Nieuws Actueel

Hugo de Koning (YoungCapital): 'Elke dag beter, slimmer, sneller'

YoungCapital. In één woord: jongensboek. Drie studenten met een meer dan gezonde drive om een succes te maken van hun bedrijf. Inmiddels dertienhonderd man groot. Naar eigen zeggen niet te vergelijken met de (andere) grote spelers in het uitzendwezen, die maar een fractie van de online zoekopdrachten naar een nieuwe baan weten te bemachtigen. Hoe kan dat toch?

Wessel Berkman, Dennis Mensink en Valentijn van der Burg 14 december 2018

Lef Hugo de Koning

Wil jij ook versnellen?

Onze missie is ondernemers inspireren en laten groeien. Het initiëren en begeleiden van groei vereist aandacht, structuur en goed leiderschap. Dat betekent investeren in jezelf, in je bedrijf én in je medewerkers. Gun jezelf deze investering. Ontdek wat Het Groeicollege, georganiseerd door De Ondernemer, nlgroeit en de Erasmus Universiteit, voor jou kan betekenen.

Hugo de Koning en YoungCapital (sinds 2021 The Works) zijn niet betrokken bij Het Groeicollege. Het verhaal van YoungCapital (dit artikel stamt uit 2019) is wel een bron van inspiratie voor veel ondernemers. Daarom brengen we het artikel nog eens onder de aandacht. De komende dagen zul je hier nog vaker interviews met inspirerende ondernemers voorbij zien komen. Op de rol staan onder anderen Peer Swinkels van Bavaria, Richard Burger van Swapfiets en Bas van der Veldt van AFAS. Het levert een mooi inkijkje op in hoe hun bedrijf sinds het eerste verschijnen van het artikel is gegroeid.

Wat een geld!

,,We zijn als internetbedrijf begonnen. We bouwden websites. Op een gegeven moment zeiden we tegen elkaar: laten we een jobboard bouwen, waar jongeren zich kunnen inschrijven. Dat kwam snel van de grond. Alle uitzenders adverteerden bij ons. Toen dachten we: dit is eigenlijk heel gek. Die jongeren zien alleen maar logo’s van uitzendbureaus op die site staan, ze weten niet eens bij welke bedrijven de vacatures horen. We besloten zelf te gaan uitzenden en het anders te doen. Het uitzendmodel is heel oud en tijdsintensief, maar wel recurring. Als ondernemer is dat natuurlijk heel fijn. Onze eerste opdracht was het werven en selecteren van tien man. Het was een opdracht voor twee jaar. We waren zo blij, wat een geld kregen we daarvoor, zonder dat we eigenlijk iets deden! Dat was heel bijzonder. Inmiddels gaat die vlieger niet meer op. We bieden onze uitzendkrachten vandaag de dag veel coaching en begeleiding aan.”

Maximale groei

,,De onrust die ik vroeger extreem had, wordt minder, maar is nog steeds te veel. Sommige dingen lossen zichzelf namelijk op, alleen iets later dan je zou willen misschien. Veranderingen moet je de tijd geven als je groter wordt. In mijn hoofd is ons bedrijf nog vijftig man. Dan kun je vandaag iets veranderen en is het morgen gebeurd. Groei heeft consequenties voor snelheid, het is niet anders. We gaan nog steeds voor maximale groei. We willen naar vijfhonderd miljoen dit jaar (moederbedrijf The Works noteerde in 2021 een recordomzet van 603 miljoen euro, red.). Dan kan het snel naar één miljard. Dan speel je in de Champions League. Als we niet meer groeien? Dan is voor mij de fun eraf. Elke dag beter, slimmer, sneller: dat is ons mantra.”

Lees ook: Waarom Ali Niknam (bunq) een topsportmentaliteit eist van zijn werknemers

Groeimindset

,,Op groeimindset scoren we als bedrijf hoog. We hebben hier speciaal een neurowetenschapper voor aangenomen. Die kijkt of onze mensen voldoende groeimindset hebben, qua persoonlijkheid en DNA. We willen alleen mensen aannemen die bij ons passen. Dat testen we ook via een assessment. Dat bestaat uit een vragenlijst, een persoonlijkheidstest en twee spellen. We testen onder andere op extraversie, servicegerichtheid en of mensen bereid zijn risico te nemen. We merken en voelen meestal wel in een gesprek of iemand bij ons past, maar de test geldt als bewijs dat onze intuïtie goed zit."

,,Mensen met een fixed mindset proberen we dus buiten te houden. Want wat als mensen met een fixed mindset, waar het glas vaak half leeg is, promotie krijgen en ook weer mensen gaan aannemen met een fixed mindset? Dan krijg je een bedrijf met een fixed mindset-cultuur! Dat is vaak het geval bij grote organisaties. Dan is de ziel eruit, dat is echt helemaal fout.”

Lees ook: Adriaan Mol (Mollie Payments): succesvol door juist géén maatwerk te leveren

Extreem nieuwsgierig

,,Ik ben extreem nieuwsgierig, altijd al geweest. Ook in de natuur bijvoorbeeld. Of in sporten. Ik wil alles doen. Ik kan ook heel veel sporten, maar ik ben in geen één heel goed. Dat nieuwsgierige maakt dat ik ook liever vraag en luister, dan dat ik praat. Daar leer ik meer van. Een avond moeten vullen met een praatje, doe je me echt geen plezier mee. Ik ontmoet wel eens mensen die een uur lang alleen maar aan het woord zijn en dan naderhand zeggen: ‘Ik vond het een leuk gesprek’. Ik snap dat niet. Diegene heeft weinig opgestoken van dat gesprek. Dat is iets wat ik andere ondernemers wel eens wil meegeven: probeer meer te luisteren en geen zendmast te zijn – zoals je vaak bij oude mensen ziet gebeuren.”

Focus op fitheid

,,Ik ben dus een enorme sporter. Sport zit in het hele bedrijf. We zijn extreem gefocust op fitheid, ook qua voeding. Dat dragen we ook uit naar de mensen. Bram doet aan triathlons, Rogier is een kiter, ik tennis, doe aan fitness, loop hard en kite. Binnenkort is hier een gym, we bootcampen en Vivian Reijs geeft trainingen. Mensen die roken, dat snappen we echt niet. Zijn er dan geen rokers meer binnen YoungCapital? Helaas wel, ik heb het maar losgelaten…”

Lees ook: Bas van der Veldt (AFAS): “Zelfsturend bedrijf? Wij geloven in fantastisch leiderschap”

Disfunctionaliteit

,,Ik leer veel van Ineke (Kooistra, red.) onze ceo. Ze maakt me duidelijk dat ik er vertrouwen in moet hebben dat mensen die hier werken het beste willen voor het bedrijf. Ze laat mensen fouten maken. Ik kan dat niet, ik kan niet tegen fouten. Ik ga mensen van tevoren waarschuwen als ik een fout aan zie komen. Maar de intrinsieke drive om ergens een succes van te maken, gaat keer drie op het moment dat ze het zelf doen. Dat is geweldig, maar dat betekent ook dat er af en toe fouten worden gemaakt. Dat moet dus ook, we moeten als directie geen schil van robots om ons heen hebben.”

Meer lezen?

Dit interview is in zijn geheel te lezen in LEF – Het geheim van marktverstoorders ontrafeld. In dit boek van Wessel Berkman, Dennis Mensink en Valentijn van der Burg komen 22 topondernemers aan het woord.

YoungCapital in radio-uitzending De Ondernemer

In de talkshow van De Ondernemer op New Business Radio spraken we met Maurice Peeters, de director professionals van YoungCapital. In de uitzending vertelt Peeters waarom YoungCapital een eigen opleidingsinstituut optuigde voor studenten en wat bedrijven kunnen doen aan hevige personeelstekorten.

Naam: Hugo de Koning

Bedrijf: YoungCapital

 1. Wat wilde je als kind worden? Ondernemer.

 2. Wat ga je doen als je klaar bent? Ben nooit klaar, ook als ik oud ben.

 3. Waar heb je hekel aan? Allergisch voor mensen die zeggen dat iets niet kan.

 4. Waar word je het blijst van? Iets bouwen; van niets iets maken (wat lukt).

 5. Wat is het beste boek om te lezen? Ik probeer veel te lezen; het boek Sapiens van Yuval Noah Harari is zeker een aanrader.

 6. Wie is je grootste voorbeeld?

 • -In bedrijf: Richard Branson.

 • -In sport: Max Verstappen.

 • -In politiek: Heb ik niet.

 1. Wat is een kenmerkend ritueel waar je heilig in gelooft? Op tijd naar bed, gezond eten, elke dag sporten.

 2. Wat weet bijna niemand van je waar je wel trots op bent? Ik lijk heel flexibel, maar plan toch graag.

 3. Wat doe je aan mentale en fysieke fitheid? Ik sport veel.

 4. Levensspreuk of quote die je altijd hanteert: Kan niet bestaat niet. Kom, we gaan.