Nieuws Actueel

'Ik ben niet alleen componist, maar ook ondernemer'

Menig creatieve geest begint, blijft en eindigt op een zolderkamer. Zo niet filmcomponist Matthijs Kieboom (30). Samen met mediacomponist Martijn Schimmer heeft Matthijs Kieboom uit Oosterbeek van het door hen opgerichte Scripted Music een renderende onderneming gemaakt. In opdracht van regisseurs en producenten in Nederland en het buitenland maakt het duo muziek voor allerlei films.

DeOndernemer | Foto: Marc Pluim 25 april 2016

Matthijs kieboom muziek componist

Momenteel werkt Matthijs in zijn studio aan de Markt in Arnhem aan de score van de kinderfilm Trollie. "Mijn leven is bepaald door muziek. Ik kom uit een muzikaal gezin; als 6-jarige ging ik voor het eerst naar het Concertgebouw. Ik koos voor een studie aan het conservatorium en heb mijn vrouw, hoornist Kirsten Jeurissen, leren kennen tijdens een opnamesessie. Voor de muziek ben ik verhuisd."

In de huidZodra een opdracht binnenkomt, is Matthijs maanden bezig. "In volledige toewijding, anders werkt het niet, je kunt dit werk niet half doen. Ik heb soms verdacht veel weg van een boeddhistische monnik die aan infobesitas lijdt: ik kruip in de huid van de regisseur om te begrijpen hoe een film in elkaar gaat zitten. Twee jaar terug heb ik de muziek gecomponeerd voor een televisieserie over Vincent van Gogh, waarin de nadruk lag op zijn bipolariteit. Daar stort ik mij dan volledig op."

JaarwisselingIn zijn jeugd bestudeerde Matthijs films zo toegewijd dat hij soms niet eens doorhad dat er een jaarwisseling was, laat staan dat hij op stap ging. "In die jaren heb ik mijn basis gelegd en films door en door leren kennen. Ik ging daarna aan de slag bij Martijn Schimmer, die onder meer bekend is van de tune van De Wereld Draait Door. Via hem heb ik een netwerk opgebouwd, dat in de loop der jaren uitgebreid en vervolgens zijn we samen Scripted Music begonnen."

Het hele pakketMatthijs heeft veel werk. "Ik ben niet alleen filmcomponist, maar ook ondernemer. Ik vind het niet de leukste aspecten, maar jezelf verkopen, netwerken en goed onderhandelen horen er nu eenmaal bij. Het hele pakket heb je nodig om in dit vak te kunnen overleven."

HuilmomentRegelmatig bezoekt Matthijs filmfestivals in het binnen- en buitenland. Daar ontmoet hij collega's en potentiële klanten. "Wat er zo leuk is aan mijn vak? Ik heb deels in handen welke emotie in een film wordt opgeroepen. Zo kun je met muziek toewerken naar een huilmoment of een schrikreactie veroorzaken. Tonaal vertalen, dat vind ik geweldig."

VertrouwenDe toekomst ziet hij met het volste vertrouwen tegemoet. "Ik denk niet dat ik ooit een ander beroep zal uitoefenen. Mijn doel is met elke film beter te worden in wat ik doe."

scripted-music.com