Nieuws Ict

Digitale daadkracht in bestuurskamer loopt ver achter

Ondanks alle ontwikkelingen loopt de digitale daadkracht in de Nederlandse bestuurskamer nog ver achter. Governance TV voelt Dell-directeur Jeannine Peek en professioneel commissaris Lizzy Doorewaard aan de tand over hun ervaring met digitale ontwikkelingen.

De Ondernemer 6 juli 2017

Digitalisering bestuurskamer

Het woord 'digitaal' wordt nog vooral met ICT ontwikkelingen geassocieerd, blijkt uit recent onderzoek van de NCD (Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren).Volgens Peek en Doorewaard staat het onderwerp nog te weinig op de agenda van de Raad van Commissarissen/Raad van Toezicht.

Experimenteren met nieuwe technieken

Ze moedigen collega commissarissen en toezichthouders aan om te blijven experimenteren met nieuwe technieken. "Alleen een vragenlijstje is niet voldoende, je moet het aan den lijve meemaken”, zo stelt Doorewaard, zelf commissaris/toezichthouder bij een aantal grotere organisaties, zoals de NPO en Staatsbosbeheer. Wat Peek betreft moet ook de ICT industrie zelf een actieve rol vervullen in het begeleiden van bestuurders in digitalisering: "ICT bedrijven moeten zich als partners opstellen en niet als leverancier."

Lees ook: Digitalisering is het 'Nieuwe Normaal'. Zo omarm je technologie in jouw bedrijf

De NCD heeft digitalisering, maar ook technologische ontwikkelingen, hoog op de agenda staan: "Het is zaak om het onderwerp te ontdoen van alle hype-effecten. Er is nu sprake van een gigantische spraakverwarring. Bestuurders moeten zelf grip krijgen op nut en noodzaak van al die potentiële veranderingen in hun organisatie. Pas dan kun je succesvolle veranderingen realiseren".

Alleen een vragenlijstje is niet voldoende, je moet het aan den lijve meemaken

Lizzy Doorewaard, professioneel commissaris