Nieuws Actueel

Hostel Stayokay opent eerste vestiging in Utrecht

Met 258 bedden verdeeld over 60 kamers heeft Utrecht er sinds gisteren in één klap heel wat budgetslaapplekken bij. Vrijdagochtend checkten de eerste gasten in bij de nieuwste vestiging van hostelketen Stayokay aan de Neude, aldus het AD.

Freke Remmers | Foto: Angeliek de Jonge 15 augustus 2016

Hostel neude utrecht 1065

De eerste gasten, Italianen, arriveerden al vroeg, vertelt hostelmanager Eric van der Hulst. Maar de zussen Jeanine (62) en Hetty Hofman (60) uit Den Haag mogen zich gast nummer drie en vier noemen. ,,We zagen in een mail aangekondigd dat deze ging openen. Toen heb ik haar meteen gevraagd of ze hier mee naartoe wilde", knikt Hetty enthousiast naar haar zus.

De twee laten zich, door op deze openingsdag te arriveren, goed verwennen met cupcakes en koffie. ,,Hostels van Stayokay liggen altijd op toplocaties. De allereerste Stayokay waar ik verbleef, was een kasteel in Zeeland. De Neude is voor Utrecht natuurlijk een mooie locatie", vindt Hetty. Vroeger heeft ze in Utrecht gewoond, maar nu gaat ze samen met haar zus de stad maar eens als toerist bekijken.

ABN AmroStayokay zit in wat vroeger kantoren van de ABN Amro waren. Alleen een kluis in de vergaderruimte op de eerste etage herinnert daar nog aan. ,,Die kan ook niet meer dicht, omdat de vloer 4 centimeter is verhoogd. We hebben nog overwogen er een 'silent disco' van te maken", lacht Van der Hulst. Hij wijst op de kleurrijke touwen in het atrium die op een creatieve manier ervoor zorgen dat niemand er naar beneden kan vallen. ,,Dat zijn echt gebruikte klimtouwen, 200 stuks, 13 meter lang."

Nog niet alles is af. In datzelfde atrium wordt nog druk gewerkt aan het installeren van lampen. Twee mannen sjouwen halverwege de ochtend twee grote flat-screen-tv's naar binnen. En buiten geven schilders de gevel een laatste likje verf.

BescheidenNu is die gevel van het hostel nog bescheiden, maar daar komt verandering in, belooft Van der Hulst. ,,We gaan de ingang nog verbouwen, daar zijn de vergunningen nu voor rond."

Ze zijn er al mee aan de slag geweest en ontdekten zo dat er een gevel onder de gevel zat. Eentje uit 1797, met een wapen en de spreuk 'Ick waeck'.

Het hostel, met 2-, 4-, 6-, 8- en 12-persoons kamers van zo'n 25 tot 35 euro per persoon per nacht, zit dit weekend meteen al vol. ,,En volgende week komen zo'n 120 studenten van de UIT hier tegelijk eten. Weten we ook meteen hoe dat draait." Stayokay zat al in Bunnik, maar wilde er een vestiging in Utrecht bij, nu de stad steeds meer in de belangstelling staat van (inter)nationale toeristen.

UtrechtersMaar ook 'gewone' Utrechters mogen hier naar binnen lopen. Van der Hulst: ,,Je kan hier werken, er is goede wifi, en we gaan programmeren: dit weekend is er een dj, er kunnen lokale bandjes optreden, en we zijn al een plek voor optredens tijdens festival Le Guess Who."

Jeanine en Hetty ploffen ondertussen neer in één van de vele tweepersoonskamers, met feitjes over Utrecht in een infographic op de muur geschilderd. Hetty: ,,Hé, dit zijn andere bedden dan in andere Stayokays, toch? Auping? Wow. Ik neem altijd een matje mee voor m'n rug maar dat hoeft nu dan niet. Schrijf dat maar op."

Gerelateerde artikelen:

Utrecht is voor toeristen 'the place to be'