Nieuws Actueel

'Horecazaak kan altijd beter'

Sinds april 2014 run je een pannenkoekenrestaurant in Hemmen. Nu al toe aan een nieuwe uitdaging?

Danique Maas 15 februari 2016

Annekeveens1065

"Het restaurant Aan de Linge loopt goed, echt super. En ik vind het geweldig om te doen: constant met nieuwe dingen bezig zijn, ontdekken, kijken of een bepaald idee in de praktijk aanslaat. Dit zat dus ook totaal niet in de planning. Mijn vader en ik hoorden dat het pand na faillissement te huur stond en besloten vrijblijvend een kijkje te gaan nemen. Toen we binnenkwamen, waren we meteen verkocht. Wat een mooi plekje. Mooie ramen, goede locatie. Hier kunnen we wel iets mee, dachten we. Dit pand voelt goed."

Aan de Linge was je eerste restaurant, en dan meteen een eigen toko. Hoe ging dat de afgelopen twee jaar?

"Ik maak sinds het opstarten van het pannenkoekenrestaurant keuzes, waarvan ik destijds lang niet altijd wist of het de goede waren. Inmiddels heb ik daar mijn kracht in gevonden. Wat ik vooral geleerd heb is, dat het zeker niet alleen gaat om het serveren van een lekkere pannenkoek: het gaat gasten om de beleving. Daar komt veel meer bij kijken dan eten alleen."

Antonn wordt net als Aan de Linge een project van jou en je vader, Hervelder Tonnie Veens. Op welke manier is hij bij de zaak betrokken?

"Mijn vader is een gedreven ondernemer - hij is opgeleid als automonteur, heeft een autobedrijf gehad en is daarna meerdere bedrijven opgestart, zoals een veiligheidsgroothandel. Hij is altijd bezig met dingen organiseren, heel betrokken bij het dorp. Mede-initiatiefnemer van Stichting Music en de jaarlijkse Pleinfeesten, waar ik ook mijn bijdrage aan leverde. Het zit in het bloed. Ook bij Antonn - een samentrekking van Anneke en Tonnie - betrokken, maar wel op de achtergrond. We doen het samen, maar het is mijn toekomst, zo is zijn motto. Als ondernemer zal hij altijd zijn visie geven op datgene dat we samen doen, de details laat hij aan mij. Wat ons nieuwe plan betreft zaten we qua visie direct op een lijn."

Wat is het concept van Antonn?

"Het wordt in principe een eetcafé. Doordeweeks zijn we louter 's avonds open, in het weekeinde ook overdag. Je kunt hier dineren, maar ook binnenlopen voor een borrel met een hapjesplankje of koffie met gebak. Er komt een kleine kaart met goede gerechten voor een betaalbare prijs. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan saté, een uitmuntende hamburger of een leuk aangeklede schnitzel. Het liefst haal ik producten uit de buurt, of dat helemaal gaat lukken weet ik niet."

Die passie voor horeca, waar komt die vandaan?

"Ik heb eigenlijk altijd in de horeca gewerkt; vroeger bij mijn studentenvereniging de kroeg gedraaid. Overal voor zorgen, alles regelen, vernieuwen, beter maken. Heerlijk om te doen. Ik heb in Arnhem op de Korenmarkt gewerkt, in GelreDome. De enige horeca waar ik eigenlijk nooit had gewerkt, was een restaurant. Ik heb daar geen problemen mee ervaren, je hoeft niet alles zelf te kunnen, als je maar een visie hebt en de juiste mensen om je heen verzamelt.

"Op de Fontys in Tilburg studeerde ik commerciële economie, richting muziekevenementen en entertainment. Een leuke studie, waarbij je leert marketing voor evenementen te doen. Helaas is werk vinden in die sector moeilijk in deze regio: dat concentreert zich vooral in en rondom de Randstad. Mijn studie is een goede basis, ook voor dit werk. Zetten is een relatief grote plaats met weinig horeca. Wat er zit, valt helaas maar al te vaak vrij snel om."

Hoe ga je ervoor zorgen dat Antonn niet hetzelfde lot beschoren is?

"Vooral door veel meer uren open te zijn. Laagdrempelig, zodat de mensen weten dat ze langs kunnen komen voor een wijntje of een biertje met bitterbal. En als ze willen dineren: dat ze bij ons niet meteen helemaal deftig aangekleed hoeven te zijn, maar gewoon binnen kunnen lopen.

"Dat persoonlijke tintje, dat is heel belangrijk. Ik zie meer mogelijkheden: stel dat hier straks een Joeri gaat werken die toevallig gek is op vanillekoffie. Dan komt een special op de kaart: 'Joeri's vanillekoffie'. Ik hoop dat mensen zien dat wij met passie bezig zijn, ik wil hier iets opzetten waar Zetten jarenlang plezier van heeft."

'Het gaat zeker niet alleen om het serveren van een lekkere pannenkoek: het gaat gasten om de beleving'

PASPOORT

Anneke Veens, 28 jaarGeboren in Herveld, heeft drie broersWoont samen met vriend Vincent (33) in DierenStudeerde commerciële economieHobby: volleybal