Nieuws Actueel

HoutBrox en Purdey op faillissementenguillotine

Twee miljoen, dat was de winst in 2012. Sindsdien schrijft moederbedrijf Brova, uit schijndel, rode cijfers met zes nullen en daar zullen modewinkels HoutBrox en Purdey waarschijnlijk de dupe van worden, meldt het Brabants Dagblad. Huisbankier ING heeft naar aanleiding van de aanhoudende verliezen de kredietkraan dichtgedraaid.

Henk Snijders l foto: Van Assendelft Fotografie 21 maart 2016

Houtbrox failliet

In een uiterste poging om het besluit van de bank te keren, heeft Brova een rechtszaak aangespannen tegen de bank. Het gerechtshof in Den Bosch heeft donderdag de eis van de modeketen echter afgewezen. Van de rechters hoeft de bank geen krediet te verstrekken aan Brova nu de ING geen vertrouwen in de winstgevendheid van het Schijndelse concern heeft.

Door de stap van de bank ontbeert Brova werkkapitaal. Toch blijven de winkels voorlopig open, is de boodschap van het bedrijf dat 46 winkels heeft en zo'n 700 medewerkers.

De financiële problemen bij het moederbedrijf van HoutBrox ontpopten zich in 2013. Na nog een positief resultaat van ruim twee miljoen euro in 2012 dook Brova een jaar later in de rode cijfers. Over 2013 werd een verlies van 2,5 miljoen geleden. Ook 2014 (verlies 2,2 miljoen) en 2015 (verlies rond miljoen euro) waren slecht voor de modewinkels.

DuthlerHet bedrijf trachtte het tij na 2013 nog te keren door de Duthlerwinkels om te bouwen naar de beter renderende formule HoutBrox. De resultaten verbeterden iets, maar brachten nog altijd geen winstgevend concern. In de begroting van 2015 ging de directie van Brova nog uit van een positief resultaat van ruim 900.000 euro, het werd echter wederom een verlies van een miljoen euro op een omzet van rond 60 miljoen euro.

Een 33-jarige relatieDe ING paste tot eind 2015 de verliezen bij door forse kredieten. In het laatste jaar verleende de bank een krediet van 6 miljoen euro. Tussen HoutBrox en de ING (en voorgangers van de bank) bestond al 33 jaar een relatie. In de goede jaren verleende de bank kredieten tot wel 18 miljoen euro. Omdat het bedrijf niet meer aan de verplichtingen van de bank kon voldoen, is de laatste jaren het kredietmaximum al enkele malen verlaagd. Eind december 2015 draaide ING de kraan helemaal dicht, een terechte beslissing aldus ook het gerechtshof.

GeldschietersBrova moet nu snel nieuwe geldschieters zien te vinden. Sinds eind vorig jaar is het bedrijf al in gesprek met mogelijke investeerders. Het bedrijf is daar positief over gestemd omdat de Brova Groep geen grote schulden heeft. De inkomsten gaan volgens de jaarrekeningen geheel op aan salarissen en andere bedrijfskosten. Een mogelijke redding zou het aantrekken van de verkopen in de winkels zijn. Maar dat laatste is nou juist het probleem. Het Centraal Bureau voor de Statistiek constateerde begin van dit jaar nog dat de omzet in de kledingwinkels in het laatste kwartaal van 2015 daalde met 2,6 procent. De fysieke winkels raken nog veel omzet kwijt aan webwinkels. HoutBrox begon zelf in 2012 met een webshop.