Nieuws Actueel

Horecaondernemers profiteren van terrassenexperiment

Enkele horecaondernemers in de Bossche binnenstad profiteren van een experiment waarbij de gemeente wat ruimhartiger omgaat met het toestaan van (grotere) terrassen, zo schrijft het Brabants Dagblad.

Marc Brink | Foto: Olaf Smit 29 juli 2016

Terrassen den bosch

Grand café Carras in de Bossche Karrenstraat mag tegenover de zaak een terras installeren. Viswinkel VISCH kan dat doen in de Kolperstraat. Op de Markt komt er voorlopig geen terrasruimte bij. Op de Parade wel. Het gaat in alle gevallen om een proef van een jaar.

Dat is het resultaat van het verzoek van onder meer de Bossche Volkspartij, De Bossche Groenen, CDA en PvdA aan de gemeente om ruimhartiger om te gaan met de vraag om meer terrasruimte.

MaatwerkIn overleg met ambtenaren van de afdelingen Openbare Ruimte en Verkeer, Stadstoezicht en Openbare Orde en Veiligheid is nagegaan of het mogelijk is 'maatwerk te leveren'. Er is gekeken naar de belangen van de horecaondernemer en de veiligheid van weggebruikers, eventuele overlast en de kwaliteit van het terras in de openbare ruimte.

Carras, Café Bar le Duc (Korenbrugstraat) en Zoomers Fashion Café (Kerkstraat) mogen grotere terrassen neerzetten. Carras mag daarvoor uitwijken naar een blinde muur tussen twee nooduitgangen. Bar le Duc naar de zijgevel van 1000 en 1 nacht, zodra deze winkel gesloten is. En Zoomers Fashion Café mag stoelen zetten bij de zijgevel van Kerkstraat 63, waar vaak fietsen staan.

Ook VISCH en restaurant Christoffel (Korenbrugstraat) mogen een terras tegenover hun zaak inrichten. De viszaak mag gebruikmaken van de ruimte voor café Cosmopoliet en Christoffel kan overdag aan de overkant terecht voor restaurant Sitio.

"Vreemd dat daar apart toestemming voor nodig was", zegt Raymond Bosters, mede-eigenaar van Christoffel en Sitio. Hij vroeg de gemeente ook een nieuw terras te mogen inrichten op de Diezebrug. Maar volgens de gemeente moet die locatie 'vrij toegankelijk blijven voor de bezoeker van de binnenstad'. Bosters: "Heel erg jammer. Hopelijk valt er nog een mouw aan te passen. Er staan nu vaak veel fietsen - dat ziet er niet uit. Op de stenen banken zitten vaak mensen die wachten op een plaats op een terras."

Te smalDen Bosch verbiedt de eigenaar van eetcafé Beekveld (Kruisstraat) twee of drie terrastafels voor de deur te zetten. Volgens de gemeente zijn de stoep en de weg te smal om een terras toe te staan aan Ries Eten & Drinken, een paar deuren verderop. Het gaat de gemeente te ver om parkeerplaatsen op te offeren voor een terras.

Dat geldt ook voor Wijn bij Stijn, Kakama en Bellagio. Zij trekken aan het kortste eind met hun verzoek om in de Kruisstraat samen drie parkeerplaatsen te mogen gebruiken als terras. Voor Kakama overweegt de gemeente af te wijken van de regel dat een terras minstens anderhalve meter diep moet zijn. Er kan een terras komen op de stoep voor de gevel. Dan moet de eigenaar wel bereid zijn voor eigen rekening verkeersborden te verplaatsen.

Als de ondernemersvereniging Hartje 's-Hertogenbosch en de Bewonersvereniging Leefbare Binnenstad geen bezwaar maken, dan vindt de gemeente het goed dat Pizzabar DEEG in de Verwersstraat een invalidenparkeerplaats gebruikt als terras.

VeiligheidIn de Snellestraat hebben Dit Ook, Crème coffee & pastry en Le Bateau een terrasverzoek ingediend. Daar wil de gemeente niet aan meewerken vanwege de veiligheid van de fietsers en voetgangers.

Op de Markt krijgen Jeronimus en 't Opkikkertje voorlopig geen toestemming om hun terras uit te breiden. Mogelijk kan dat bij een 'op lange termijn te ontwikkelen gemeentebrede visie'.

Versmallen van de rijbaan van de Parade is geen probleem, om daar alle terrassen te vergroten met 1,30 meter.