Nieuws Actueel

Hulp voor zzp'er in barre tijden

Broodfondsen groeien als kool in Gelderland. Na Arnhem en Oosterbeek bundelen nu ook ondernemers uit Velp de krachten, zo schrijft De Gelderlander.

Annebelle de Bruijn 8 juli 2016

Broodfonds 1065

Fysiotherapeute Ima betaalde 37 jaar lang als zelfstandig ondernemer netjes premie voor haar arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ze werd nooit langdurig ziek.

Toch kreeg ze op haar 60ste te horen dat haar verzekering niet werd verlengd. Een nieuwe verzekering afsluiten kon wel, maar dan zou haar premie flink omhoog gaan. Bovendien kreeg ze vanwege haar leeftijd te maken met uitsluitingclausules.

BroodfondsenIn plaats van een nieuwe verzekeraar te zoeken, heeft Ima zich aangesloten bij het broodfonds dat momenteel voor en door zelfstandig ondernemers uit Velp en omgeving wordt opgericht. "Toen ik mijn verzekering afsloot, kon je nog op je 60ste met pensioen", legt Ima uit. Nu de overheid de werkleeftijden verandert, bewegen verzekeraars niet mee. Heel zuur. Ik heb mijn buik vol van verzekeringen."

Net als Ima kiezen steeds meer Nederlandse zzp'ers en zelfstandig ondernemers voor een broodfonds: een collectief van 20 tot 50 zelfstandig ondernemers die maandelijks geld opzij zetten om te schenken als één van hen langdurig ziek wordt. In 2006 telde Nederland één broodfonds met 21 deelnemers, nu zijn er ruim 200 fondsen met 9.000 deelnemers. Gelderland telt 32 van zulke fondsen.

Te duurHet Velpse collectief heeft momenteel 29 aanmeldingen. Van geitenkaasmaker tot harpist. Niet iedereen zit in dezelfde situatie als Ima. Coördinator Wieke Van Pelt (45), die met haar bedrijf Athena trainingen geeft en opleidingsfilms produceert, heeft er tien jaar geleden bewust voor gekozen geen arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Te duur en te weinig zekerheid.

"Ik moest 7.000 euro per jaar gaan betalen. Vervolgens ontdekte ik allerlei uitzonderingen. Zo kon een vriendin van mij met reuma geen vergoedingen krijgen bij uitval door reuma-gerelateerde klachten. Dat voelde voor mij onzuiver."

Hoewel ze een buffer op de bank heeft staan, bleef de onzekerheid knagen. Zeker nu ze door haar scheiding geen partner meer heeft om op terug te vallen. Een broodfonds vindt ze een sympathieke oplossing. "Als ondernemers steun je elkaar in moeilijke tijden. Als ik langer dan een maand ziek ben, komt er toch nog brood op de plank."

NetwerkVorig jaar hebben de broodfondsen in Nederland in totaal bijna 5 miljoen euro gespaard, vertelt Biba Schoenmaker van de overkoepelende organisatie BroodfondsMakers. Daarvan is 1,3 miljoen uitgekeerd aan zieke collega's.

Bang voor misbruik van de collectieve regeling is coördinator Wieke Van Pelt niet. "Als ik me onterecht ziek zou melden, krijg ik de namen te zien van alle leden die mij geld schenken. Dat is wat anders dan een bedrijf ver weg. Bovendien zijn de leden bekende gezichten uit je omgeving. Ook dat spreekt me aan. Ik heb er in één klap een heel netwerk bij."

Gerelateerde artikelen:

Derde Broodfonds Zwolse zzp'ers

Breda krijgt een broodfonds