk", weet Canters uit de overlevering. ,,Maar ik begreep dat je er ook al snel bier en jenever kon krijgen."

Paarden wedden

De Landbouw was in het begin van de eeuw een café waar veel acteurs, zangers, schrijvers en schilders kwamen, later verzamelden zich er mensen die met de koersen op het naburige Duindigt te maken hadden en werd er flink op de paarden gewed.

Gokwinsten

Voordeel voor de bookmakers was dat ze van de gokwinsten uit De Landbouw geen belasting voor de officiële totalisator op de renbaan hoefden af te dragen. Hun loopjongens volgden vanaf de Wittenburgerweg met verrekijkers de koersen op Duindigt om de uitslagen snel te kunnen doorgeven.

Jazzcafé

Weer later, in de jaren tachtig, was De Landbouw vooral een jazzcafé. De familie Van der Velde was toen, na ruim honderd jaar, al geen eigenaar meer. De eerste baas op de nieuwe plek was de bekende projectontwikkelaar Victor 't Hooft, die er in 2006 een café-restaurant voor zijn dochter en schoonzoon liet neerzetten. Ruim een jaar later werd Van 't Hooft voor zijn huis aan de Bezuidenhoutseweg doodgeschoten, toen hij van De Landbouw afkwam.

Faillissement

Er volgden jaren waarin de zaak niet liep en er een faillissement volgde. ,,Er is hier genoeg geklungeld", zei Canters, nadat hij de leiding in 2011 had overgenomen.

Eerder was hij er al eens voor acht maanden manager geweest. 'Blijf er bovenop zitten en kies voor kwaliteit', schreven de huidige eigenaren Rob Brinkel en Eddy de Kroes in het boek over de geschiedenis van De Landbouw, dat ze hem bij de heropening overhandigden.

Metamorfose

Canters gaf het restaurant een metamorfose. ,,Het hoefde er niet als een schilderij uit te zien", vertelt hij. ,,Het moest wel laagdrempelig, gezellig en warm zijn. En eigentijds, maar dan wel voor een langere periode, want ik hou niet van concepten. Die komen en gaan."

De Landbouw, met bij mooi weer een riant, afgeschermd terras, is nu populair, als restaurant én als vergaderruimte. ,,Het is altijd druk", aldus Canters.

150 keer gratis lunch of diner

Vanwege het 150-jarig bestaan geeft De Landbouw over heel 2018 uitgesmeerd 150 etentjes weg.

Het kan dus zijn dat een klant die nietsvermoedend telefonisch of online een tafel reserveert, te horen krijgt dat zijn of haar lunch of diner gratis is. ,,Zó mooi, hoe mensen daar dan op reageren", aldus uitbater Robert Jan Canters.

Op 28 april, de dag dat in 1868 de eerste steen van de toenmalige boerderij werd gelegd, is er in en rondom De Landbouw een groot feest met veel muziek, drinken en eten. Het exacte programma is in de maak.